Κώστας Γαλανίδης: «Χρειάζεται προσπάθεια ακόμη και για να σταθείς στο νερό κι αυτό κάνει το πόλο το πιο δύσκολο άθλημα!» - Sideral Sport - Για αντοχή απο σίδηρο

Κώστας Γαλανίδης: «Χρειάζεται προσπάθεια ακόμη και για να σταθείς στο νερό κι αυτό κάνει το πόλο το πιο δύσκολο άθλημα!»

«Το γκολ του Γαλανίδη από τέρμα σε τέρμα!», «Ο καλύτερος όλων ο Γαλανίδης», «Αδιαπέραστο το τείχος του Γαλανίδη», «Ανίκητος ο Γαλανίδης». Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους τίτλους που χρησιμοποιήθηκαν κατά καιρούς σε διάφορα αθλητικά sites, οι οποίοι δείχνουν ξεκάθαρα τις ικανότητες, το ταλέντο και τη δυναμική του διεθνούς τερματοφύλακα υδατοσφαίρισης, Κώστα Γαλανίδη. Ξεκίνησε από την ηλικία των 10 ετών και λίγο πριν κλείσει τα 28, έχει στο ενεργητικό του σημαντικές διακρίσεις και επιτυχίες με μεγάλες ομάδες, αλλά και πολλές συμμετοχές στην Εθνική Ανδρών.

Συνέντευξη στον Θεόδουλο Παπαβασιλείου  

Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με το άθλημα αυτό; Υπήρξε κάποιο γεγονός ή κάποιο κοντινό σου πρόσωπο που σε «έσπρωξε» προς αυτήν την κατεύθυνση;
Η επαφή με το άθλημα ξεκίνησε όταν ήμουν 10 χρόνων, μετά από πίεση των γονιών μου που ήθελαν να ασχοληθώ με τον αθλητισμό, και επειδή είχαν παράδοση στα Χανιά το πόλο, με πήγαν εκεί!

Από το ξεκίνημα σου στον Ναυτικό Όμιλο Χανίων και μέχρι σήμερα ποιες θεωρείς τις πιο σημαντικές, τις πιο δυνατές στιγμές της πορείας σου;
Οι πιο σημαντικές στιγμές της ζωής μου ήταν την ημέρα που με κάλεσαν για πρώτη φορά στην Εθνική Ομάδα και όταν κατακτήσαμε το Νταμπλ με τον Ολυμπιακό! Πρωτόγνωρα και απερίγραπτα συναισθήματα!

Πόσο εύκολη είναι η προσαρμογή ενός αθλητή όταν αλλάζει ομάδα και όταν χρειάζεται να παίξει εναντίον πρώην συμπαικτών του;
Η προσαρμογή ενός αθλητή στην εκάστοτε ομάδα είναι θεωρώ εύκολη, γιατί το απαιτούν οι συνθήκες. Δεν μπορεί κανείς να μείνει στο παρελθόν. Πλέον η καινούργια οικογένεια είναι η καινούργια του ομάδα και πρέπει να κερδίσει τους πρώην συμπαίκτες του, όσο δεμένος κι αν νιώθει με αυτούς.

Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες, οι δυσκολίες του water polo;
Η ιδιαιτερότητα του πόλο είναι ότι παίζεται στο νερό και αυτό από μόνο του κάνει τα πράγματα πολύ πιο δύσκολα. Χρειάζεται προσπάθεια ακόμη και για να σταθείς στο νερό, ενώ, για παράδειγμα, το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ παίζονται στο έδαφος και υπάρχουν στιγμές που δεν καταναλώνεις καθόλου ενέργεια. Στο πόλο δεν υπάρχει αυτό! Και το κάνει να είναι το πιο δύσκολο άθλημα!

Πόσες ώρες προπόνησης χρειάζονται κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου και πώς προσαρμόζεται το πρόγραμμα μετά το τέλος της και μέχρι την έναρξη της επόμενης;
Η προπόνησή μας είναι τουλάχιστον 5 ώρες την ημέρα, για να είσαι σε ένα υψηλό επίπεδο και για να μπορείς να αντεπεξέλθεις. Και είναι σπασμένη σε δύο προπονήσεις, μία το πρωί και μία το βράδυ. Και μετά το τέλος της σεζόν υπάρχει πρόγραμμα συντήρησης, έτσι ώστε να μην πέφτει πολύ ο οργανισμός και να μην χρειαζόμαστε μεγάλο χρόνο να επανέλθουμε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας.

Από άποψη διατροφής; Ακολουθείς κάποιο αυστηρό πρόγραμμα; Υπάρχουν τροφές που προτιμάς ή που αποφεύγεις;
Από άποψη διατροφής, πρέπει να κάνουμε μια ισορροπημένη διατροφή, ανάμεσα σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Ε, και κάπου-κάπου τρώμε και καμιά βλακεία!

Υπάρχουν άλλες θυσίες, στερήσεις που απαιτεί ο πρωταθλητισμός;
Ο πρωταθλητισμός σίγουρα απαιτεί θυσίες και στερήσεις, οι οποίες μπορεί να είναι οι έξοδοι, τα ξενύχτια, οι καταχρήσεις. Δεν μπορείς να κάνεις καταχρήσεις και να είσαι αθλητής υψηλού επιπέδου!

Το water polo είναι ένα πολύ δυναμικό άθλημα, με αξιόλογες διακρίσεις και στο εξωτερικό. Έχει, πιστεύεις, την προβολή και την προσοχή που του αξίζει;
Το πόλο στη χώρα μας δεν έχει την προβολή που θα έπρεπε να έχει. Είναι πάρα πολύ υποτιμημένο άθλημα από κάθε άποψη. Γιατί είναι ένα πάρα πολύ εντυπωσιακό και δύσκολο άθλημα, το οποίο είναι ωραίο για έναν θεατή να το παρακολουθήσει, αλλά, εκτός αυτού, είναι ένα άθλημα το οποίο στην Ελλάδα έχει φέρει πάρα πολλές διακρίσεις, με τελευταία την πολύ πρόσφατη του Ολυμπιακού, που κατέκτησε το Champions League! Είναι σαν να κατακτά ο Ολυμπιακός ή ο Παναθηναϊκός το Champions League στο ποδόσφαιρο ή την Ευρωλίγκα αντίστοιχα, και παρόλα αυτά μετά από δύο μέρες θα έχει ξεχαστεί!

infobox
Ο Κώστας Γαλανίδης γεννήθηκε στα Χανιά την 1η Σεπτεμβρίου 1990. Ξεκίνησε από την ομάδα των Χανίων, από την οποία έφυγε στην ηλικία των 19 ετών. Έπαιξε στον Πανιώνιο για δύο χρόνια και στη συνέχεια, σε ηλικία 23 ετών, πήγε στον Ολυμπιακό, με τον οποίο και κατέκτησε 3 νταμπλ. Αργότερα, έπαιξε στον Παναθηναϊκό, ενώ φέτος έπαιξε με την ομάδα πόλο του ΠΑΟΚ. Επίσης, έχει πολλές συμμετοχές στην Εθνική Ομάδα Ανδρών.