«Όταν κάποιος εστιάσει ακριβώς στο στόχο του, τότε η επιτυχία δεν θα αργήσει να έρθει» - Sideral Sport - Για αντοχή απο σίδηρο

«Όταν κάποιος εστιάσει ακριβώς στο στόχο του, τότε η επιτυχία δεν θα αργήσει να έρθει»

Σώμα και μυαλό πρέπει να συνεργαστούν για να επιτύχουν το στόχο ενός αδύνατου και καλογραμμωμένου σώματος. Ο personal trainer, Θάνος Χρυσαειδής, μάς εξηγεί το ρόλο της ψυχολογίας για τη σωστή εκγύμναση και μάς δίνει τα δικά του tips για μια…υγιή αθλητική πορεία!

Δίνεις ιδιαίτερη σημασία για την επίτευξη των αθλητικών στόχων, τόσο στο σώμα, όσο και στο μυαλό. Είναι απαραίτητος ο υγιής συνδυασμός των δύο;

“Ο μόνος περιορισμός στην ποιότητα της ζωής σου είναι η φαντασία και η δέσμευση”, Tony Robbins. 

Πολλοί άνθρωποι ζουν μέσα σ’ ένα σώμα το οποίο δεν τους ικανοποιεί, τον καθένα για τον δικό του λόγο. Παρατηρώ πως είναι δύσκολο να φανταστούν το σώμα τους και ακόμα δυσκολότερο να δεσμευτούν για να το αποκτήσουν. Πιστεύω πως είναι απαραίτητος ο συνδυασμός, καθώς τα νοητικά εμπόδια είναι αυτά που σταματoύν τους μύες να δουλεύουν, με αποτέλεσμα να μην δημιουργούν ένα νέο αδυνατισμένο και γραμμωμένο κορμί.

Όταν κάποιος συντονιστεί και εστιάσει ακριβώς στο στόχο του, βρει το κίνητρο που θα του δώσει ώθηση, τότε η επιτυχία δεν θα αργήσει να έρθει.

Όσον αφορά το ψυχολογικό κομμάτι, τι πρέπει να προσέξουμε και πού να στοχεύσουμε;

Λένε πως είναι 80% ψυχολογία και 20% άσκηση.

Ας ξεκινήσω λέγοντας πως το να χάσει κανείς τα κιλά του δεν είναι πυρηνική φυσική. Κάνει προπόνηση, προσέχει τη διατροφή και τον ύπνο του και (να) τα αποτελέσματα έρχονται.

Τι ρόλο, όμως, παίζει η ψυχολογία και γιατί είναι τόσο σημαντική;

Σκέψου πόσες φορές δεν νιώθεις καλά και ακυρώνεις το γυμναστήριο, στεναχωριέσαι και φεύγει η σοκολάτα από το ψυγείο προς το στομάχι σου, σε χώρισε και αποφάσισες να μείνεις σπίτι και να μην κάνεις τίποτα, είσαι κουρασμένος από τη δουλειά και ο καναπές είναι μία ευχάριστη παρέα… κ.λπ., κ.λπ. Όλα αυτά καταλαβαίνεις πως συντελούν σε ένα χαλαρό σώμα που η ζυγαριά και τα ρούχα το προδίδουν.

Αυτό που προτείνω σε όλους μου τους ασκούμενους είναι να βρουν ένα ισχυρό κίνητρο για το στόχο τους και ένα ισχυρό αντικίνητρο για τους πειρασμούς (π.χ. να δημιουργήσουν μοτίβα φόβου, δηλαδή κάθε φορά που θα θέλει το τεμπέλικο μυαλό να ακυρώσει προπόνηση να το φοβίζουν λέγοντας “αν δεν πας σήμερα, αύριο η κοιλιά σου θα πετάει, δεν θα μπεις στα ρούχα που θες” κ.λπ., κ.λπ.) Για τον καθένα το κίνητρο και το αντικίνητρο είναι διαφορετικά!

Θέλουμε να αυτοματοποιήσουμε τη διαδικασία που θα τους κάνει να σηκωθούν, ακόμα και αν έχουν ελάχιστη ενέργεια.

Επίσης, να δημιουργήσουν ένα vision board με το στόχο τους σαν να τον έχουν ήδη καταφέρει. Να στοχεύουμε και να δημιουργούμε πάντα την εικόνα που θέλουμε να φτάσουμε. Το vision board είναι ένα πινακάκι με φωτογραφίες από γυμνασμένα σώματα που βλέπει συνεχώς ο ασκούμενος.

Τι θα συμβούλευες κάποιον που αποφασίζει τώρα να εντάξει την άθληση στη ζωή του, ώστε να μπορέσει να διατηρήσει αυτή την επιθυμία και να μην τα παρατήσει στα μέσα της διαδρομής;

Το 90% περίπου τα παρατάει, καταλαβαίνεις πως είναι τεράστιο ποσοστό. Αυτό που θα συμβούλευα είναι 3 πράγματα:

  1. Βρες έναν προπονητή
  2. Βρες φίλους που ασχολούνται με το fitness
  3. Εντάξου σε μία fit κοινότητα και νοοτροπία.

Ποια tips διατροφής πρέπει να ακολουθεί κάθε αθλούμενος και ποια στοιχεία πρέπει να υπάρχουν στο διαιτολόγιο όσων ασχολούνται πιο εντατικά με την άσκηση ή κάποιο άθλημα;

Αρχικά, εάν δεν έχει πάει σε διατροφολόγο, θα του πρότεινα να πάει έστω μία φορά. Να εκπαιδευτεί και να μάθει την ποσότητα φαγητού που του αναλογεί ημερησίως.

Να τρέφεται με λιπαρά, υδατάνθρακες και πρωτεΐνη και, σίγουρα, φυτικές ίνες. Η ισορροπία και το μέτρο είναι το μοντέλο της επιτυχίας.

Με ποια κριτήρια επιλέγουμε το ιδανικό πρόγραμμα για κάθε αθλούμενο και ποιοι είναι οι γενικοί κανόνες άσκησης που, κατά την άποψή σου, πρέπει να ακολουθούν όλοι, ανεξαρτήτως σε ποιο επίπεδο βρίσκονται;  

Επιλέγουμε το ιδανικό πρόγραμμα βάση του στόχου που έχει ο αθλούμενος. Οπότε μπορούμε να μιλήσουμε εξατομικευμένα με τον καθένα, όταν ανακαλύψουμε τα θέλω του. Ωστόσο, κάποιοι βασικοί κανόνες είναι η αερόβια μορφή προπόνησης που θα πρέπει να γίνεται 2-3 φορές την εβδομάδα και η έντονη διαλειμματική μυϊκής αντοχής τύπου cross-fit 1-2 φορές την εβδομάδα, που με σωστή καθοδήγηση μπορεί να κάνει θαύματα σε λίγο χρόνο.

INFO BOX
Θάνος Χρυσαειδής
Personal Coach
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής
Master NLP Coach (5ος παγκόσμιος πρωταθλητής)
Στοιχεία επικοινωνίας: info@thanoscoach.gr
FB Page: www.facebook.com/thanoscoach
Instagram @thanoscoach