Ευάγγελος Παπουτσάκης: «Αυτό που μαθαίνει η πυγμαχία στους αθλητές είναι ο σεβασμός, η ταπεινότητα και η ψυχική δύναμη» - Sideral Sport - Για αντοχή απο σίδηρο

Ευάγγελος Παπουτσάκης: «Αυτό που μαθαίνει η πυγμαχία στους αθλητές είναι ο σεβασμός, η ταπεινότητα και η ψυχική δύναμη»

Στην ηλικία των 16 έγινε πρωταθλητής Ευρώπης, παρά το γεγονός ότι, δυο μήνες πριν είχε ραγισμένο πόδι και σπασμένη μύτη, «τρόπαια» που απέκτησε από ένα τροχαίο. Η μεγάλη αυτή επιτυχία, που τον έχει στιγματίσει, είναι δείγμα θέλησης, δύναμης και αφοσίωσης. Ο Ευάγγελος Παπουτσάκης μετράει πολλές διακρίσεις στην πυγμαχία και μας έχει κάνει πολλές φορές περήφανους. Όπως περήφανους κάνει και τους μαθητές του, στους οποίους προσπαθεί να δώσει μαθήματα σεβασμού, ταπεινότητας και ψυχικής δύναμης, ώστε να βγουν νικητές και στο ριγκ, αλλά και στη ζωή.

Συνέντευξη στον Θεόδουλο Παπαβασιλείου 

Πώς μπήκε η πυγμαχία στη ζωή σου;
Η επαφή μου με το άθλημα ξεκίνησε όταν ήμουν 11 χρόνων μετά από πίεση του πατέρα μου, βλέποντας ότι δεν είχα κάποια αθλητική δραστηριότητα, αν και όλα μου τα αδέρφια ήταν πρωταθλητές Ελλάδας στο ταεκβοντό!

Ποιες ιδιαιτερότητες έχει το εν λόγω άθλημα και ποιες δυσκολίες σε σχέση με πιο διαδεδομένα, ας πούμε, αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, ο στίβος κ.ά.;
Η πυγμαχία είναι ένα σκληρό άθλημα το οποίο θέλει μυαλό, πείσμα, κότσια και τρέλα! Αυτό που το ξεχωρίζει από τα άλλα αθλήματα είναι η άμεση σωματική επαφή με τον αντίπαλο χωρίς να χτυπηθείς! Και όπως λέει και ο παγκόσμιος πρωταθλητής Μεϊγουέδερ, το θέμα δεν είναι να χτυπήσεις∙ το θέμα είναι να χτυπήσεις τον αντίπαλο χωρίς να χτυπηθείς!

Ποιες είναι για σένα οι πιο σημαντικές στιγμές της πορείας σου;
Από τις πιο σημαντικές στιγμές της πορείας μου σαν αθλητής είναι όταν 16 χρόνων έγινα πρωταθλητής Ευρώπης, αφού πριν δυο μήνες είχα τροχαίο και είχα ράγισμα στο πόδι και σπάσιμο στη μύτη μου! Να φανταστείτε, σαν αθλητής δεν έχω τραυματιστεί ούτε μία φορά.

Γιατί να ασχοληθεί κάποιος με την πυγμαχία και, κυρίως, γιατί κάποιο παιδί να ξεκινήσει αυτό το άθλημα;
Η πυγμαχία δεν είναι για όλους. Πρέπει να το δοκιμάσεις, να δεις αν ξυπνάει μέσα σου το ένστικτο της επιβίωσης! Τότε θα καταλάβεις και εσύ ο ίδιος αν πραγματικά το θέλεις! Οπότε ή κολλάς ή σταματάς!

Ως προπονητής ποιες είναι οι βασικές αρχές που δίνεις στους μαθητές σου;
Ως προπονητής, αυτό που μαθαίνει η πυγμαχία στους αθλητές είναι ο σεβασμός, η ταπεινότητα και η ψυχική δύναμη που μαθαίνεις να έχεις και μετέπειτα στη ζωή σου!

Ποιες οι ιδιαίτερες διατροφικές αλλά και προπονητικές ανάγκες ενός πυγμάχου;
Ένας αθλητής της πυγμαχίας πρέπει να κάνει μια ισορροπημένη διατροφή, ανάμεσα σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες, και αυτό γιατί πρέπει να έχει τον έλεγχο των κιλών του!
Η προπόνηση στο πλαίσιο του πρωταθλητισμού είναι τουλάχιστον τέσσερις ώρες την ημέρα και σε επίπεδο αρχάριων ένα δίωρο την ημέρα!

Έχουμε συνδέσει το εν λόγω άθλημα κυρίως με τους άντρες. Το πρώτο διεθνές τουρνουά στη Βοσνία μας ανέτρεψε αυτήν την εικόνα. Τι έγινε εκεί;
Η πυγμαχία ήταν ένα άθλημα στο οποίο έπαιζαν κυρίως άντρες! Εδώ όμως και χρόνια αυτό έχει αλλάξει και βλέπουμε πλέον γυναίκες, όχι μόνο να είναι στα ίδια επίπεδα των αντρών, αλλά να προσφέρουν πλέον και πλούσιο θέαμα, καθώς τις βλέπουμε και στην Ολυμπιάδα! Να αναφέρω πολλές Ελληνίδες, που έκαναν την προσπάθειά τους για μια συμμετοχή στην Ολυμπιάδα, όπως είναι η αδερφή μου, Αντωνία Παπουτσάκη, που έφτασε ένα βήμα πριν τη συμμετοχή της, και η Νίκη Πίτα που διακρίθηκε και τώρα πρόσφατα στο διεθνές πρωτάθλημα που έγινε στη Βοσνία και τιμήθηκε ως η καλύτερη πυγμάχος του τουρνουά! Επιπλέον αμέσως μετά απέσπασε το χάλκινο μετάλλιο στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα πυγμαχίας που διεξήχθη πρόσφατα στην Ρουμανία.

Άρα η πυγμαχία είναι ένα άθλημα που αφορά όλους; Άντρες, γυναίκες, παιδιά; Υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί;
Κανένας περιορισμός. Είναι ένα άθλημα για όλους.

Ο πρωταθλητισμός ειδικά, αλλά και η συστηματική ενασχόληση με την άθληση γενικότερα, απαιτούν έναν αυστηρό τρόπο ζωής. Ένα συνεχές πρόγραμμα. Πώς σε «αποζημιώνουν» και πώς δικαιώνουν κάποιον οι επιλογές αυτές;
Δυστυχώς ο αθλητισμός στην Ελλάδα έχει καταστραφεί, όχι μόνο στην πυγμαχία αλλά σε όλα τα αθλήματα! Δεν υπάρχει πλέον ούτε κίνητρο ούτε κάποιο άλλο όφελος! Όποιες θυσίες κάνει κάποιος αθλητής το γνωρίζει μόνο ο στενός του κύκλος, π.χ. η οικογένεια, ο προπονητής και οι στενοί του φίλοι! Δεν θέλουν πλέον να βλέπουν τη σημαία ψηλά!

Αναμένουμε κάποιες άλλες συμμετοχές σε διεθνείς ή πανελλήνιους αγώνες στο προσεχές μέλλον;
Αυτόν τον χρόνο έχουμε ένα πλούσιο πρόγραμμα, όπως πανευρωπαϊκά, μεσογειακούς και παγκόσμια.

Info box:  Ευάγγελος Παπουτσάκης
Πρωταθλητής Ελλάδας επί σειρά ετών, Πρωταθλητής Ευρώπης, πολλές διεθνείς συμμετοχές και διακρίσεις σε διεθνή τουρνουά.
Ήταν επί 3 χρόνια προπονητής στον Ολυμπιακό, όπου έβγαλε πολλούς πρωταθλητές με κορυφαία την αδερφή του!
Έχει ένα αστέρι από την Παγκόσμια Ομοσπονδία, το οποίο ταυτόχρονα τον κάνει και ομοσπονδιακό προπονητή και έχει αναλάβει την προετοιμασία πολλών αθλητών από αλλά αθλήματα, όπως κωπηλασία, κολύμβηση, ποδόσφαιρο, καθώς και την ομάδα πόλο της Γλυφάδας μαζί με τον εξίσου έμπειρο προπονητή Βλαχόπουλο Νίκο.
Διαθέτει δικό του γυμναστήριο στην οδό Παπαναστασίου 44, στην Καστέλα.