Αν και μόλις 21 ετών, η Δέσποινα Μουρτά είναι μία από τις πολλά υποσχόμενες αθλήτριες στίβου της γενιάς της, έχοντας στο ενεργητικό της πολλές επιτυχίες σε πανελλαδικό και διεθνές επίπεδο, και αποτελώντας παράλληλα μέλος της εθνικής ομάδας στο αγώνισμα 4x400 γυναικών. Η Δέσποινα μιλά για τα ρεκόρ (αλλά και τις αποτυχίες) που την πεισμώνουν, για τους τρόπους με τους οποίους η ίδια διατηρείται σε φόρμα, αλλά και για τα όσα η ίδια ονειρεύεται να πετύχει στην αγωνιστική της καριέρα.
Συνέντευξη στη Μαρία Λυσάνδρου
Αν ήταν να ξεχωρίσεις μία από τις επιτυχίες σου τα τελευταία χρόνια, ποια θα ήταν και γιατί;
Μια επιτυχία που έχω ξεχωρίσει είναι η πρώτη θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Α/Γ, όταν ήμουν 18 ετών. Την έχω ξεχωρίσει, καθώς ήταν μια τεράστια έκπληξη και, από τότε, κατάλαβα πως όλα είναι δυνατά. Φυσικά δε θα ξεχάσω ποτέ τη χαρά που ένιωσα όταν έπιασα το όριο για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ΝΑ/ΝΓ, όπου τερμάτισα στη 17η θέση.
Υπάρχει καθόλου προσωπικό «τίμημα» από τη στιγμή που αποφασίζει κάποιος να ασχοληθεί με τον πρωταθλητισμό;
Όταν κάποιος αποφασίσει να ασχοληθεί με τον πρωταθλητισμό, σίγουρα προσαρμόζει ανάλογα και τον τρόπο ζωής του. Μπορεί ο τρόπος ζωής μου να διαφέρει σε σχέση με αυτόν των ατόμων της ηλικίας μου, όμως αυτό που κάνω με «γεμίζει». Δεν νιώθω ότι χάνω κάτι, γιατί αυτά που μου προσφέρει ο πρωταθλητισμός δεν θα μπορούσα να τα βρω αλλού. Όλα τα υπόλοιπα μπορούν να ‘περιμένουν’.
Τα ρεκόρ και οι υψηλές θέσεις που έχεις πετύχει σε τόσο νεαρή ηλικία σε αγχώνουν καθόλου για τη συνέχεια; Ή, τελικά, σε πεισμώνουν;
Οι επιτυχίες και τα ρεκόρ είναι ένα σημαντικό κίνητρο για μένα και με πεισμώνουν να συνεχίσω να προσπαθώ ακόμα πιο πολύ. Το ίδιο, φυσικά, συμβαίνει και με τις αποτυχίες. Στον πρωταθλητισμό συμβαίνουν όλα και πρέπει να αντιμετωπίζουμε με τον καλύτερο τρόπο όλες τις καταστάσεις.
Υπάρχουν καθόλου δυσκολίες για έναν αθλητή υψηλών επιδόσεων που προπονείται στην επαρχία;
Σίγουρα οι συνθήκες προπόνησης στην επαρχία είναι χειρότερες από αυτές σε μια μεγάλη πόλη. Ωστόσο, θεωρώ πως στην Πάτρα το στάδιο παραμένει κατάλληλο για προπόνηση ενώ, χάρη στην καλή κατάσταση του ταρτάν, διοργανώνονται μεγάλοι αγώνες.
Βέβαια, μας λείπει μια καλά εξοπλισμένη αίθουσα βαρών και ένας επαρκής εσωτερικός χώρος για την πραγματοποίηση των προπονήσεων όταν ο καιρός είναι άστατος.
Πέρα από την σκληρή προπόνηση, με ποιους άλλους τρόπους φροντίζεις να είσαι σε φόρμα; Υπάρχει π.χ. κάποιο διατροφικό πρόγραμμα που ακολουθείς;
Η προπόνηση πρέπει να συνδυάζεται και με την καλή διατροφή. Στο κομμάτι αυτό είμαι πολύ τυχερή, καθώς συνεργάζομαι με τη διατροφολόγο Τζίνα Τσιχλιά, η οποία με έχει βοηθήσει σε τεράστιο βαθμό. Πέρα από αυτό, τον Αύγουστο όταν έχουμε σταματήσει τις προπονήσεις παίζω συχνά βόλεϊ, ώστε να κρατιέμαι σε φόρμα και να διασκεδάζω παράλληλα.
Ποιες βασικές συμβουλές θα έδινες εσύ, μέσα από τη δική σου εμπειρία, σε κάποιον που θέλει να κρατιέται σε φόρμα, χωρίς απαραίτητα να είναι επαγγελματίας αθλητής;
Το καλό είναι να ασχολείσαι με κάτι, είτε αυτό λέγεται τρέξιμο, είτε χορός, περπάτημα κ.λπ.. Ο καθένας μπορεί να βρει έναν τρόπο να κρατιέται σε φόρμα κάνοντας κάτι που τον ευχαριστεί. Όλα αυτά, βέβαια, σε συνδυασμό με την καλή διατροφή. Το παν είναι το μέτρο. Τρώμε απ’ όλα, αλλά με μέτρο.
Πόσο μεγάλο ρόλο παίζει η ψυχολογία στην επίτευξη μεγάλων επιδόσεων και τι είναι αυτό που εσένα σε κάνει να είσαι ψυχολογικά καλά;
Η ψυχολογία παίζει καθοριστικό ρόλο σε όλα τα επίπεδα. Εάν είσαι καλά ψυχολογικά, έχεις πολλές πιθανότητες να πετύχεις τον στόχο. Φυσικά επηρεάζουν και άλλοι παράγοντες, αλλά πρώτα απ’ όλα βάζουμε αυτό.
Εμένα προσωπικά η ψυχολογία μου είναι σε καλά επίπεδα όταν σκέφτομαι θετικά και βλέπω στις προπονήσεις ότι είμαι σε καλή κατάσταση. Επιπλέον, οι συμβουλές και τα λόγια των δικών μου ανθρώπων με βοηθούν να είμαι σε καλή ψυχολογική κατάσταση.
Ποιοι είναι οι άμεσοι στόχοι σου γι’ αυτή τη χρονιά;
Κάθε χρονιά, ο βασικός στόχος είναι να είμαι υγιής και να βελτιώνω το ατομικό μου ρεκόρ. Στην κατηγορία μου φέτος δεν έχω κάποια διεθνή οργάνωση, ωστόσο ευελπιστώ να παραμείνω μέλος της εθνικής ομάδας με τη σκυτάλη 4×400 των γυναικών και να λάβουμε μέρος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Α/Γ στο Βερολίνο.
Και ποιοι οι γενικότεροι στόχοι σου, τους οποίους θα ήθελες να πετύχεις μέχρι να ολοκληρώσεις την αγωνιστική σου καριέρα;
Πιστεύω πως κάθε αθλητής υψηλού επιπέδου ονειρεύεται τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έτσι και εγώ θέλω να έχω συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι το τέλος της αγωνιστικής μου καριέρας. Γενικότερα, θαυμάζω τους αθλητές που έχουν διάρκεια σε υψηλό επίπεδο.
Λίγα λόγια για μένα
Ονομάζομαι Μουρτά Δέσποινα, είμαι 21 ετών και ζω στην Πάτρα. Ασχολούμαι με τον στίβο από την ηλικία των 12 ετών. Μέσα σε αυτά τα 9 χρόνια έχω διακριθεί σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Είμαι πρωταθλήτρια Ελλάδος και Βαλκανιονίκης στα 400 μέτρα. Επιπλέον, έχω συμμετάσχει σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα σε ατομικό επίπεδο και με τη σκυτάλη 4×400 των γυναικών με την εθνική ομάδα. Παράλληλα, είμαι φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία.