Μαργαρίτα Ντίνα: «Είναι σημαντικό να γίνεις "φίλος" με τα χιλιόμετρα, να τα αγαπήσεις!» - Sideral Sport - Για αντοχή απο σίδηρο

Μαργαρίτα Ντίνα: «Είναι σημαντικό να γίνεις “φίλος” με τα χιλιόμετρα, να τα αγαπήσεις!»

Προσγειωμένη και συνειδητοποιημένη, παρά τις μεγάλες επιτυχίες της, η αθλήτρια μεγάλων αποστάσεων Μαργαρίτα Ντίνα μιλά για τη “μαγεία” που προκύπτει όταν κανείς αγαπήσει τα αθλήματα αντοχής, για τους παράγοντες επιτυχίας για έναν αθλητή, αλλά και για τα μικρά μυστικά που βοηθούν την ίδια να διατηρεί τη σωματική και ψυχική της ισορροπία.

Ποιες ιδιαιτερότητες έχει η προπόνηση για μια αθλήτρια μεγάλων αποστάσεων, σε σχέση με την προπόνηση αθλητών που τρέχουν σε κούρσες των 100, 200 και 400 μέτρων;
Ένας δρομέας αντοχής βρέξει-χιονίσει, είτε έχει ζέστη είτε κρύο, θα πρέπει να κάνει σύμμαχο τις καιρικές συνθήκες και να βγάλει την προπόνησή του, δεν έχει πολλές επιλογές. Εκεί έρχεται και η ιδιαιτερότητα του αγωνίσματος. Για να αντέξεις τον μεγάλο όγκο προπόνησης, χρειάζεται να προπονηθείς και νοητικά, είναι σημαντικό να γίνεις “φίλος” με τα χιλιόμετρα, να τα αγαπήσεις!

Οι μεγάλες αποστάσεις συνήθως είναι λίγο «στη σκιά» των μικρών αποστάσεων. Πόσο μπορεί αυτό το γεγονός να επηρεάσει την ψυχολογία ενός αθλητή στους αγώνες;
Ναι, θα συμφωνήσω ότι είναι στη “σκιά” και αυτό γίνεται αντιληπτό και στις ελληνικές αποστολές. Πολλές φορές, οι αθλητές της αντοχής είναι αριθμητικά λιγότεροι από τους αθλητές των άλλων αγωνισμάτων. Παρόλ’ αυτά, στους αγώνες δεν θα με επηρεάσει. Θα μπω να ευχαριστηθώ τον αγώνα μου και να τρέξω για μένα και για τους δικούς μου ανθρώπους που είναι πάντα στις κερκίδες (τους γονείς μου και τον προπονητή μου).

Γιατί ένα παιδί με ταλέντο στον αθλητισμό να προτιμήσει τις μεγάλες αποστάσεις; Τι θα του έλεγες εσύ, αν ερχόταν να ζητήσει τη γνώμη σου;
Ο ελληνικός κλασικός αθλητισμός χρειάζεται ταλέντα που να έχουν όρεξη να δουλέψουν και να μην επαναπαύονται μόνο στα φυσικά τους χαρίσματα. Αυτό που θα του έλεγα είναι πως η αντοχή είναι ένα ξεχωριστό άθλημα. Εάν το αγαπήσει, θα γίνουν “μαγικά” πράγματα, όχι μόνο σε επίπεδο αθλητισμού, αλλά και στην ίδια του τη ζωή!

Ποια θα ξεχώριζες ως τη μεγαλύτερη επιβράβευση που έχεις λάβει μέσα από τον αθλητισμό τόσο σε επίπεδο μεταλλίων, όσο και σε επίπεδο ψυχολογίας;
Το μετάλλιο που θα ξεχώριζα είναι η 1η πανελλήνια νίκη στις Νέες, κυρίως για την ηθική ικανοποίηση ότι οι κόποι ανταμείβονται, αρκεί να έχεις υπομονή.  Άλλα η μεγαλύτερη επιβράβευση για μένα, πέρα από τα μετάλλια, είναι οι άνθρωποι που κέρδισα μέσα από όλη αυτή τη διαδρομή!

Προφανώς, σημαντικό ρόλο στο δικό σου αγώνισμα παίζει η αντοχή. Πέρα από την σκληρή προπόνηση, με ποιους άλλους τρόπους φροντίζεις εσύ να ενισχύεις την αντοχή σου;
Ύπνος, υγιεινή διατροφή και κάποια συμπληρώματα διατροφής. Προσπαθώ να τα ισορροπώ όσο μπορώ (μιας και είμαι φοιτήτρια) και να σκέφτομαι πάντα θετικά, ώστε να μπορεί το σώμα μου να ανταποκρίνεται στις δύσκολες προπονήσεις σωματικά, αλλά και ψυχικά.

Ποιοι είναι, για σένα, οι βασικότεροι παράγοντες επιτυχίας για έναν αθλητή (από πλευράς προπόνησης, τρόπου ζωής και ψυχολογίας);
Το πραγματικό “κλειδί” είναι η συνολική ποιότητα της δουλειάς μήνα με τον μήνα. Άλλα για μένα σημαντικό ρόλο παίζει και η χημεία που έχεις με τον προπονητή. Αυτός είναι ο καπετάνιος σε όλη τη διαδρομή σου. Είναι αυτός που θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τις τρικυμίες και θα σε οδηγήσει στον στόχο που έχετε θέσει μαζί!
Ο δικός μου “καπετάνιος” είναι ο Αντώνης Στόικος και τον ευχαριστώ αυτόν και τη γυναίκα του (φίλη μου και συναθλήτρια) Βασιλική Καραγεωργάκη, που είναι σε όλες τις “τρικυμίες” μου εκεί!

Ποια μικρά διατροφικά «μυστικά» σου θα έλεγες σε κάποιον που αθλείται ερασιτεχνικά και θέλει να κρατηθεί σε φόρμα;
Το μυστικό είναι ότι δεν χρειάζονται υπερβολές, ούτε αυστηρές δίαιτες. Παν μέτρον άριστον. Ακόμα και το γλυκάκι χρειάζεται πού και πού, αλλά με μέτρο!

Ποιοι είναι οι βασικότεροι στόχοι σου γι’ αυτή την αγωνιστική χρονιά;
Μιας και αυτή η χρονιά ήταν επιτυχημένη και έκλεισε με την 2η πανελλήνια νίκη στις Γυναίκες και την 1η πανελλήνια νίκη στις Νέες στα 3.000 μ. με φυσικά εμπόδια, οι απαιτήσεις είναι μεγαλύτερες, ώστε να μπορέσω να κρατηθώ και φέτος σε υψηλό επίπεδο… Παρόλ’ αυτά, ο στόχος μου είναι να είμαι υγιής και να ξεπερνάω καθημερινά τον εαυτό μου!

Λίγα λόγια για μένα
Με λένε Μαργαρίτα Ντίνα, είμαι 22 ετών και ασχολούμαι από μικρή ηλικία με τον αθλητισμό. Ο στίβος, όμως, μπήκε για τα καλά στην καθημερινότητά μου όταν ήμουν 13 χρόνων. Τα  τελευταία 5 χρόνια είμαι σταθερά στο βάθρο στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα στο καλό μου αγώνισμα (3.000 μ. με φυσικά εμπόδια) αλλά και στον ανώμαλο δρόμο και στα 10 χλμ. Έχω 2 συμμέτοχες με την εθνική ομάδα σε Βαλκανικούς αγώνες στα 5 χλμ. και σε συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου. Είμαι από τη Θεσσαλονίκη, ανήκω στην ομάδα ΣΑΠ ΝΕΑΠΟΛΗΣ και γυμνάζομαι με τον Αντώνη Στόικο. Είμαι φοιτήτρια στο τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στις Σέρρες.