Τι σημαίνει «Ελληνική Παραδοσιακή Διατροφή» στην πράξη - Sideral Sport - Για αντοχή απο σίδηρο

Τι σημαίνει «Ελληνική Παραδοσιακή Διατροφή» στην πράξη

«Ελληνική παραδοσιακή διατροφή»: Μια φράση που ακούμε πολύ συχνά από διατροφολόγους, γιατρούς και γυμναστές, η οποία συστήνεται συχνά στις συζητήσεις για την εφαρμογή ενός υγιεινού τρόπου ζωής, σε συνδυασμό πάντα με την άσκηση. Τι σημαίνει, όμως, αυτή η θεωρητική έννοια στην πράξη;

Η ελληνική παραδοσιακή διατροφή αποτελεί έκφραση της ιστορίας και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και τα πρακτικά χαρακτηριστικά της είναι τα παρακάτω:

• Υψηλή κατανάλωση προϊόντων φυτικής προέλευσης. Δηλαδή: φρούτα και λαχανικά (μεταξύ των οποίων σημαντική θέση κατέχουν τα χόρτα), όσπρια και αδρά επεξεργασμένα δημητριακά, συμπεριλαμβανομένου και του ψωμιού.

• Μέτρια προς υψηλή κατανάλωση ψαριού και θαλασσινών, ανάλογα με την απόσταση από τη θάλασσα.

• Μέτρια προς χαμηλή κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, πουλερικών και αυγών.

• Χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και των προϊόντων του (π.χ. αλλαντικών).

• Χρήση ελαιόλαδου, το οποίο κατέχει κεντρική θέση στην παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή και αποτελεί την πρωταρχική πηγή προστιθέμενου ελαίου.

• Μέτρια καθημερινή κατανάλωση κρασιού μαζί με τα γεύματα.

Επιπλέον, η τακτική σωματική δραστηριότητα αποτελούσε παραδοσιακά αναπόσπαστο κομμάτι του τρόπου ζωής των Ελλήνων.

Η ελληνική παραδοσιακή διατροφή σχετίζεται με ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία, οι οποίες φαίνεται ότι δεν οφείλονται στις ιδιότητες μεμονωμένων τροφίμων, αλλά στη συνολική τήρηση του προτύπου. Πιο συγκεκριμένα, η τήρηση της διατροφής αυτής στο σύνολό της έχει βρεθεί ότι προλαμβάνει χρόνια νοσήματα, όπως τα καρδιαγγειακά, ο σακχαρώδης διαβήτης και ο καρκίνος, ενώ έχει συσχετιστεί με αύξηση του προσδόκιμου ζωής και με τη μακροζωία.
Χαρακτηριστικό της ελληνικής παραδοσιακής διατροφής αποτελεί επίσης και η νηστεία, όπως αυτή καθορίζεται από την παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Μάλιστα, νεότερα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η τήρηση των κανόνων της νηστείας (αποφυγή κρέατος, γαλακτοκομικών προϊόντων και αυγών) στις περιόδους που προβλέπονται (συνολικά 180-200 ημέρες τον χρόνο), έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία, καθώς συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης του αίματος (κακής χοληστερόλης-LDL) και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας.
Στις μέρες μας, ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει απομακρύνει σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού από το παραδοσιακό πρότυπο της ελληνικής διατροφής, το οποίο έχει αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και καθιστικό τρόπο ζωής.
Δεδομένων, λοιπόν, των ευεργετικών επιδράσεων της ελληνικής παραδοσιακής διατροφής στη διατήρηση και προαγωγή της υγείας και της συμβατότητάς της με τις διατροφικές συνήθειες και την παράδοση των Ελλήνων, είναι αναγκαία η προστασία της και η επανένταξή της στην καθημερινότητά μας – πάντα σε συνδυασμό με την άσκηση, η οποία, πέρα από τα σωματικά οφέλη, φέρνει και οφέλη ψυχολογικά, που θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας για τον σύγχρονο άνθρωπο και τον καθιστικό/αγχωτικό τρόπο ζωής του.

Πηγή:
Διατροφικές Συστάσεις Υπουργείου Υγείας:
http://www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metadotika-kai-mh-metadotika-noshmata/c388-egkyklioi/5030-egkrish-diatrofikwn-systasewn-gia-geniko-plhthysmo-kai-eidikes-