Ενόργανη γυμναστική για ενήλικεςΠοτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσεις! - Sideral Sport - Για αντοχή απο σίδηρο

Ενόργανη γυμναστική για ενήλικες
Ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσεις!

«Μα η ενόργανη γυμναστική δεν είναι για παιδάκια;», είναι –εγγυημένα– η πρώτη σκέψη που θα κάνει κάποιος, αν του προτείνουν να τη δοκιμάσει. Ωστόσο, η ενόργανη γυμναστική προσφέρει πολλά οφέλη και στους ενήλικες, και είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πόσο μεγάλο “ρεύμα” έχει τα τελευταία χρόνια ως αθλητική δραστηριότητα μεταξύ ατόμων που δεν τα λες απαραίτητα και… “Νάντια Κομανέτσι”.

γράφει η Μαρία Λυσάνδρου, δημοσιογράφος Υγείας

Η ενόργανη γυμναστική αποτελεί ένα είδος αθλητικής δραστηριότητας που απαιτεί δύναμη, ευλυγισία, ευκινησία, καλό συντονισμό, καλή ισορροπία και χάρη. Κι όμως, ακόμα κι αν η ιδέα των… ακροβατικών μας φαίνεται κάπως εξωφρενική «για την ηλικία μας», η αλήθεια είναι ότι η πράξη έρχεται –σταδιακά, έστω– να μας διαψεύσει.
Δεν είναι λίγες οι επιστημονικές μελέτες που προβάλλουν τη μεγάλη σημασία της ενόργανης γυμναστικής στη διατήρηση της υγείας του μυοσκελετικού συστήματος, αλλά και της πνευματικής υγείας. Η εκπαίδευση του εγκεφάλου, ώστε να μπορέσει να πολεμήσει την κατάθλιψη και να λειτουργήσει απαλλαγμένος από άγχος και στρες, περιλαμβάνει οπωσδήποτε και τη σωματική άσκηση, η οποία ενισχύει την αποδέσμευση ενδορφινών. Και η έντονη άσκηση, στα πλαίσια της ενόργανης γυμναστικής, είναι ίσως ο ιδανικότερος τρόπος για να ξεπεράσει ο αθλούμενος τα όριά του, να αναπτύξει τη συγκέντρωσή του και να καλλιεργήσει την αποφασιστικότητά του.

Πρόσφατη έρευνα σχετικά με τα οφέλη της ενόργανης γυμναστικής στους ενήλικες έδειξε ότι, με το να εκτελεί κανείς πολύπλοκες ασκήσεις σε καθημερινή βάση, βελτιώνει αισθητά τις κινητικές του δεξιότητες και, παράλληλα, τη στάση του σώματός του. Επιπλέον, η ενόργανη γυμναστική φέρεται να εκπαιδεύει το μυαλό, ώστε να αντιδρά πιο άμεσα όταν αντιμετωπίζει διαφόρων ειδών προκλήσεις.
Είναι αποδεδειγμένο ότι, από την ηλικία των 30 και εξής, το σώμα μας αρχίζει να χάνει σταδιακά οστική μάζα. Ωστόσο, η ενασχόληση με την ενόργανη γυμναστική, λόγω της φύσης της συγκεκριμένης δραστηριότητας, βοηθά το σώμα στην όσο το δυνατόν καλύτερη διατήρηση της οστικής του μάζας, παραμένοντας δυνατό και υγιές. Σύμφωνα, δε, με έρευνα των K. Uusi-Rasi, A. Heinonen και άλλων (2005), η μακροχρόνια ενασχόληση με δραστηριότητες που απαιτούν έλεγχο του βάρους, όπως η ενόργανη γυμναστική, μειώνει το ρίσκο εμφάνισης οστεοπόρωσης. Και επειδή ακριβώς αυτού του τύπου η άσκηση βοηθά στο κάψιμο λίπους, μπορεί επίσης να συμβάλει στη διατήρηση του σωστού βάρους και, κατ’ επέκταση, στη ρύθμιση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η ενόργανη γυμναστική μπορεί να λειτουργήσει ως καταλυτικός παράγοντας διατήρησης της καλής υγείας του οργανισμού, καθώς αποτελεί κλειδί για την πρόληψη ασθενειών, όπως το άσθμα, οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, ακόμα και ο καρκίνος. Κι αυτό διότι, προκειμένου να αντεπεξέλθει κανείς σε μια τόσο απαιτητική αθλητική δραστηριότητα, ενθαρρύνεται να ακολουθήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής, συνοδευόμενο από μία καλά ισορροπημένη δίαιτα. Η δε Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση συνιστά στους ενήλικες των 18 ετών και άνω να ασκούνται για μισή ώρα, τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα – και η συγκεκριμένη σύσταση των ειδικών έρχεται να «κουμπώσει» με την ενασχόληση ενός ενήλικα με την ενόργανη γυμναστική.

Πέρα από όλα τα παραπάνω, όμως, υπάρχει και ένα άλλο –εξαιρετικά σημαντικό για τις μεγαλύτερες ηλικίες– όφελος: μέσω της ενόργανης, μαθαίνεις πώς να… πέφτεις! Πριν ακόμα επιχειρήσουν πολύπλοκες ασκήσεις, οι αθλούμενοι μαθαίνουν να καλλιεργούν την ισορροπία τους στον κορμό, αλλά και στα άκρα τους. Έτσι, μέσα από τη συγκεκριμένη προπόνηση και τις διάφορες δοκιμές, μέσω των οποίων μαθαίνεις να ελέγχεις καλύτερα το βάρος σου και να αποφεύγεις τους τραυματισμούς, γίνεσαι ειδικός στις “ασφαλείς” πτώσεις. Μια δεξιότητα που, σε κάποια στιγμή, αποδεικνύεται πολύ χρήσιμη και στην καθημερινή ζωή.
Ποτέ δεν είναι αργά, λοιπόν, για να ξανασκεφτεί κανείς το ενδεχόμενο ενασχόλησης με την ενόργανη γυμναστική. Γιατί το να στραφείς στο μονόζυγο ή δίζυγο, στο άλμα, στο έδαφος, στους κρίκους, στον ίππο ή στη δοκό, δεν βοηθά μόνο να ενδυναμώσεις το σώμα και το πνεύμα σου. Αν μη τι άλλο, μέσα από την όλη διαδικασία, κατά την οποία θα κάνεις ασκήσεις που είχες να κάνεις από το σχολείο και θα γελάσεις με τον εαυτό σου, τελικά θα επανανακαλύψεις το παιδί που κρύβεις μέσα σου!

Πηγές
https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2017/nov/13/you-get-to-play-like-a-kid-again-the-joy-of-gymnastics-for-fitness
http://archersarchery.com/nine-benefits-of-taking-gymnastics-as-an-adult/
http://livehealthy.chron.com/gymnastics-good-you-7929.html