Διαλειμματική προπόνηση: Τα υπέρ και τα κατά - Sideral Sport - Για αντοχή απο σίδηρο

Διαλειμματική προπόνηση: Τα υπέρ και τα κατά

Λέγεται ότι ο πρώτος ο οποίος εφάρμοσε τη διαλειμματική προπόνηση για να αυξήσει το χρόνο και τον όγκο άθλησης σε πολύ υψηλές εντάσεις, ήταν ο ολυμπιονίκης δρομέας Emil Zatopek.

Έκτοτε, το εγχείρημα αυτό βρήκε πολλούς μιμητές και όλο και περισσότεροι αθλητές ακολουθούν τη διαλειμματική προπόνηση, η οποία περιλαμβάνει διαστήματα έντονης άσκησης που εναλλάσσονται με διαλείμματα ανάπαυσης, ώστε να ξεκουράζεται το σώμα.
Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματά της είναι ότι μπορεί να εφαρμοστεί στο τρέξιμο, στο ποδήλατο, στα βάρη, στο κολύμπι και γενικότερα στην αερόβια άσκηση.

Απώλεια θερμίδων
Στα υπέρ της είναι ότι οι αθλητές με το είδος αυτό της προπόνησης «καίνε» θερμίδες και όχι μυϊκή μάζα. «Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως η προπόνηση αυτή μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική στην απώλεια βάρους», λέει χαρακτηριστικά η Pamela Nisevich Bede, η διατροφολόγος και συγγραφέας του βιβλίου “Run to Lose”.

Σπάει τη ρουτίνα
Η διαλειμματική προπόνηση, «σπάει» τη μονοτονία της προπόνησης. Για παράδειγμα, δεν είναι ανάγκη οι αθλητές να τρέχουν επί 30΄ στο διάδρομο, αλλά εναλλακτικά να τρέχουν 1΄ εντονότερα, να περπατούν 1΄ ηπιότερα, 1΄ ξανά εντονότερο τρέξιμο κ.λπ.

«Ξεκόλλημα» από τη στασιμότητα
Πολλοί αθλητές που προπονούνται συστηματικά παραπονιούνται ότι δεν βλέπουν πρόοδο, καθώς το σώμα δέχεται συνεχώς τα ίδια ερεθίσματα. Η διαλειμματική προπόνηση μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, αφού υπάρχει εναλλαγή στα ερεθίσματα.

Δεν κουράζονται συνέχεια τα ίδια μέρη του σώματος
Η εναλλαγή των ασκήσεων διαφορετικής έντασης και μορφής, δίνει τη δυνατότητα να μην καταπονούνται ιδιαίτερα τα ίδια μέρη του σώματος και, έτσι, να μειώνεται ο κίνδυνος τραυματισμού.

Πιο «γυμνασμένη» καρδιά
Δεν είναι λίγες οι μελέτες που έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αυτού του είδους η προπόνηση μπορεί να βελτιώσει την καρδιοαναπνευστική απόδοση των ασκούμενων.

Τα Κατά
Η διαλειμματική προπόνηση δεν συνιστάται να εφαρμόζεται από αρχάριους αθλητές.
Πριν από την έναρξή της επιβάλλεται οπωσδήποτε ένας ιατρικός έλεγχος.
Γενικά, δεν συνιστάται για όσους έχουν:
• Υψηλή αρτηριακή πίεση
• Μυοσκελετικούς τραυματισμούς
• Καρδιολογικά και
• Αναπνευστικά προβλήματα.
Πριν την εφαρμογή της επιβάλλεται να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του γυμναστή και, εφόσον είναι απαραίτητη, προηγούμενη συζήτηση με γιατρό.
Καλό είναι τα προγράμματα διαλειμματικής προπόνησης να σχεδιάζονται από γυμναστή με τη συνεργασία πάντα του ασκούμενου, αλλά και να επιβλέπονται μετά από τον γυμναστή, εφόσον υπάρχουν διαστήματα υψηλής έντασης.
Για μεγαλύτερη ασφάλεια επιβάλλεται η παρακολούθηση της καρδιακής συχνότητας κατά την άσκηση.

ΠΗΓΕΣ:
http://www.livestrong.com/slideshow/557787-how-to-avoid-exercise-related-breakouts/
http://stylecaster.com/beauty/how-to-prevent-post-workout-breakouts/