Κατερίνα Σάπαρη: Στόχος σε κάθε αγώνα είναι η καλύτερη δυνατή επίδοση - Sideral Sport - Για αντοχή απο σίδηρο

Κατερίνα Σάπαρη: Στόχος σε κάθε αγώνα είναι η καλύτερη δυνατή επίδοση

Η Κατερίνα Σάπαρη «βούτηξε στα βαθιά» από πολύ μικρή ηλικία και, όχι μόνο κατάφερε να κολυμπήσει, αλλά και να κατακτήσει πολύ σημαντικές διακρίσεις στην πορεία της. Είναι 15 φορές Πανελληνιονίκης στην κολύμβηση και τα Multi-sport, στο περσινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Aquathlon στο Châteauroux κατέλαβε την 5η θέση και φέτος ετοιμάζεται να διεκδικήσει δυναμικά το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στους αγώνες που θα συμμετάσχει εντός και εκτός Ελλάδος.

Πότε πρωτοξεκίνησες να ασχολείσαι με τον αθλητισμό και πώς έγινε η επιλογή του πρώτου αθλήματος;
Ξεκίνησα από πολύ νωρίς, βουτώντας στην κυριολεξία στα βαθιά! Σε ηλικία 3 ετών η μαμά μου με πήγε για πρώτη φορά στο κολυμβητήριο, θέλοντας αφενός να διασφαλίσει την ασφάλειά μου το καλοκαίρι στη θάλασσα και αφετέρου να περιορίσει τον χρόνο που θα βρισκόμουν σπίτι με τις κυρίες που με φρόντιζαν, καθότι και οι δύο γονείς μου είχαν μεγάλα ωράρια εργασίας. Στη συνέχεια, δοκίμασα και άλλα αθλήματα, όπως το τένις και το χειμερινό σκι, πάντα όμως συνδυαστικά με την κολύμβηση.

Και το τρίαθλο πώς προέκυψε;
Το τρίαθλο μπήκε στη ζωή μου πολύ αργότερα. Μετά από 16 χρόνια στις πισίνες, εκ των οποίων τα 10 σε επίπεδο πρωταθλητισμού, συνειδητοποίησα ότι αυτό που έκανα δεν με γέμιζε πλέον. Η κολύμβηση είναι από μόνη της ένα ιδιαίτερα μοναχικό και μονότονο άθλημα και νομίζω ότι αυτό ήταν που με κούρασε. Από την επόμενη κιόλας ημέρα ξεκίνησα το τρέξιμο το οποίο πάντα λάτρευα, παρά το γεγονός ότι οι κολυμβητές δεν φημιζόμαστε για τις ικανότητές μας στη στεριά. Συμμετείχα σε κάποιους λαϊκούς αγώνες και σταδιακά οι αποστάσεις μεγάλωναν και οι επιδόσεις βελτιώνονταν. Μετά τον πρώτο μου Μαραθώνιο το 2015 βρέθηκα τυχαία να συμμετέχω σε μία σκυταλοδρομία τριάθλου και κάπως έτσι κόλλησα το μικρόβιο…

Ποιες θεωρείς τις πιο σημαντικές στιγμές της μέχρι τώρα πορείας σου;
Κάθε στιγμή είναι σημαντική, γιατί το άθροισμα των στιγμών αυτών είναι που με έφερε εδώ που βρίσκομαι σήμερα. Σίγουρα, βέβαια, μία από τις πιο σημαντικές στιγμές ήταν η συμμετοχή μου πέρυσι στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Aquathlon στο Châteauroux της Γαλλίας, όπου κατέλαβα την 5η θέση.

Ποιες είναι οι πιο μεγάλες δυσκολίες ή «θυσίες» που καλείται να κάνει όποιος επιλέγει τον πρωταθλητισμό;
Δυσκολίες υπάρχουν πολλές και καθημερινές, ενώ δυστυχώς πολλές από αυτές αφορούν απλά πράγματα, όπως η έλλειψη σωστών υποδομών και η ασφάλεια την ώρα της προπόνησης, ιδιαίτερα της ποδηλατικής που γίνεται στο δρόμο. Επιπροσθέτως, δεν υπάρχει κρατική πρόνοια και οικονομική υποστήριξη στους αθλητές και για τον λόγο αυτό είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων στους χορηγούς μου, που προσπαθούν με κάθε τρόπο να καλύψουν το κενό αυτό.
Προσωπικά προτιμώ να χρησιμοποιώ τη λέξη «επιλογές» αντί για «θυσίες», γιατί από τη στιγμή που αποφασίζεις να ασχοληθείς με τον πρωταθλητισμό αυτομάτως επιλέγεις και τον τρόπο ζωής που θέλεις να ακολουθήσεις. Αν κάτι μου λείπει πάντως, αυτό σίγουρα είναι ο ελεύθερος χρόνος και η δυνατότητα να περνάω περισσότερο χρόνο με τους ανθρώπους που αγαπώ.

Έχεις κάποια διατροφικά ή προπονητικά tips που ακολουθείς σταθερά αυτά τα χρόνια ή προσαρμόζεται το πρόγραμμα ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες;
Σε γενικές γραμμές προσπαθώ να προσαρμόζω την προπόνηση αλλά και τη διατροφή μου ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε περιόδου και το καλεντάρι των αγώνων. Αυτό που έχω αλλάξει τα τελευταία χρόνια από θέμα διατροφής είναι ότι την παραμονή του αγώνα επιλέγω τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε γλουτένη και λακτόζη. Είναι, όμως, κάτι εξατομικευμένο και δεν είναι απαραίτητο ότι λειτουργεί για όλους.

Τώρα σε ποια φάση σε βρίσκουμε;
Με βρίσκετε κάπου μεταξύ προπονήσεων και Πανεπιστημίου, λίγες εβδομάδες πριν ξεκινήσουν οι αγωνιστικές μου υποχρεώσεις. Αυτή τη στιγμή οι ρυθμοί της προπόνησης είναι ιδιαίτερα έντονοι, καθότι τους επόμενους 3 περίπου μήνες έχω μπροστά μου σημαντικούς αγώνες και πολλά ταξίδια.

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι και φιλοδοξίες σου;
Θα ξεκινήσω με κάποιους αγώνες στην Ελλάδα, προκειμένου να ξαναβρώ τους αγωνιστικούς μου ρυθμούς και να δοκιμάσω κάποια πράγματα. Στη συνέχεια, στα τέλη Μαΐου θα αγωνιστώ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Aquathlon που θα πραγματοποιηθεί στην Μπρατισλάβα, καθώς και στο Ευρωπαϊκό και Μεσογειακό Πρωτάθλημα Τριάθλου sprint απόστασης, που θα πραγματοποιηθούν λίγο αργότερα. Στόχος για όλους τους αγώνες είναι η επίτευξη της καλύτερης δυνατής επίδοσης, τόσο από άποψη χρόνου όσο και κατάταξης.

Info box

Η Κατερίνα Σάπαρη είναι απόφοιτη του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ αυτή τη στιγμή ολοκληρώνει τις Μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Bocconi, στο Μιλάνο, με αντικείμενο το Arts Management. Είναι 15 φορές Πανελληνιονίκης στην κολύμβηση και τα Multi-sport, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει μπει δυναμικά και στο χώρο του τριάθλου.