Ομαδική γυμναστική: Δεν μπαίνω σ’ ένα γκρουπ καλύτερα; - Sideral Sport - Για αντοχή απο σίδηρο

Ομαδική γυμναστική: Δεν μπαίνω σ’ ένα γκρουπ καλύτερα;

Η ομαδική γυμναστική είναι κάτι πολύ παραπάνω από 10-15 άτομα που κάνουν ασκήσεις και ιδρώνουν υπό τους ήχους δυνατής μουσικής σε μια αίθουσα γυμναστηρίου. Διότι αυτή η μία ώρα γυμναστικής σε ένα γκρουπ για aerobics, kickboxing ή zumba, μπορεί να προσφέρει από κοινωνικές ευκαιρίες και οφέλη για την υγεία, μέχρι ψυχολογική υποστήριξη!

γράφει η Μαρία Λυσάνδρου, δημοσιογράφος Υγείας

Κατ’ αρχάς, ένα βασικό πλεονέκτημα για να προτιμήσει κάποιος να γραφτεί σε ένα ομαδικό μάθημα γυμναστικής αποτελεί το ότι θα έχει διαρκώς δίπλα του έναν καταρτισμένο επαγγελματία για να τον κατευθύνει. Σε αντίθεση με την ατομική προπόνηση, η συμμετοχή σε ένα τέτοιο ομαδικό μάθημα δείχνει να είναι η αμέσως επόμενη καλύτερη λύση από την προπόνηση με personal trainer. Ο γυμναστής-δάσκαλος του γκρουπ θα παρακολουθεί τις κινήσεις σου, θα σου δώσει οδηγίες και θα σε βοηθήσει έτσι να επιτύχεις ευκολότερα τους στόχους σου. Εφόσον, λοιπόν, θα έχεις συνέχεια έναν επαγγελματία δίπλα σου, συμμετέχοντας σε ένα γκρουπ θα αποφύγεις τα πολλά λάθη κατά την άσκηση. Συνεπώς, θα μειωθούν παράλληλα και οι πιθανότητες τραυματισμού.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση The Journal of Social Sciences έδειξε ότι οι συμμετέχοντες έδιναν βαρύτητα στις αθλητικές συμπεριφορές των ατόμων που βρίσκονταν στο περιβάλλον τους. Επιπλέον, μία μελέτη του 2016, στην επιθεώρηση Obesity, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα υπέρβαρα άτομα τείνουν να χάνουν περισσότερο βάρος αν περνούν πολύ χρόνο με φίλους τους που αθλούνται και προσέχουν τη διατροφή τους. Συγκεκριμένα, όσο περισσότερο χρόνο περνούν μαζί τους, τόσο περισσότερο βάρος φαίνεται να χάνουν! Και αυτό το γεγονός δεν μπορεί να αποτελεί ισχυρό επιχείρημα υπέρ τού να γυμναστεί κανείς σε γκρουπ.
Επιπρόσθετα, η ομαδική γυμναστική σε βοηθά να είσαι πιο συνεπής, αλλά και να νιώθεις ότι η παρουσία σου μετράει: όταν ο γυμναστής και οι άλλοι συμμετέχοντες ανησυχήσουν επειδή έλειπες σε κάποιο μάθημα, καταλαβαίνεις ότι ανησύχησαν για σένα και ότι η απουσία σου ήταν αισθητή στην ομάδα. Έτσι, νιώθεις αυτόματα καλά, αλλά και αποφασισμένος να κάνεις λιγότερες απουσίες στο μέλλον.
«Η προπόνηση μαζί με άλλους βελτιώνει τον βαθμό επιμονής του αθλούμενου, διότι περιλαμβάνει την έννοια της δέσμευσης. Η μη εμφάνιση στο μάθημα είναι αξιοσημείωτη για τους υπόλοιπους, και αυτού του είδους η θετική ‘πίεση’ προς το άτομο μπορεί να το βοηθήσει να καταστείλει την επιθυμία… σκασιαρχείου», σημειώνει ο συγγραφέας και πρόεδρος της εταιρείας δημοσίων σχέσων DGI, Dian Griesel.
Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, το πόρισμα μελέτης που έδειξε ότι το 95% ατόμων που συμμετείχαν σε πρόγραμμα μείωσης βάρους μαζί με φιλική παρέα κατάφεραν να το ολοκληρώσουν, συγκριτικά με 76% των ατόμων που παρακολούθησαν το πρόγραμμα μόνοι. Επιπλέον, τα άτομα της φιλικής παρέας παρουσίασαν 42% περισσότερες πιθανότητες από τους υπόλοιπους να διατηρήσουν στην πορεία το μειωμένο τους βάρος.
Η σταθερή συμμετοχή σε ένα ομαδικό μάθημα γυμναστικής συμβάλλει στην ανάπτυξη στενότερων σχέσεων με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, αλλά και ενός αισθήματος συναδελφικότητας. Το γεγονός αυτό δίνει μία έξτρα ώθηση σε όλους να προσπαθούν ακόμα περισσότερο και, κυρίως, να χαίρονται πιο πολύ το μάθημα.
Ας μην υποτιμούμε, όμως, και τον παράγοντα «(υγιή) ανταγωνισμό». Ένας λόγος για να πιέσεις τον εαυτό σου να δουλέψει πιο σκληρά είναι και η προσπάθεια να μην υστερείς σε σχέση με άλλα, πιο αθλητικά, μέλη του γκρουπ και, γιατί όχι, να τα ξεπεράσεις! Ενισχυτικά προς αυτή τη θεωρία έρχονται να λειτουργήσουν και τα ευρήματα ερευνητών από το Kansas State University, οι οποίοι βρήκαν ότι άτομα που προπονούνταν με κάποιον που θεωρούσαν ανώτερο από τους ίδιους, αύξησαν σταδιακά τον χρόνο και την ένταση της προπόνησής τους κατά 200%!
Αλλά πέρα από τα σωματικά οφέλη, η συνολική εμπειρία της προπόνησης ενός ατόμου ως μέλους ενός γκρουπ επηρεάζει και την ίδια τη διάθεση, αφού, σε συνδυασμό και με τη μουσική που συνοδεύει συνήθως τέτοια μαθήματα, μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση μεγαλύτερης ποσότητας ενδορφινών συγκριτικά με άλλους τρόπους άσκησης. «Ένας τρόπος για την απελευθέρωση περισσότερων ενδορφινών συμμετέχοντας σε ένα ομαδικό άθλημα είναι και το χαμόγελο στους διπλανούς σου. Έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι ένα χαμόγελο μπορεί να το πετύχει αυτό», υποστηρίζει ο φυσιολόγος John Ford, υπεύθυνος του κέντρου JFK Fitness & Health, στη Νέα Υόρκη.

Τέλος, μελέτη από το πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια έδειξε ότι άτομα που προπονούνταν μαζί με φίλους, με έναν σύντροφο ή έναν συνάδελφο, απολάμβαναν περισσότερο τη γυμναστική, κατά δήλωσή τους, σε σχέση με τα άτομα που προπονούνταν μόνα τους. Και αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει έναν ακόμα σημαντικό λόγο για να βάλουμε την ομαδική γυμναστική στη ζωή μας, ευεργετώντας το σώμα, την υγεία μας, αλλά και τη διάθεσή μας.

ΠΗΓΕΣ:
https://www.freedom-leisure.co.uk/blog/benefits-of-group-exercise/
https://www.nbcnews.com/better/health/why-you-should-work-out-crowd-ncna798936
https://www.livestrong.com/article/512900-the-advantages-of-group-exercise-classes/