Εβίνα Μάλτση: «Πρέπει να είσαι ταγμένος σε αυτό που κάνεις και αποφασισμένος να πετύχεις!» - Sideral Sport - Για αντοχή απο σίδηρο

Εβίνα Μάλτση: «Πρέπει να είσαι ταγμένος σε αυτό που κάνεις και αποφασισμένος να πετύχεις!»

Είναι, κατά γενική ομολογία, η κορυφαία Ελληνίδα μπασκετμπολίστρια, με μεγάλες επιτυχίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αλλά και πολλά βραβεία στην κατοχή της. Η Εβίνα Μάλτση μας μιλά για τη μεγάλη της αγάπη, το μπάσκετ, για την ομάδα της, τον Ολυμπιακό, για τις στιγμές της καριέρας της που την έχουν σημαδέψει και για τις θυσίες που δεν λογαριάζεις, όταν κάνεις αυτό που αγαπάς…

συνέντευξη στη Μαρία Λυσάνδρου

Πώς αποφάσισες να γίνεις καλαθοσφαιρίστρια, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που το γυναικείο μπάσκετ δεν ήταν ακόμα ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Ελλάδα;
Προέρχομαι από μια κωμόπολη που ήταν καθαρά μπασκετική.  Τα αδέρφια μου έπαιζαν μπάσκετ, και έμαθα να βρίσκομαι όλη μέρα σε ένα γήπεδο και να έχω αυτές τις παραστάσεις. Στην αρχή από χαρά για το ίδιο το παιχνίδι μετά από αγάπη για το ίδιο το άθλημα.
Το 1989, την εποχή του Γκάλη, η επιτυχία της εθνικής ομάδας στο Πανευρωπαϊκό ήταν για μένα το έναυσμα. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, ήθελα να ζήσω το όνειρο. Και το όνειρό μου ήταν μέσα στα γήπεδα! 

Θεωρείς ότι το γυναικείο μπάσκετ έχει τη θέση που του αξίζει σήμερα, στη χώρα μας;
Σίγουρα όχι. Υστερεί σε πάρα πολλούς τομείς – οργάνωσης, προβολής και αναγνωρισιμότητας των αθλητριών.

Τι πιστεύεις ότι θα μπορούσε να γίνει, ώστε να προβληθεί περισσότερο το συγκεκριμένο άθλημα;
Πρέπει να κάνουμε τον κόσμο να μας γνωρίσει. Άρα, ο κόσμος πρέπει να μας δει.
Οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να επενδύσουν σε αυτό, αλλά να υπάρξουν και ομάδες που θα επενδύσουν σε αυτό. Για να ανέβει το άθλημα, πρέπει να έρθουν και εθνικές, αλλά και συλλογικές επιτυχίες.

Έχεις αγωνιστεί αρκετά χρόνια και στο εξωτερικό (ΗΠΑ, Ισπανία, Τουρκία, Γαλλία κ.λπ.). Σε τι επίπεδο θα έλεγες ότι βρισκόμαστε στην Ελλάδα στον τομέα του γυναικείου μπάσκετ, σε σχέση με τα ξένα πρωταθλήματα;
Στην Ελλάδα, ακόμα και σήμερα, το γυναικείο μπάσκετ είναι ερασιτεχνικός αθλητισμός. Στο εξωτερικό, το γυναικείο μπάσκετ έχει την ίδια αντιμετώπιση με το αντρικό. Αυτό από μόνο του δίνει μεγαλύτερη προβολή και κίνητρο στα νέα παιδιά να ασχοληθούν με το άθλημα.

Αγωνίζεσαι στον Ολυμπιακό Πειραιώς, μια ομάδα η οποία έχει μεγάλη παράδοση στο μπάσκετ. Πώς βλέπεις την πορεία της ομάδας φέτος;
Ο Ολυμπιακός είναι αδιαμφισβήτητα ένας σύλλογος με μεγάλη ιστορία  και αποτελεί παράδειγμα στον χώρο μας – και εξαίρεση, σε σχέση με αυτό που είπα παραπάνω!
Φέτος η ομάδα μας έκανε το βήμα παραπάνω, περνώντας στις 16 καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη, με τη συμμετοχή μας στη διοργάνωση του EUROCUP. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί έτσι χτίζεται κάτι σε γερές βάσεις, όταν πηγαίνει βήμα-βήμα. 
Ταυτόχρονα, εξακολουθούμε να στοχεύουμε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος.
Πιστεύω ότι η πορεία μας είναι πολύ θετική, ανοδική και ελπιδοφόρα για το μέλλον, και η αρχή μιας μεγάλης πορείας για το γυναικείο μπάσκετ.

Ήδη τον στόχο της κατάκτησης του Κυπέλλου τον έχετε πετύχει για φέτος, επικρατώντας της ομάδας του ΠΑΟΚ στον τελικό. Πώς βιώνεις εσύ αυτή την τόσο σημαντική επιτυχία;
Είμαι πολύ χαρούμενη γι΄ αυτό που έχουμε πετύχει. Για μένα ήταν η δεύτερη κατάκτηση Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, κάτι που κάνει τον τίτλο αυτόν ακόμα πιο σημαντικό.
Είμαστε μέσα στους στόχους μας και συνεχίζουμε δυνατά. Τώρα πλέον η προσοχή μας στρέφεται στο Πρωτάθλημα, με στόχο να πανηγυρίσουμε σύντομα άλλη μια μεγάλη κατάκτηση.

Έχεις ζήσει μεγάλες στιγμές όλα αυτά τα χρόνια – και με τις ομάδες με τις οποίες αγωνίστηκες, αλλά και με την Εθνική Ελλάδος. Αν ήταν να ξεχωρίσεις μία επιτυχία που για σένα υπήρξε πολύ ιδιαίτερη, ποια θα ήταν αυτή;
Είναι πολλές οι στιγμές, και αυτό κάνει ακόμα δυσκολότερη την επιλογή μόνο μίας ιδιαίτερης στιγμής…
Σίγουρα μπορώ να ξεχωρίσω τη συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα, το 2004, τη συμμετοχή μου στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, το WNBA… Και, φυσικά, την κατάκτηση της 4ης θέσης στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το καλοκαίρι του 2017. 
 
 

Είσαι μία από τις κορυφαίες Ελληνίδες καλαθοσφαιρίστριες, πολυβραβευμένη καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας σου. Τι προϋποθέτει το να παίζεις σε τόσο υψηλό επίπεδο; Υπάρχει καθόλου προσωπικό «τίμημα», από τη στιγμή που κάποιος αποφασίζει να ασχοληθεί με τον πρωταθλητισμό;
Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να το θέλει! Κατά δεύτερον, χρειάζεται ΑΦΟΣΙΩΣΗ! Πρέπει να είσαι ταγμένος σε αυτό που κάνεις και αποφασισμένος να πετύχεις! Χρειάζεται πολύ σκληρή δουλειά και πολύς από τον προσωπικό σου χρόνο.
Υπάρχει προσωπικό τίμημα, όταν θα πρέπει να θυσιάσεις προσωπικές στιγμές από οικογένεια, φίλους, διακοπές, εξόδους κ.λπ. Αλλά όταν κάνεις αυτό που αγαπάς, τίποτα δεν είναι θυσία!

Γιατί ένας γονιός που θέλει το παιδί του να ασχοληθεί με κάποιο άθλημα, να επιλέξει να στείλει το κοριτσάκι του για μπάσκετ;
Ο γονιός θα πρέπει αρχικά να ωθήσει το παιδί του να ασχοληθεί με τον αθλητισμό. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να αφήσει το παιδί να αποφασίσει μόνο του για το άθλημα που θα ακολουθήσει. Το μπάσκετ, όπως και κάθε άλλο άθλημα, είτε σε κερδίζει, είτε όχι.
Ωστόσο, έχει πολλά πλεονεκτήματα ως άθλημα, ιδιαίτερα σημαντικά για τα μικρά παιδιά: Πρώτον, προάγει την ομαδικότητα, τη συνεργασία και την κοινωνικοποίηση των παιδιών. Δεύτερον, είναι αρκετά αερόβιο και γυμνάζει πολύ όλο το σώμα, χωρίς να εμποδίζει την ανάπτυξη του σώματος, αλλά και χωρίς να αλλοιώνει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του σώματος. Και τέλος… είναι ΠΑΙΧΝΙΔΙ!

Ποιες βασικές συμβουλές θα έδινες εσύ, μέσα από τη δική σου εμπειρία, σε κάποιον που θέλει να κρατιέται σε φόρμα, χωρίς απαραίτητα να είναι επαγγελματίας αθλητής;
Να ακολουθεί μια υγιεινή «ρουτίνα» στην καθημερινότητά του, που θα τον κρατάει στα επίπεδα που θέλει. Η διατροφή και η άσκηση είναι τρόπος ζωής, όχι περίοδοι περιορισμού και καταπίεσης.

Πες μας μερικά διατροφικά «μυστικά» σου, τα οποία θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα σε κάποιον που θέλει να προσέξει τη διατροφή του.
Κατ’ αρχήν, δεν αποκαλύπτουμε ποτέ τα μυστικά μας. Αλλά η ουσία όλη είναι το «παν μέτρον… άριστον»! Στο φαγητό, στη διασκέδαση, στην ξεκούραση – σε όλα!