Κολυμπώντας στην ανοιχτή θάλασσαΥγεία και ευεξία με τη δύναμη του νερού - Sideral Sport - Για αντοχή απο σίδηρο

Κολυμπώντας στην ανοιχτή θάλασσα
Υγεία και ευεξία με τη δύναμη του νερού

Ο Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο “θαλασσοθεραπεία”, για να περιγράψει την ευεργετική επίδραση του θαλασσινού νερού στην υγεία. Γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίο ότι, πέρα από εξαιρετική μορφή άσκησης, η κολύμβηση στο θαλασσινό νερό ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνει το κυκλοφορικό και, γενικώς, συμβάλλει στην επίτευξη του “ευ ζην”.

γράφει η Μαρία Λυσάνδρου, δημοσιογράφος Υγείας

Η κολύμβηση στην ανοιχτή θάλασσα δεν έχει να κάνει απαραίτητα με μεγάλες αποστάσεις. Ωστόσο, έχει το θετικό ότι δεν χρειάζεται συνεχώς να χαλάς τον ρυθμό σου και να κάνεις μεταβολή κάθε μερικά μέτρα, όπως συμβαίνει με την κολύμβηση στην πισίνα. Και καθώς οι περισσότεροι κολυμβητές ανοιχτής θάλασσας αποκτούν “προϋπηρεσία” σε πισίνες πριν επιχειρήσουν την άθληση στο απέραντο γαλάζιο, καλό είναι να έχουν υπ’ όψιν τους κάποιες βασικές διαφορές μεταξύ του ελεγχόμενου περιβάλλοντος της πισίνας και του φυσικού –και συχνά απρόβλεπτου– περιβάλλοντος της θάλασσας.
Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν διαχωριστικά σκοινιά για να εξασφαλίζουν μια απόλυτα ευθυγραμμισμένη πορεία, αλλά και το ότι οι συνθήκες κολύμβησης μπορεί να μεταβάλλονται με μεγάλη ευκολία (κάποτε ήρεμη θάλασσα, κάποτε με κύματα, κρύα ρεύματα, εμφάνιση ψαριών κ.λπ.), είναι κάποια πράγματα για τα οποία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος ο επίδοξος θαλασσινός κολυμβητής.
Η χαμηλή θερμοκρασία του νερού, ειδικά τους μη καλοκαιρινούς μήνες, ενδεχομένως να απαιτήσει τη χρήση ειδικής στολής, γι’ αυτό και ο κολυμβητής θαλάσσης θα πρέπει να φροντίσει να εξοπλιστεί κατάλληλα. Επιπλέον, είναι πιθανό το κρύο να τον αναγκάσει να κολυμπήσει με πιο αργό ρυθμό. Οπότε… ας μην υπερτιμήσουμε τις δυνατότητές μας σχετικά με την απόσταση που μπορούμε να καλύψουμε, αλλά και τον χρόνο που θα σημειώσουμε (τουλάχιστον στην αρχή).

Βασικές οδηγίες
• Πριν μπείτε στη θάλασσα, φροντίστε να παρατηρήσετε καλά την ακτή και να βάλετε μερικά «σημάδια», ώστε να μπορείτε να υπολογίζετε κάθε φορά πού περίπου βρίσκεστε και τι απόσταση έχετε καλύψει. Η ακτή μπορεί να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς σε επίπεδο προσανατολισμού.
• Φροντίστε να ενημερωθείτε από τους ναυαγοσώστες για τις συνθήκες που επικρατούν στη θάλασσα, πριν βουτήξετε στο νερό (το να πετύχετε κάποιον ναυαγοσώστη, βέβαια, προϋποθέτει να επιλέξετε μια παραλία οργανωμένη για την άσκησή σας). • Εντοπίστε, επίσης, τις σημαδούρες, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να ασκηθείτε με μεγαλύτερη ασφάλεια, αποτρέποντάς σας από το να ξανοιχτείτε περισσότερο από όσο πρέπει.
• Καταναλώστε πολλά υγρά πριν και μετά την άσκησή σας, ειδικά αν ο καιρός είναι ζεστός. Κι αυτό διότι, αν φοράτε ταυτόχρονα και την ειδική στολή, θα αφυδατωθείτε απρόσμενα γρήγορα.
Αφεθείτε να το διασκεδάσετε. Έτσι η άσκηση γίνεται πιο ευχάριστη, συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου!

Τα σημαντικά οφέλη
• Ενίσχυση του ανοσοποιητικού
Το θαλασσινό νερό περιέχει ζωτικά στοιχεία, βιταμίνες, μεταλλικά άλατα, αμινοξέα και ζωντανούς μικρο-οργανισμούς, οι οποίοι με την αντιβιοτική και αντιβακτηριακή τους δράση μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Καθώς ομοιάζουν με το πλάσμα του ανθρώπινου αίματος, τα συστατικά του θαλασσινού νερού φέρονται να απορροφώνται και να αξιοποιούνται εύκολα από τον οργανισμό, ενώ ο αθλούμενος κολυμπά. Υπάρχει, δε, και η άποψη ότι η κολύμβηση στη θάλασσα διαστέλλει τους πόρους του δέρματος, επιτρέποντας την απορρόφηση των ωφέλιμων θαλασσινών μεταλλικών στοιχείων και, παράλληλα, την αποβολή των τοξινών από τον οργανισμό.

• Βελτίωση του κυκλοφορικού
Η θαλάσσια κολύμβηση είναι δυνατόν να διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος στον οργανισμό. Το κυκλοφορικό σύστημα –αποτελούμενο από την καρδιά, τριχοειδή αγγεία, αρτηρίες και φλέβες– μεταφέρει αίμα πλούσιο σε οξυγόνο από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα και, μετά, το επιστρέφει πάλι στην καρδιά. Ο κύριος σκοπός της θαλασσοθεραπείας είναι ακριβώς να αυξήσει αυτήν την κυκλοφορία του αίματος. Η κολύμβηση ή το μπάνιο σε χλιαρό θαλασσινό νερό φέρονται να το πετυχαίνουν αυτό μέσω της αποκατάστασης σημαντικών μεταλλικών στοιχείων, τα οποία συνήθως εξαντλούνται λόγω στρες, κακής διατροφής ή τοξικού περιβάλλοντος.

• Άσκηση για όλο το σώμα
Όπως και η κολύμβηση σε πισίνα, η κολύμβηση στη θάλασσα αποτελεί τρόπο εκγύμνασης για ολόκληρο το σώμα, εμπλέκοντας όλες τις μυϊκές ομάδες. Πρόκειται για μια αερόβια άσκηση, η οποία μπορεί να συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στην ελάττωση του ποσοστού λίπους στο σώμα, αλλά και στη βελτίωση της αερόβιας αντοχής, οδηγώντας τον αθλούμενο στην επίτευξη ενός γενικότερου αισθήματος ευεξίας και ενεργητικότητας.

• Αναζωογόνηση ολόκληρου του οργανισμού
Η κολύμβηση σε χλιαρό θαλασσινό νερό λέγεται ότι ενεργοποιεί τους θεραπευτικούς μηχανισμούς του οργανισμού, προκειμένου να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά προβλήματα όπως το άσθμα, η αρθρίτιδα, η βρογχίτιδα και οι φλεγμονώδεις νόσοι, καθώς και οι κοινοί πόνοι, λόγω άβολης στάσης στη δουλειά ή στον ύπνο. Το πλούσιο σε μαγνήσιο θαλασσινό νερό θεωρείται ότι χαλαρώνει τους μυς, ελαττώνει το στρες και βοηθά στην βελτίωση του ύπνου.

• Φροντίδα του δέρματος
Το μαγνήσιο μπορεί επίσης να ενυδατώσει το δέρμα και να βελτιώσει την εμφάνισή του. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η επαφή του θαλασσινού νερού με το δέρμα, λόγω του αλατιού που περιέχει, μπορεί να μειώσει σημαντικά και τα συμπτώματα φλεγμονής, τις κοκκινίλες και την ξηροδερμία – κάτι που δεν μπορεί να κάνει το νερό της βρύσης.

Πηγές
https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2007/aug/04/healthandwellbeing.features4
https://getoutside.ordnancesurvey.co.uk/guides/beginners-guide-to-open-sea-swimming/
https://www.livestrong.com/article/158987-what-are-the-benefits-of-salt-scrubs/