Στα άδυτα των... καταδύσεων Τα μεγάλα οφέλη για την υγεία μας - Sideral Sport - Για αντοχή απο σίδηρο

Στα άδυτα των… καταδύσεων
Τα μεγάλα οφέλη για την υγεία μας

Οι καταδύσεις είναι γνωστές ως ένα σπορ φοβερά συναρπαστικό που ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη, φέρνοντας τον –ερασιτέχνη ή επαγγελματία– δύτη σε επαφή με τους φυσικούς “θησαυρούς” της θάλασσας και τη μαγική ομορφιά του βυθού. Παράλληλα, όμως, είναι πολλά και τα οφέλη για την υγεία που προσφέρει το απέραντο γαλάζιο σε όσους αποφασίζουν να εξερευνήσουν τα μεγάλα βάθη του. Τι λέτε, είστε για μια βουτιά;

γράφει η Μαρία Λυσάνδρου, δημοσιογράφος Υγείας

Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο ότι οι καταδύσεις ευνοούν τη σωματική, αλλά και την πνευματική μας υγεία. Γιατί, όπως αποδεικνύεται, δεν δείχνουμε απλώς καλά βάζοντας την εξάρτυσή μας. Ουσιαστικά, είμαστε καλά και στην πράξη!

Η ενασχόληση με τις καταδύσεις:
• Ενδυναμώνει το αναπνευστικό σύστημα
Το στοιχείο-κλειδί για μια επιτυχημένη κατάδυση είναι η αναπνοή. Οι αργές και βαθιές αναπνοές που χρειάζεται να παίρνει σταθερά ο δύτης, αποτελούν μια εξαιρετική άσκηση για τους πνεύμονες, επιφέροντας γενικώς μια ηρεμία στον οργανισμό και διεγείροντας παράλληλα το λεμφικό σύστημα. Επιπλέον, η ρυθμισμένη αναπνοή που απαιτεί το συγκεκριμένο σπορ φέρεται να λειτουργεί βοηθητικά και σε υπάρχουσες παθήσεις, όπως το άσθμα.

• Μειώνει την αρτηριακή πίεση
Όταν κανείς πρωτοβουτάει για κατάδυση, είναι πιθανό να εμφανίσει κάπως υψηλή αρτηριακή πίεση – κάτι για το οποίο μπορεί να ευθύνεται η έξαψη της στιγμής, η αδρεναλίνη, ακόμα και η χαμηλή θερμοκρασία του νερού. Όταν το σώμα μας βυθίζεται σε κρύο νερό, τα περιφερικά αγγεία μας τείνουν να συστέλλονται προκειμένου να διατηρήσουν τη θερμοκρασία των εσωτερικών μας οργάνων, προκαλώντας έτσι μια πρόσκαιρη αύξηση της πίεσης. Ωστόσο, μόλις το σώμα εγκλιματιστεί, οι καρδιακοί παλμοί ελαττώνονται και η αρτηριακή πίεση πέφτει.

• Γυμνάζει όλους τους μυς του σώματος
Όσο κανείς πραγματοποιεί μια κατάδυση, το νερό προκαλεί αντίσταση στους μυς – χωρίς καν να υπολογίζουμε την εκγύμναση των μυών από την κολύμβηση στην επιφάνεια της θάλασσας ή τις βουτιές από τη βάρκα. Στην πραγματικότητα, λοιπόν, οι μύες μας δουλεύουν συνεχώς. Όσο πιο πολύ καταδύεται κανείς και κολυμπά στη θάλασσα, τόσο περισσότερο επιμηκύνονται και “χτίζονται” οι μύες, εξασφαλίζοντάς μας μεγαλύτερη αντοχή, αλλά και ευλυγισία. Οι καταδύσεις δεν γυμνάζουν μόνο τα πόδια, αλλά και τον κορμό μας, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση μιας καλής στάσης σώματος και στην καθημερινότητά μας.

• Ενεργοποιεί τον μεταβολισμό
Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 1996 στην επιθεώρηση Medicine & Science in Sports & Swimming έδειξε ότι και μόνο το να βουτήξει κανείς για κατάδυση φορώντας μια φιάλη οξυγόνου, αυξάνει κατά 25% την κατανάλωση ενέργειας, σε σχέση με τη συμβατική κολύμβηση στην επιφάνεια της θάλασσας. Η δε χρήση στολής καταδύσεων είναι δυνατόν να αυξήσει κατά επιπλέον 25% την κατανάλωση ενέργειας. Εξαιτίας του ελεγχόμενου αζώτου που αναπτύσσεται στο σώμα μας κατά τη διάρκεια της κατάδυσης, ο μεταβολισμός αυξάνεται και οι θερμίδες καίγονται ευκολότερα και γρηγορότερα.

• Μας φέρνει σε επαφή με την ευεργετική δράση του νερού
Η επαφή με το νερό λειτουργεί γενικώς ευεργετικά στον οργανισμό, καθώς μας γυρίζει πίσω, δημιουργώντας μας την αίσθηση ότι βρισκόμαστε μέσα στη μήτρα της μητέρας μας. Το γεγονός αυτό ευνοεί την πρόκληση ενός αισθήματος ασφάλειας και ευφορίας. Παράλληλα, ευρισκόμενοι μέσα σε αλμυρό νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα, τείνουμε να νιώθουμε πιο αφυδατωμένοι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τελειώνοντας την κατάδυση να πίνουμε ακόμα περισσότερα υγρά, ανεφοδιάζοντας έτσι τα κύτταρά μας. Με λίγα λόγια, λαμβάνουμε όλα τα οφέλη που μπορούμε να εισπράξουμε από το νερό εξωτερικά και εσωτερικά.

• Βοηθά στην αντιμετώπιση του στρες
Από μια κατάδυση μπορεί να επηρεαστεί και το αυτόνομο νευρικό μας σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει το συμπαθητικό και το παρασυμπαθητικό σύστημα. Ενώ το συμπαθητικό σύστημα ελέγχει την αντίδραση μάχης ή φυγής του σώματος, το παρασυμπαθητικό σύστημα ελέγχει τις λειτουργίες εξοικονόμησης ενέργειας του σώματος. Στα υγιή άτομα, οι καταδύσεις γενικώς αυξάνουν τις επιδράσεις του παρασυμπαθητικού συστήματος, το οποίο βοηθά το σώμα να… κατεβάσει ταχύτητα. Επιπλέον, η κολύμβηση που απαιτείται σε μια κατάδυση, η επαφή με πολύχρωμα ψάρια, αλλά και η περιπλάνηση στον πανέμορφο κόσμο του βυθού, μαζί με την ευεργετική σιωπή που τον χαρακτηρίζει, μεταδίδει αυτόματα μια γενικότερη ηρεμία, η οποία μας κάνει να… αναδυθούμε στην επιφάνεια απόλυτα χαλαροί και αναγεννημένοι.

• Ασφάλεια πάνω απ’ όλα
Ωστόσο, για να επιχειρήσει κανείς ελεύθερη κατάδυση, είναι απαραίτητο να τηρεί τους βασικούς κανόνες ασφαλείας: Κατ’ αρχάς, θα πρέπει ο καταδυόμενος να έχει περάσει πρώτα απόσχετική εκπαίδευση, ενώ η κατάδυση θα πρέπει να γίνεται σε ζευγάρια. Επιπλέον, απαραίτητη είναι η χρήση σκάφους καταδύσεως και ασφαλείας, καθώς και η ύπαρξη υποβρύχιας συνεννόησης.
Όταν φτάσει ο αέρας μας στην πίεση των 50 atm, ξεκινάμε την ανάδυση. Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και στην περίπτωση που αισθανθούμε άσχημα κατά την κατάδυση.
Κρίσιμης σημασίας είναι, επίσης, η καλή συντήρηση του εξοπλισμού μας, αλλά και το να φροντίσουμε τον εαυτό μας πριν επιχειρήσουμε να κάνουμε κατάδυση: το προηγούμενο 24ωρο, αποφεύγουμε το ξενύχτι, το ποτό και, γενικώς, δραστηριότητες που μπορεί να μας κουράσουν.

Πηγές
https://aquaworld.com.mx/en/health-benefits-scuba-diving/
https://www.diversalertnetwork.org/health/heart/how-diving-affects-health
https://www.deeperblue.com/top-10-health-benefits-of-scuba-diving/
http://www.repren.gr