Χρήστος Κεδέρης: «Το χάντμπολ ίσως είναι το πιο γρήγορο άθλημα στον κόσμο» - Sideral Sport - Για αντοχή απο σίδηρο

Χρήστος Κεδέρης: «Το χάντμπολ ίσως είναι το πιο γρήγορο άθλημα στον κόσμο»

Αθλητής και γεννιέσαι και γίνεσαι. Όταν ισχύει το πρώτο, τότε το ταλέντο σου ξεχωρίζει από τα πρώτα χρόνια της ζωής σου και, ήδη στα 24 σου, μπορείς να νιώθεις περήφανος για πολλές σημαντικές στιγμές της πορείας σου. Έτσι έγινε και με τον Χρήστο Κεδέρη, ο οποίος ασχολείται με το χάντμπολ από την ηλικία των 8 χρονών. «Το χάντμπολ σου προσφέρει ένα διαφορετικό «μικρόβιο», μια αγάπη. Υπάρχουν παίκτες που δουλεύουν 10-12 ώρες, αλλά δεν θα χάσουν προπόνηση, γιατί έτσι είναι το «μικρόβιο», η αγάπη, σπάνιο αυτές τις μέρες», μας περιγράφει.

Συνέντευξη στον Θεόδουλο Παπαβασιλείου

Πώς μπήκε το χάντμπολ στη ζωή σου και από ποια ηλικία άρχισες να ασχολείσαι συστηματικά;
Το χάντμπολ μπήκε στη ζωή μου στη Γ’ Δημοτικού. Ένα μεσημέρι στο ολοήμερο, καθώς έτρεχα και έκανα γυμναστική, με τράβηξε ο γυμναστής μου και μου μίλησε για το χάντμπολ. Πήγα κατευθείαν μετά το ολοήμερο και έκανα προπόνηση. Τώρα στα 24 μου δεν το μετανιώνω στιγμή!!

Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες, αλλά και οι δυσκολίες του εν λόγω αθλήματος;
Οι ιδιαιτερότητες που έχει το χάντμπολ σαν άθλημα είναι οι πολλές επαφές σώμα με σώμα, οι εναλλαγές στο σκορ μέσα σε πολύ λίγα λεπτά, οι πολλές επιθέσεις που γίνονται και οι πολύ γρήγορες εναλλαγές συναισθημάτων που υπάρχουν! Σε ένα λεπτό μπορεί να γίνουν και 7 και 8 επιθέσεις. Ίσως είναι το πιο γρήγορο άθλημα στον κόσμο. Οι δυσκολίες του αθλήματος είναι οι πολλοί τραυματισμοί. Ένα πολύ συχνό φαινόμενο είναι η ρήξη χιαστών ή τα προβλήματα στους ώμους, λόγω των πολλών αλμάτων, και τα πολλά τραβήγματα στον αέρα.

Και τι προσφέρει σε αυτόν που το επιλέγει;
Το κάθε άθλημα προσφέρει διαφορετικά πράγματα, διαφορετικές συνήθειες. Το χάντμπολ σου προσφέρει ένα διαφορετικό «μικρόβιο», μια αγάπη. Υπάρχουν παίκτες που δουλεύουν 10-12 ώρες, αλλά δεν θα χάσουν προπόνηση, γιατί έτσι είναι το «μικρόβιο», η αγάπη, σπάνιο αυτές τις μέρες. Σίγουρα συμβαίνει και σε άλλα αθλήματα, άλλα όχι στον ίδιο βαθμό όπως στο χάντμπολ.

Ποιες θεωρείς τις πιο σημαντικές στιγμές της μέχρι τώρα πορείας σου;
Δεν θα ξεχάσω την κλήση στην Εθνική Ανδρών στα 18 μου. Θυμάμαι ότι ήμουν στη Θεσσαλονίκη με την τότε ομάδα μου (Διομήδης Άργους) και με πήρε ένας συμπαίκτης μου να μου το πει. Νόμιζα πως μου έκανε πλάκα στην αρχή, γιατί το συζήταγα τρώγοντας πρωινό και γελάγαμε! Μόλις κατάλαβα ότι μου λέει αλήθεια, έβαλα τα κλάματα. Ήταν το πιο όμορφο συναίσθημα και το κατάλαβα όταν άκουσα για πρώτη φορά τον εθνικό ύμνο δίπλα σε μεγάλους αθλητές, όπως ο Δημήτρης Καφφάτος που ήταν δίπλα μου και τον κοίταγα συνέχεια. Μια άλλη σημαντική στιγμή ήταν επίσης το πρωτάθλημα πέρσι με το ΙΕΚ Ξυνή, πάλι δίπλα σε μεγάλους αθλητές, όπως ο Τσιλιμπάρης, ο Αλβανός, ο Παπακυπριανού, ο Παπαδιονυσίου, και με πολύ καλούς φίλους!

Γιατί πιστεύεις ότι το χάντμπολ δεν είναι τόσο προβεβλημένο άθλημα στην Ελλάδα, όσο σε κάποιες άλλες χώρες του εξωτερικού;
Στα προηγούμενα χρόνια πιστεύω ότι η προβολή ήταν μεγαλύτερη, ίσως λόγω της Εθνικής Ομάδας, και έτσι έβγαιναν κερδισμένα και τα σωματεία. Αυτήν τη στιγμή δεν μπορώ να πω τι φταίει, αλλά σίγουρα με πειράζει και με ενοχλεί που ένα τόσο όμορφο άθλημα δεν προβάλλεται. Και ευτυχώς φέτος, όπως και πρόπερσι, είχαμε την ΕΡΤ. Είναι μια μικρή βοήθεια και αυτή για την προβολή του αθλήματός μας.

Γιατί θα πρότεινες σε κάποιον νέο αθλητή να το επιλέξει ή σε κάποιο γονιό να προτείνει στο παιδί του το άθλημα αυτό;
Το είπα και πιο πάνω∙ είναι ένα άθλημα πολύ γρήγορο και με πολλές επαφές. Χρειάζονται και οι 16 παίκτες. Οι αλλαγές γίνονται γρήγορα, χωρίς να σταματάει ο χρόνος και χωρίς να ρωτάς κανέναν. Απλά σου λέει ο προπονητής ότι μπαίνεις και πρέπει να είσαι έτοιμος. Έτσι, ο γονιός μπορεί να βλέπει να παίζει το παιδί του, να αγωνίζεται συνέχεια και να μένει σε αγωνία για 60 λεπτά.

Ποιο διατροφικό πρόγραμμα ακολουθείς όταν είσαι σε αγωνιστική περίοδο;
Υπάρχουν κάποιες ιδιαίτερες ανάγκες που πρέπει να καλύψεις: πολλές και μικρές μερίδες φουλ πρωτεΐνης, και σε περίοδο αγώνων και υδατάνθρακας. Για μένα το πιο σημαντικό γεύμα είναι το πρωινό. Ποτέ δεν έτρωγα, αλλά από τότε που το έβαλα στη ζωή μου υπάρχει μεγάλη βελτίωση. Σε αυτό με βοήθησε ένας φίλος μου και γυμναστής, ο Δημήτρης. Από τότε έχω δει μεγάλη βελτίωση… Καλό φαγητό και στις σωστές ώρες, λοιπόν! Ναι, υπάρχουν ανάγκες που πρέπει να καλύπτεις, ειδικά μετά την προπόνηση είναι πολύ σημαντικό να τρως καλά και σωστά. Μια βοήθεια είναι και ένα καλό συμπλήρωμα διατροφής.

Πόσες ώρες προπονείσαι;
Προπόνηση για μένα είναι και το βίντεο και η θεραπεία για το σώμα σου και η κατάλληλη προετοιμασία για να μπεις καλά στην προπόνηση. Η ομάδα μου κάνει και πρωινές προπονήσεις, οπότε το πρωί είναι σίγουρα 3 ώρες προπόνηση. Το απόγευμα, αν υπάρχει βίντεο, μπορεί να είμαι στο γήπεδο και 6 ώρες. Μου αρέσει να προσέχω τον εαυτό μου και έτσι το κάνω πολύ ευχάριστα.

Ποια διατροφικά και προπονητικά tips θα έδινες σε κάποιους που θέλουν να ασχοληθούν με το άθλημα αυτό, αλλά και με τη συστηματική άσκηση γενικότερα;
Δεν είμαι ειδικός στο να δώσω αυτήν τη συμβουλή, αλλά θα μπορούσα να τους προτείνω:
• όχι προπόνηση με γεμάτο στομάχι (είναι μια καλή συμβουλή),
• να κρατάνε τις ώρες των γευμάτων σταθερές ανά 3,5 ώρες,
• πριν την προπόνηση να πίνουν πολύ νερό,
• αν νιώθουν ότι πεινάνε να τρώνε μια μπανάνα ανάμεσα στην προπόνηση,
• όχι κατάχρηση φαγητού και ξεκούρασης και
• ΟΧΙ ΖΑΧΑΡΗ!

Ποια είναι τα επόμενά σου σχέδια;
Μια κλήση στην Εθνική Ομάδα που έχει υποχρεώσεις Μεσογειάδας και προκριματικά με σπουδαίες εθνικές, όπως η Ισλανδία και τα Σκόπια, και μια πρόταση από το εξωτερικό∙ αυτά είναι τα όνειρά μου και οι στόχοι μου!

Info box
Ο Χρήστος Κεδέρης ασχολείται με το χάντμπολ από την ηλικία των 8 χρονών. Έχει παίξει στην Εθνική Παίδων, στην Εθνική Εφήβων και τέλος στην Εθνική Ανδρών το διάστημα 2013 – 2014. Η πρώτη του μεγάλη μεταγραφή ήταν στον Διομήδη Άργους και αμέσως μετά στην ομάδα ΙΕΚ ΞΥΝΗ με κορυφαίες στιγμές την είσοδο της ομάδας στα play off, ενώ τον επόμενο χρόνο θα συνδυάσει final 4 κυπέλλου και play off με αποκορύφωμα την περσινή κατάκτηση του πρωταθλήματος. Φέτος αγωνίζεται στον ΑΣΕ Δούκας, έφτασε στον τελικό κυπέλλου με αντίπαλο τον Ολυμπιακό και στόχος είναι η τετράδα του πρωταθλήματος ανάμεσα στους τρεις μεγάλους (ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ολυμπιακό).