Στο δρόμο για το IRONMAN... - Sideral Sport - Για αντοχή απο σίδηρο

Στο δρόμο για το IRONMAN…

Η πρώτη μου επαφή με το τρίαθλο ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2015 και, χωρίς στην ουσία να έχω σκεφτεί την πορεία μου στο άθλημα, υποσυνείδητα ξεκίνησε και η προετοιμασία μου για το IRONMAN.

Γράφει ο Αιμίλιος Ζαχίλας

Ένας στόχος που στα πρώτα μου βήματα φάνταζε σαν κάτι το αδύνατο, βλέποντάς το με δέος και φόβο. Σταδιακά και με τη σωστή καθοδήγηση του προπονητή μου, ξεκίνησα με αγώνες SPRINT distance, OLYMPIC distance και HALF IRONMAN distance. Τελειώνοντας τον αγώνα του HALF IRONMAN το καλοκαίρι του 2016, ήμουν πλέον σίγουρος ότι ο επόμενος στόχος ήταν το ακατόρθωτο. Έτσι, τον Δεκέμβριο του 2016 ξεκίνησε επίσημα η πορεία προς τον μεγάλο αγώνα. 

Η προετοιμασία…
Μετά από τη συμμετοχή μου σε αρκετούς αγώνες και με ήδη 2 χρόνια ενασχόλησης με το τρίαθλο, η προετοιμασία μου για ένα αγώνα IRONMAN θα έπαιρνε 6 μήνες, ώστε το σώμα να έρθει σε τέτοια κατάσταση για να αντέχει να κολυμπά 3,8 χλμ., να ποδηλατεί 180 χλμ. και να τρέχει μαραθώνιο 42 χλμ. στο χρονικό περιθώριο των 17 ωρών. Η προπόνηση κυμαίνεται από 10 έως 14 ώρες την εβδομάδα με κολύμπι, ποδήλατο και τρέξιμο. Φτάνεις εβδομαδιαίως να κάνεις πάνω από 200 χλμ. προπόνηση και στα 3 αθλήματα μαζί. Τα Σαββατοκύριακα είναι οι μεγάλες προπονήσεις, τα λεγόμενα brick, που φτάνουν να είναι έως 5 ώρες ποδήλατο και 1 ώρα τρέξιμο. Είναι μια πολύ επίπονη προπόνηση, όπου φέρνεις στα άκρα και σοκάρεις τον οργανισμό σου. Το σώμα σου πρέπει να είναι έτοιμο να αντεπεξέλθει σε πιέσεις και σε καταστάσεις που δεν έχει συνηθίσει.

Η σωστή διατροφή είναι το Α και το Ω ενός αθλητή αντοχής και κυρίως ενός τριαθλητή, ώστε να είναι έτοιμος να αντεπεξέρχεται στην καθημερινή προπόνηση, να μπορεί το σώμα του να είναι έτοιμο για την προπόνηση της ημέρας, αλλά και να το προετοιμάσει για την προπόνηση της επόμενης και της μεθεπόμενης, ώστε να είναι έτοιμο για τις αυξημένες διατροφικές απαιτήσεις ενός αθλήματος αντοχής.
Η διατροφή και η ξεκούραση είναι αυτά που θα σε κάνουν αθλητή, αυτά που θα σε κάνουν να είσαι δυνατός και έτοιμος. Εξίσου σημαντικό είναι να διαβάζεις τον εαυτό σου και να καταλαβαίνεις την ημέρα που δεν νιώθεις έτοιμος για την προπόνησή σου. Η ξεκούραση είναι ό,τι καλύτερο για να συνεχίσεις να είσαι υγιής, ο χρόνος που έχεις είναι αρκετός και δεν χρειάζεται να πιέζεις τον εαυτό σου πέρα από τις δυνάμεις σου. Αν νιώθεις υγιής, δυνατός και σίγουρος για τον εαυτό σου, τότε ένας ακόμα παράγοντας, αυτός της ψυχολογίας, θα σε βοηθήσει να φτάσεις τον στόχο σου. Κατά την διάρκεια της προετοιμασίας περνάει πολλές φορές από το μυαλό σου ότι δεν θα τα καταφέρεις, ένας τραυματισμός, μια δυσκολία, μια προπόνηση που δεν πήγε καλά, ακόμα και μια κουραστική ημέρα στη δουλειά μπορεί να σε αποθαρρύνουν, να σε κάνουν να νιώσεις ότι δεν θα τα καταφέρεις, αλλά εκεί πρέπει να βρεις το σθένος να συνεχίσεις και να βγεις πιο δυνατός και σίγουρος για τον εαυτό σου. Η προπόνηση, η διατροφή, η ξεκούραση και η καλή ψυχολογία είναι τα κλειδιά για μια σωστή προετοιμασία σε όλα τα αθλήματα, πόσο μάλλον σε ένα άθλημα σαν το τρίαθλο και για έναν αγώνα όπως το IRONMAN.

INFO
Ο Αιμίλιος Ζαχίλας είναι τριαθλητής της ομάδας NS COACHING υπό την καθοδήγηση του Νίκου Σπυριδαντωνάκη. Συμμετείχε σε αγώνες εντός συνόρων με σημαντικότερες διακρίσεις την πρώτη θέση στην κατηγορία των AGE GROUP στο ENERGY DUATHLON LOUTRAKI το 2017, δεύτερη θέση στην SEMI LONG DISTANCE στο OROPOS ENERGY TRIATHLON το 2017, δεύτερη θέση στην OLYMPIC DISTANCE στο ENERGY TRIATHLON TOLO το 2016, καθώς και εκτός συνόρων με τη συμμετοχή του στον αγώνα IRONMAN 70.3 στην Βουδαπέστη με χρόνο 4:38:12. Επόμενός του στόχος ο αγώνας IRONMAN CHALLENGE που θα διεξαχθεί στις 11 Ιουνίου στην Βενετία.