Ανάποδο τρέξιμο.6+1 λόγοι για να το δοκιμάσετε! - Sideral Sport - Για αντοχή απο σίδηρο

Ανάποδο τρέξιμο.
6+1 λόγοι για να το δοκιμάσετε!

Το ανάποδο τρέξιμο (γνωστό και ως “retro running”) είναι μια μορφή άσκησης που έχει έρθει στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια και φαίνεται να συστήνεται σε επαγγελματίες αθλητές και μη. Δημοφιλές στην Ευρώπη, αλλά και στην Ιαπωνία, αποτέλεσε για τους προχωρημένους Ιάπωνες μέρος της καθημερινής τους άσκησης για αιώνες. Και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ωστόσο, μπορεί κανείς να συναντήσει διαφόρων ειδών κούρσες που πραγματοποιούνται ανάποδα: από σύντομα σπριντς, μέχρι και μαραθωνίους.

Γιατί, όμως, να τρέξει κάποιος ανάποδα;
1. Το ανάποδο τρέξιμο σου επιτρέπει να τρέχεις, ακόμα κι αν έχεις κάποιο τραυματισμό
Δεν υπάρχει κάτι χειρότερο για έναν αθλητή από το να ξέρει ότι δεν μπορεί (ή, χειρότερα, δεν επιτρέπεται) να τρέξει εξαιτίας του πόνου ενός τραυματισμού. Ωστόσο, το ανάποδο τρέξιμο μπορεί να πραγματοποιηθεί, ακόμα κι αν υπάρχει τραυματισμός είτε στη βουβωνική χώρα, είτε στο γόνατο, είτε στον αχίλλειο τένοντα, ακόμα και στον αστράγαλο.

2. Βελτιώνει τη μυική ισορροπία
Το να τρέχει κανείς ανάποδα ενδυναμώνει τις απέναντι ομάδες μυών από εκείνες που γυμνάζει όταν τρέχει προς τα εμπρός. Το κανονικό τρέξιμο ασκεί μεγάλη πίεση στη βουβωνική χώρα και στα γόνατα. Το ανάποδο ενδυναμώνει τις γάμπες, τους τετρακεφάλους και τις κνήμες, εξισορροπώντας έτσι τη μυική δύναμη του σώματος.

3. Οδηγεί σε καύση περισσότερων θερμίδων
Υποστηρίζεται ότι το να κάνεις 100 βήματα προς τα πίσω ισοδυναμεί με το να κάνεις 1000 βήματα προς τα εμπρός, καθώς και ότι, τρέχοντας ανάποδα, καις 1/5 περισσότερες θερμίδες σε σχέση με το να τρέχεις κανονικά. Αυτό δεν είναι μόνο ιδανικό σε περίπτωση που κάποιος προσπαθεί να χάσει βάρος, αλλά και σε περίπτωση που κάποιος έχει βαρυφορτωμένο πρόγραμμα που δεν του επιτρέπει να ασχοληθεί με το τρέξιμο όσο θα ήθελε. Τρέχοντας ανάποδα, θα κάψει περισσότερες θερμίδες σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

4. Βελτιώνει την ταχύτητα και οδηγεί σε καλύτερες επιδόσεις
Το ανάποδο τρέξιμο απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια σε επίπεδο κίνησης, καθώς είναι δυσκολότερο να κινηθείς από το ένα σημείο προς το άλλο κινούμενος προς τα πίσω. Η προσπάθεια αυτή έχει επιπλέον ως αποτέλεσμα βελτιωμένη καρδιαγγειακή απόδοση, καθώς και μεγαλύτερη αντοχή. Το γεγονός αυτό είναι δυνατόν να βελτιώσει τους χρόνους σας στο κανονικό τρέξιμο.

5. Βελτιώνει τη στάση του σώματος
Πολλοί δρομείς καμπουριάζουν, κατεβάζουν το κεφάλι και γέρνουν πολύ μπροστά. Αυτό συμβαίνει συχνά σε περιπτώσεις που ένας δρομέας είναι κουρασμένος, οδηγώντας πολλές φορές σε ενόχληση χαμηλά στην πλάτη. Ωστόσο, με το ανάποδο τρέξιμο, ο δρομέας διατηρεί με φυσικό τρόπο την πλάτη του σε ορθή στάση ενώ κινείται. Το επιπλέον όφελος του τρεξίματος με ορθή την πλάτη είναι ότι γυμνάζονται παράλληλα και οι κοιλιακοί μύες.

6. Οξύνει τις αισθήσεις
Καθώς τρέχοντας ανάποδα το οπτικό πεδίο του δρομέα είναι περιορισμένο, είναι σημαντικό να επιστρατεύσει και άλλες αισθήσεις, ώστε να τρέξει με ασφάλεια. Έτσι η ακοή, αλλά και η περιφερειακή όραση εξελίσσονται και καθίστανται πιο ακριβείς.

7. Είναι πιο διασκεδαστικό
Εντάξει, μπορεί κάποιοι να σε κοιτάξουν με απορία. Ωστόσο, ένα «μεικτό» τρέξιμο θα προσθέσει ποικιλία και διασκέδαση στην καθημερινή ρουτίνα της προπόνησης.

Τι πρέπει να προσέξει κάποιος που θα το επιχειρήσει
• Καλό είναι να αρχίσει από ένα μέρος πιο «ασφαλές», όπως ένα στάδιο, όπου δεν υπάρχουν πέτρες, δέντρα ή λακούβες. Επιπλέον, εκεί υπάρχουν λιγότερα άτομα στον περιβάλλοντα χώρο, ενώ και οι γραμμές που χωρίζουν τους διαδρόμους στον στίβο μπορούν να τον καθοδηγούν καλύτερα, χωρίς να χρειάζεται συνεχώς να κοιτάζει προς τα πίσω.

• Προτού επιχειρήσει να τρέξει κανονικά, μπορεί να δοκιμάσει το ανάποδο περπάτημα. Καθώς η κίνηση προς τα πίσω γενικώς έχει διαφορετική αίσθηση, το περπάτημα θα τον βοηθήσει να εξοικειωθεί με την όλη δραστηριότητα. Μόλις νιώσει μεγαλύτερη σιγουριά, μπορεί να προχωρήσει αργά και σταθερά και στο τρέξιμο.

• Θα πρέπει να αποφεύγει το υπερβολικό λύγισμα των γονάτων και, αντιθέτως, να διατηρεί τα πόδια σε ευθεία στάση ή και τεντωμένη, κάτι που θα τον βοηθήσει να πατάει φυσικά στα δάκτυλα των ποδιών. Επιπλέον, θα πρέπει να αποφεύγει να γέρνει πολύ προς τα πίσω, ώστε να αποφύγει την πιθανότητα πτώσης.

ΠΗΓΗ:
http://www.runaddicts.net/