Χρειάζεται να αλλάζουμε συχνά το πρόγραμμα εκγύμνασής μας, και ειδικά σε περιπτώσεις όπως ο Σεπτέμβριος, όταν προερχόμαστε από μια περίοδο χαλαρότητας και κραιπάλης; Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να «σοκάρουμε» τους μυς μας, ούτε και να αλλάζουμε συνεχώς προγράμματα, με την ελπίδα να βρούμε εκείνο το «απόλυτο» πρόγραμμα που θα μας κάνει να χάσουμε σε χρόνο-ρεκόρ το όποιο βάρος πήραμε το τελευταίο διάστημα. Γιατί, απλούστατα, τέτοιο πρόγραμμα δεν υπάρχει. Αν αλλάζει κανείς το καθημερινό του πρόγραμμα εκγύμνασης με κάθε τέτοια αφορμή, πολύ δύσκολα θα έχει αποτελέσματα.
Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αλλάζουμε ποτέ το πρόγραμμά μας. Αλλαγές θα πρέπει να γίνονται, αλλά στις περιπτώσεις που αυτό θα έχει κάποιο νόημα.
Υπάρχουν τέσσερις βασικοί λόγοι για να αλλάξει κανείς το πρόγραμμα εκγύμνασής του:
• Αν το βασικό μας πρόγραμμα έχει πάψει να φέρνει αποτελέσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Καλό θα είναι, όμως, να είμαστε σίγουροι ότι έχουμε ρεαλιστικούς στόχους και όχι υπερβολικές απαιτήσεις, οι οποίες είναι απίθανο να ικανοποιηθούν από οποιοδήποτε πρόγραμμα.
• Αν οι βασικοί μας στόχοι έχουν αλλάξει. Αν, για παράδειγμα, ο αρχικός στόχος είχε να κάνει με ενδυνάμωση, και τώρα έχει αλλάξει σε χτίσιμο μυών ή σε συγκεκριμένη απώλεια βάρους.
• Αν μας έχουν κουράσει τόσο οι επαναλαμβανόμενες ασκήσεις, σε σημείο να σκεφτόμαστε να εγκαταλείψουμε. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βλάψει ανεπανόρθωτα τα κίνητρα και τη διάθεσή μας για γυμναστική, γι’ αυτό και απαιτείται να βρούμε τρόπους «αναθέρμανσης» της επιθυμίας μας. Και πάλι, όμως, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές: δεν μπορεί κανείς να βαρεθεί επαναλαμβάνοντας ένα πρόγραμμα για… 2-3 βδομάδες!
• Αν κάποιος εξωγενής παράγοντας πέρα από τον έλεγχό μας απαιτεί μια τέτοια αλλαγή. Όπως ένας τραυματισμός ή μια αλλαγή ωραρίου στη δουλειά.
• Πώς να αλλάξουμε πρόγραμμα
Στην περίπτωση που αποφασίσουμε ότι θα αλλάξουμε πρόγραμμα, θα χρειαστεί μια μεθοδικότητα στα βήματα που θα ακολουθήσουμε.
• Η μετάβαση από το ένα πρόγραμμα στο άλλο θα πρέπει να είναι αργή. Αν προπονούμαστε με έναν γραμμικό τρόπο, για παράδειγμα σταθερά σε ένα ελλειπτικό μηχάνημα τέσσερις φορές την εβδομάδα, δεν αλλάζουμε απότομα σε ένα πολυδιάστατο μάθημα αεροβικών ασκήσεων, προσπαθώντας να συμβαδίσουμε άμεσα με τον γυμναστή. Θα πρέπει να ξεκινήσουμε αργά, συζητώντας με τον γυμναστή μας ποιο είναι το καλύτερο πρόγραμμα για εμάς, βάσει και της προϊστορίας μας.
• Θα πρέπει να ζητήσουμε βοήθεια από έναν ειδικό. Αν πρόκειται να προχωρήσουμε σε μια ολοκληρωτική αλλαγή, θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι όλα θα γίνουν σωστά. Αν, για παράδειγμα, δεν έχουμε σηκώσει ποτέ μεγάλα βάρη και σκεφτόμαστε να εντάξουμε τέτοιες ασκήσεις στο πρόγραμμά μας, θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον γυμναστή μας και να του ζητήσουμε να μας δείξει πώς ακριβώς γίνεται.
• Μπορούμε να τροποποιήσουμε την ένταση. Αν αισθανόμαστε ότι η γυμναστική δεν αποτελεί πλέον πρόκληση για εμάς, μπορούμε να αυξήσουμε σταδιακά την ένταση. Αν, για παράδειγμα, κάνουμε ένα διάλειμμα 45 δευτερολέπτων μεταξύ των διαφόρων σετ ασκήσεων, μπορούμε να το μειώσουμε σε 30 δευτερόλεπτα. Ή μπορούμε να δοκιμάσουμε τον εαυτό μας, βλέποντας πόσες επαναλήψεις αντέχουμε στις αγαπημένες μας ασκήσεις.
• Δεν χρειάζεται να προπονούμαστε μόνοι μας. Το να βάλουμε και έναν φίλο στο «παιχνίδι» θα λειτουργήσει αναζωογονητικά. Επιπλέον, το δεύτερο άτομο ενδεχομένως να μας φέρει σε επαφή με ένα νέο στυλ προπόνησης και ασκήσεων, που θα κάνουν πιο διασκεδαστική την όλη διαδικασία.
ΠΗΓΕΣ:
https://www.aworkoutroutine.com
http://www.shape.com
http://www.mensfitness.com