Η τέχνη της μεταμόρφωσης του σώματος - Sideral Sport - Για αντοχή απο σίδηρο

Η τέχνη της μεταμόρφωσης του σώματος

Η ρυθμική γυμναστική και ο χορός απαιτούν δύναμη, θέληση, αντοχές, θυσίες. Ειδικά όταν ασχολείσαι επαγγελματικά και, μάλιστα, έχεις κατακτήσει πολύ σημαντικούς στόχους στην πορεία σου. Η Δήμητρα Ζαχοπούλου μας εξηγεί πώς το μπαλέτο συνδέεται με το fitness κομμάτι, δημιουργώντας μια ξεχωριστή μέθοδο εκγύμνασης, και μοιράζεται μαζί μας σκέψεις και σημαντικούς σταθμούς από τη δική της αθλητική διαδρομή…

Ρυθμική γυμναστική και χορός. Ποια ήταν τα πρώτα ερεθίσματα που σε οδήγησαν σε αυτές τις επιλογές;

Η ρυθμική ήρθε πολύ περίεργα στη ζωή μου σε ηλικία μόλις 5,5 χρόνων. Ήθελαν να χτίσουν την τότε καινούργια ομάδα του ΟΦΚΑ Ξάνθης και με διάλεξαν μία μέρα στο σχολείο. Μου έδωσαν απλά ένα σημείωμα να δώσω στη μητέρα μου και από τότε ξεκίνησαν όλα. Ανάμεσα στις 6ωρες καθημερινές προπονήσεις, είχαμε μία ώρα μπαλέτο πάντα και από ό,τι θυμάμαι ήμουν η χειρότερη σε αυτό το μάθημα. Μια μέρα απλά το έβαλα πείσμα να γίνω καλή και τελικά αγάπησα την τέχνη του μπαλέτου ακόμα πιο πολύ απ’ τον αθλητισμό και συνέχισα με αυτό. Από 12 χρόνων ήξερα ότι θα ασχοληθώ επαγγελματικά με αυτό!

Ποιους θεωρείς τους πιο σημαντικούς σταθμούς της μέχρι τώρα πορείας σου;

Από τις πιο σημαντικές στιγμές στη μέχρι τώρα πορεία μου είναι το συμβόλαιο με το Royal Ballet of Flanders. Ήταν από τις πιο αγαπημένες μου ομάδες χορού.

Η γυμναστική και ο χορός απαιτούν άριστη φυσική κατάσταση και πολλές αντοχές. Αυτά κατακτώνται μέσω ενός αυστηρού τρόπου ζωής;

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, ήμουν σε πρόγραμμα από το φαγητό και την προπόνηση μέχρι το πόσες ώρες θα κοιμηθώ. Το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που είχα κάνει διακοπές μέχρι τα 25 μου ήταν 3 μέρες. Όλα αυτά, βέβαια, ποτέ δεν με πίεσαν, καθώς είχα έναν στόχο και η επίτευξη αυτού του στόχου με έκανε πολύ πιο χαρούμενη απ’ το να βγω παραπάνω ώρες με τις φίλες μου ή να πάω παραπάνω μέρες διακοπές!

Υπάρχουν κάποιες βασικές αρχές που ακολουθείς στο κομμάτι της διατροφής;

Εκτός από το ότι έχω κόψει το κρέας εδώ και οχτώ μήνες, δεν ακολουθώ κάτι συγκεκριμένο. Επειδή, όμως, λατρεύω το καλό φαγητό προτιμώ να γυμνάζομαι παραπάνω ώρες από το να στερηθώ το αγαπημένο μου γλυκό ή φαγητό.

Και στο κομμάτι της άσκησης;

Επειδή ακριβώς ασχολήθηκα με τον πρωταθλητισμό και το χορό για είκοσι χρόνια περίπου, ξέρω ότι τα καλύτερα αποτελέσματα τα έχεις όταν διασκεδάζεις με αυτό που κάνεις. Εγώ προσωπικά βαριέμαι πολύ εύκολα, γι’ αυτό, έχοντας για βάση το Βarre Μethod και το μπαλέτο, μ’ αρέσει να δοκιμάζω συνέχεια διαφορετικά πράγματα, όπως γιόγκα, τρέξιμο, spinning. Τον τελευταίο καιρό μου αρέσει πολύ η hot yoga.

Τι ακριβώς είναι η “Barre Method” και τι το διαφορετικό προσφέρει σ’ αυτούς που την επιλέγουν;

Το Βarre Μethod by Dimitra βασίζεται στην τεχνική του μπαλέτου και στον τρόπο που δουλεύεις στο μπαλέτο, αλλά με επιπρόσθετα στοιχεία fitness. Με αυτήν την μέθοδο βλέπεις το σώμα σου πραγματικά να μεταμορφώνεται, να αλλάζει σχήμα, να μαζεύει πολύ σε πόντους, καθώς δουλεύει τελείως διαφορετικά απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει, δίνοντας βάση στο να μακρύνουν οι μύες και να αποκτήσουν ελαφριά τόνωση.

Απευθύνεται σε όλους ή υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί;

Απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες ανεξαρτήτως φύλου και φυσικής κατάστασης. Το κάθε μάθημα προσαρμόζεται στο επίπεδο του εκάστοτε ασκούμενου.

Τι είναι για σένα η άθληση και ο χορός;

Ο χορός και η γυμναστική είναι για μένα τρόπος ζωής, καθώς μεγάλωσα κυριολεκτικά έτσι, ήμουν όλη μέρα στα γυμναστήρια και σε στούντιο μπαλέτου. Είναι το φάρμακό μου όταν δεν είμαι καλά, αλλά και ο τρόπος έκφρασής μου. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ να κάνω τίποτα άλλο στη ζωή μου εκτός από αυτό.

Info

Η Δήμητρα Ζαχοπούλου είναι Καθηγήτρια Μπαλέτου και κάτοχος τίτλων σπουδών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, Ορθοσωμικής, Κινησιολογίας, Παιδαγωγικής Χορού και Barre. Είναι χορεύτρια κλασικού και σύγχρονου μπαλέτου, ενώ από το 2008 μέχρι σήμερα έχει χορέψει σε μερικές από τις μεγαλύτερες ομάδες μπαλέτου και όπερες της Ευρώπης (English Youth Ballet, Royal Ballet of Flanders, Μπαλέτο της Χάγης, της Βαρκελώνης, Βαλένθιας κ.ά.). Για 6 περίπου χρόνια υπήρξε και Πρωταθλήτρια Ρυθμικής Γυμναστικής.

Οι φωτογραφίες όλες είναι από τον Πάνο Γεωργίου και τα μέρη που κάποιος θα μπορούσε να βρει την μέθοδό της είναι στο my gym στη Βούλα, στο Elpida ZorbA ballet dance studio, επίσης στην Βούλα, και στο κέντρο στο live Pilates studio.