Μπορούμε να γυμναζόμαστε όταν είμαστε άρρωστοι; - Sideral Sport - Για αντοχή απο σίδηρο

Μπορούμε να γυμναζόμαστε όταν είμαστε άρρωστοι;

Ο χειμώνας έχει μπει και επίσημα, η θερμοκρασία πέφτει συνεχώς κι εμείς βρισκόμαστε εκτεθειμένοι σε ιώσεις και κρυολογήματα. Κι ενώ η γυμναστική συνιστάται γενικώς από τους ειδικούς για την προαγωγή της καλής υγείας, τι γίνεται όταν η υγεία του αθλούμενου κλονιστεί; Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να αποφεύγουμε την άσκηση, σε ποιες εξακολουθούμε να γυμναζόμαστε και με ποιον τρόπο;

γράφει η Μαρία Λυσάνδρου, δημοσιογράφος Υγείας

Αυτό που είναι καλό να θυμόμαστε, λένε οι ειδικοί, είναι ο «κανόνας του λαιμού»: Αν τα συμπτώματα που έχουμε παρουσιάζονται από τον λαιμό και πάνω, είναι σχετικά ήπια και συνδέονται με το κοινό κρυολόγημα, τότε μπορούμε να ακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα γυμναστικής μέτριας ή χαμηλής έντασης. Αν, όμως, έχουμε συμπτώματα από τον λαιμό και κάτω (έντονο βήχα, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, γαστρεντερικές ενοχλήσεις, γενική κόπωση ή πρησμένους αδένες), το καλύτερο είναι να προτιμήσουμε την αποχή. Επιπλέον, αν και «πάνω από τον λαιμό», ο υψηλός πυρετός είναι ένα βασικό σύμπτωμα που επίσης θα πρέπει να μας περιορίσει στο σπίτι.
Ωστόσο, ακόμα κι αν ανήκουμε στην πρώτη κατηγορία, η οποία “μας επιτρέπει” να γυμναστούμε, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι και πάλι ο οργανισμός μας δεν ανταποκρίνεται 100%: είναι πιθανό να μην είμαστε καλά ενυδατωμένοι, η αντίληψή μας της κίνησης να είναι περιορισμένη (ειδικά αν λαμβάνουμε κάποια φαρμακευτική αγωγή), ενώ και οι αντιδράσεις μας να είναι γενικώς πιο αργές. Γι’ αυτό και είναι βασικό να χαμηλώσουμε την ένταση της προπόνησης. Αν συνεχίσουμε με τον κανονικό μας ρυθμό ή προσπαθήσουμε να τον αυξήσουμε, το πιθανότερο είναι τελικά να υποτροπιάσουμε. «Πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα όριά μας», σχολιάζει η φυσικοθεραπεύτρια, personal trainer και συγγραφέας βιβλίων fitness Geralyn Coopersmith.
Σε κάθε περίπτωση αδιαθεσίας, το σώμα μας είναι ο οδηγός μας. Αν νιώθουμε “κομμένοι” και η γενική μας αίσθηση είναι ότι δεν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε, το καλύτερο είναι να κάνουμε ένα διάλειμμα. Αν δεν είμαστε σε θέση να κρίνουμε την κατάσταση, θα ήταν χρήσιμο να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας, ώστε εκείνος να μας καθοδηγήσει.
Επίσης, είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι λίγες μέρες αποχής δεν πρόκειται να επηρεάσουν την απόδοσή μας – άρα, δεν υπάρχει και λόγος άγχους σε περίπτωση που χρειαστεί να κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα. Αν, πάλι, βλέπουμε ότι η απόλυτη αδράνεια μας επηρεάζει ψυχολογικά, υπάρχει πάντα η μέση λύση: εφόσον το επιτρέπει η κατάσταση της υγείας μας, μπορούμε κάλλιστα, αντί για τρέξιμο, να κάνουμε ένα μεγάλο περίπατο. Θα λειτουργήσει βοηθητικά.
Τέλος, ας μη δούμε το πράγμα και εντελώς εγωιστικά. Ένας λόγος παραπάνω για να απέχουμε για λίγο από το γυμναστήριο είναι και το να μη λειτουργήσουμε ως εστία μόλυνσης για τους υπόλοιπους αθλούμενους. Έτσι, μια σύντομη αποχή και εμάς θα ωφελήσει, και τους άλλους θα προστατεύσει!

Πρόληψη, η καλύτερη θεραπεία
Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγει κανείς το πρόβλημα είναι να φροντίσει να μην αρρωστήσει εξαρχής! «Ας μην ξεχνάμε ότι, σε γενικές γραμμές, η άσκηση ενισχύει τις άμυνες του οργανισμού απέναντι στις ασθένειες και τις μολύνσεις», σημειώνει ο Δρ. Neil Schachter, ιατρικός διευθυντής του Πνευμονολογικού Τμήματος του Mount Sinai Medical Center, στη Νέα Υόρκη.
«Τριάντα λεπτά συστηματικής άσκησης, τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα, ενισχύουν την ανοσία αυξάνοντας τα επίπεδα των Τ-κυττάρων, τα οποία αποτελούν μία από τις βασικές γραμμές άμυνας του οργανισμού κατά της μόλυνσης. Ωστόσο, οι 90λεπτες προπονήσεις αυξημένης έντασης, τις οποίες πραγματοποιούν οι αθλητές υψηλού επιπέδου, είναι πιθανό να εξαντλήσουν τον οργανισμό ενός ερασιτέχνη αθλούμενου, χαλαρώνοντας τελικά τις άμυνές του», καταλήγει ο Δρ. Schachter. Παν μέτρον άριστον, λοιπόν!

Πηγές
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/fitness/expert-answers/exercise/faq-20058494
https://www.webmd.com/cold-and-flu/features/exercising-when-sick#1
https://www.active.com/fitness/articles/is-it-ok-to-exercise-when-sick?page=3