Πολεμικές Τέχνες Μια φιλοσοφία ενδυνάμωσης για σώμα και πνεύμα - Sideral Sport - Για αντοχή απο σίδηρο

Πολεμικές Τέχνες
Μια φιλοσοφία ενδυνάμωσης για σώμα και πνεύμα

Καθώς τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τις Πολεμικές Τέχνες, πολλοί στρέφονται σ’ αυτές και για λόγους καλής φυσικής κατάστασης. Ωστόσο, οι Πολεμικές Τέχνες δεν έχουν οφέλη μόνο για την υγεία· λειτουργούν ενισχυτικά και στην πνευματική και σωματική πειθαρχία.

γράφει η Μαρία Λυσάνδρου, δημοσιογράφος Υγείας

Ο όρος «Πολεμικές Τέχνες» χρησιμοποιείται συχνά ως μια γενική φράση που περιγράφει πολλά μαχητικά αθλήματα, τα οποία αναπτύχθηκαν σε πολιτισμούς της Ανατολής κατά τη διάρκεια της περασμένης χιλιετίας. Παρόλα αυτά, πέρα από τις χώρες τις Ανατολής, τέτοιου τύπου Τέχνες αναφέρονται και σε γραπτές πηγές από την Αρχαία Ελλάδα και την Αρχαία Αίγυπτο. Στη σύγχρονη εποχή, οι Πολεμικές Τέχνες συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον τόσο ως τρόπος άσκησης, όσο και ως θεραπευτικό μέσο.

Αν και υπάρχουν περίπου 100-150 είδη Πολεμικών Τεχνών, μεταξύ των πιο δημοφιλών ειδών στον Δυτικό κόσμο είναι τα παρακάτω:

• Karate
Πρωτοεμφανίστηκε στα νησιά Ryukyu της Ιαπωνίας, έχοντας μεγάλες επιρροές από τις κινεζικές Πολεμικές Τέχνες. Η ακριβής μετάφρασή του είναι «άδεια χέρια» και συνδυάζει λακτίσματα, χτυπήματα με το γόνατο και τον αγκώνα, και γροθιές. Η μεγάλη αίσθηση που έχει προκαλέσει σε πάνω από 160 χώρες, έχει θέσει τις βάσεις για την καθιέρωσή του ως ολυμπιακού αθλήματος από το 2020.

• Taekwondo
Κορεατική μορφή Πολεμικής Τέχνης, η οποία αναπτύχθηκε αρχικά στη Νότιο Κορέα και ειδικότερα στη Σεούλ. Χαρακτηριστικό της είναι η έμφαση που δίνει στα θεαματικά λακτίσματα ψηλά και χαμηλά, από το ύψος της ζώνης και πάνω. Το Taekwondo έγινε ολυμπιακό άθλημα το 2000.

• Kick Boxing
Ένα μαχητικό σπορ που βασίζεται σε γρήγορες κινήσεις και χτυπήματα ακριβείας, χρησιμοποιώντας λακτίσματα και γροθιές, με σκοπό να «σπάσει» η άμυνα του αντιπάλου. Θεωρείται μία από τις κορυφαίες μορφές αυτοάμυνας, αλλά και ένας ιδανικός τρόπος για διατήρηση μιας καλής φυσικής κατάστασης.

• Krav-maga
Πρόκειται για μια μορφή Πολεμικής Τέχνης, η οποία εφαρμόστηκε ως βασικός τύπος μάχης για την απενεργοποίηση άοπλων και ένοπλων απειλών από τον Ισραηλινό Στρατό (αν και πρωτοδημιουργήθηκε από Ούγγρους και Ιταλούς γνώστες των Πολεμικών Τεχνών). Περιλαμβάνει όλα τα χτυπήματα που γίνονται με τα πόδια και τα χέρια και λαβές πάλης, δανειζόμενη στοιχεία από τα Jiu jitsu, Judo, Aikido, Muay-Thai κ.ά.

Οφέλη για σώμα και πνεύμα
Δεν είναι τυχαίο που οι Πολεμικές Τέχνες υπήρξαν εξαρχής τόσο δημοφιλείς, αποκτώντας συνεχώς ολοένα και περισσότερους ακόλουθους. Κι αυτό, διότι δρουν ευεργετικά σε σώμα και πνεύμα:

– Γυμνάζουν όλο το σώμα. Αποτελούν ένα είδος αεροβικής άσκησης υψηλής έντασης, το οποίο γυμνάζει σχεδόν κάθε μυική ομάδα του σώματος. Με τις Πολεμικές Τέχνες μπορεί κανείς να βελτιώσει την αντοχή, την ευελιξία, την ισορροπία και τη δύναμή του.

– Αδυνατίζουν. Μία ωριαία προπόνηση μέτριας έντασης σε ένα είδος Πολεμικής Τέχνης, μπορεί να κάψει έως και 500 θερμίδες.

– Βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία. Έρευνες έχουν δείξει ότι ένας αποτελεσματικός τρόπος να βελτιώσει κανείς το καρδιαγγειακό του σύστημα είναι να συμμετέχει σε δραστηριότητες που στρεσάρουν την καρδιά, όπως π.χ. οι Πολεμικές Τέχνες.

– Βελτιώνουν τα αντανακλαστικά. Βάσει επιστημονικών στοιχείων, η ενασχόληση με τις Πολεμικές Τέχνες δεν καλυτερεύουν τα αντανακλαστικά μόνο κατά τη διάρκεια της προπόνησης, αλλά στην πραγματικότητα οδηγούν σε γρηγορότερες σωματικές αντιδράσεις σε όλες τις δραστηριότητες της ζωής του αθλούμενου. Μία τέτοια δραστηριότητα είναι και η οδήγηση.

– Ενισχύουν την αυτοπεποίθηση. Χάρη στη διαμόρφωση στόχων, στη θετική φιλοσοφία και στον σεβασμό των αξιών που αποτελούν βασικό στοιχείο όλων των Πολεμικών Τεχνών, ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη που αποκομίζουν οι αθλούμενοι είναι η ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους. Κι αυτό γίνεται καθώς αποκτούν μια γενικότερη άνεση (είτε ευρισκόμενοι σε κίνδυνο, είτε αναλαμβάνοντας μία δύσκολη αποστολή στην καθημερινότητά τους), αλλά και μια σιγουριά ότι μπορούν να επιτύχουν όποιον στόχο βάλουν στο μυαλό τους.

– Διδάσκουν ηθική και αξίες. Η φιλοσοφία των Πολεμικών Τεχνών βασίζεται στο ότι, μετά από επίμονη εξάσκηση, το άτομο γίνεται λιγότερο παρορμητικό και λιγότερο επιθετικό απέναντι στους άλλους. Η υπομονή, η ηρεμία και η διορατικότητα που καλλιεργεί κανείς μέσα από τις Πολεμικές Τέχνες, του υπενθυμίζουν να υιοθετεί μια σωστή συμπεριφορά και να ελέγχει το μυαλό του και τις αντιδράσεις του.

– Βελτιώνουν τη διάθεση. Έρευνες έχουν δείξει ότι, ασκώντας τις Πολεμικές Τέχνες, μπορεί κανείς να ανακουφιστεί από το στρες και την πίεση, αλλά και να νιώσει πιο ευτυχισμένος. Και όχι τυχαία: αποδεικνύεται ότι οι ενδορφίνες που απελευθερώνονται μέσω της φυσικής δραστηριότητας, εξακολουθούν να επενεργούν στο σώμα μέχρι και τέσσερις ώρες μετά την άσκηση.

Πηγές
https://www.researchgate.net/publication/6437338_Martial_arts_as_sport_and_therapy
https://blog.100mph.in/2017/04/11/top-5-martial-art-forms-of-recent-times/
http://www.healthfitnessrevolution.com/top-10-health-benefits-martial-arts/