Γιώργος Γιούπης: «Το indoor rowing απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και όλα τα επίπεδα ασκουμένων, γιατί είναι απόλυτα ασφαλές» - Sideral Sport - Για αντοχή απο σίδηρο

Γιώργος Γιούπης: «Το indoor rowing απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και όλα τα επίπεδα ασκουμένων, γιατί είναι απόλυτα ασφαλές»

Θεωρείται  ο καλύτερος αθλητής κλειστής κωπηλασίας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, με πολλές διακρίσεις στη χώρα μας και στο εξωτερικό. Ο Γιώργος Γιούπης μας ξεναγεί στον κόσμο του indoor rowing, μας μιλά για τα οφέλη που μπορούμε να αποκομίσουμε από το άθλημα αυτό και μας δίνει συμβουλές για σωστή άσκηση και διατροφή.

Η κλειστή κωπηλασία είναι ένα πολύ ιδιαίτερο άθλημα, που δεν είναι ευρέως γνωστό στην Ελλάδα. Περί τίνος πρόκειται ακριβώς;
Η κλειστή κωπηλασία αφορά σε αγώνες που γίνονται  στο κωπηλατοεργόμετρο, πάνω στο μηχάνημα δηλαδή που προπονούνται οι κωπηλάτες της “ανοιχτής” θάλασσας, όταν για λόγους καιρικών συνθηκών δεν μπορούν να μπουν στο νερό. Είναι ένα άθλημα ευρέως γνωστό στο εξωτερικό, με τεράστια και ταχεία ανάπτυξη!
Αξίζει να σημειωθεί πως, εδώ και 30 χρόνια, πραγματοποιείται στη Βοστώνη των ΗΠΑ το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιndoor Rowing, γνωστό και ως CRASH-B.

Πώς ήρθες σε επαφή με την κλειστή κωπηλασία και τι ήταν εκείνο που σε έκανε να αποφασίσεις να ασχοληθείς σοβαρά με το άθλημα αυτό;
Με το άθλημα αυτό ήρθα τυχαία σε επαφή μέσω του crossfit, με το οποίο ασχολούμαι από την πρώτη στιγμή που ήρθε στην Ελλάδα (2012) – διατηρώ γυμναστήριο (Crossfit Coast), το οποίο βρίσκεται στην Αργυρούπολη.
Το στοιχείο της απόλυτης ασφαλειας κατά την άσκηση και, ταυτόχρονα, του έντονου ανταγωνισμού, ήταν αυτό που με έκανε να ασχοληθώ σοβαρά με το άθλημα.

Γιατί κάποιος που θέλει ν’ αρχίσει να αθλείται, να προτιμήσει να ασχοληθεί με την κλειστή κωπηλασία; Τι οφέλη μπορεί ν’ αποκομίσει από αυτή;
Το indoor rowing απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και όλα τα επίπεδα των ασκουμένων, γιατί είναι απόλυτα ασφαλές.
Στο γυμναστήριό μου λειτουργεί ανεξάρτητο τμήμα κλειστής κωπηλασίας (coast rowing team), στο οποίο συμμετέχουν άτομα ηλικίας από 12 έως 60 ετών.
Όπως καταλαβαίνετε, κάποιοι θα ασχοληθούν με το εν λόγω άθλημα για λόγους ευεξίας, κάποιοι άλλοι για λόγους εξωτερικής εμφάνισης και, τέλος, κάποιοι θα επιλέξουν το rowing για αγωνιστικούς λόγους. Όλοι μπορούν να συνυπάρξουν στον ίδιο χώρο, την ίδια στιγμή. 

Θεωρείσαι  ο καλύτερος αθλητής κλειστής κωπηλασίας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Ποιες θα ξεχώριζες εσύ ως τις πιο σημαντικές στιγμές της αθλητικής σου καριέρας;
Ως κορυφαία στιγμή στην καριέρα μου θα ξεχώριζα τη συμμετοχή μου στα World Games 2017, που έλαβαν χώρα στην Πολωνία, καθώς ήμουν μέσα στους 15 κορυφαίους του κόσμου που προσκλήθηκαν να αγωνιστούν και μοναδικός Έλληνας εκπρόσωπος στην ιστορία των αγώνων αυτών.  Η παρουσία μου εκεί αποτέλεσε για τη χώρα μας μεγάλη τιμή και επίδειξη ισχύος σε ένα άθλημα (indoor rowing) που, παραδοσιακά, δεν έχει  μεγάλη προβολή.
Επίσης, δεν θα μπορούσα να ξεχάσω τη βράβευσή μου ως κορυφαίου αθλητή της κατηγορίας μου στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που έγινε στο Λονδίνο το 2016, καθώς την ίδια μέρα κατάφερα να αγωνιστώ σε δύο τελικούς, με συνολική συγκομιδή δύο ασημένια μετάλλια!

Τι διατροφικό πρόγραμμα ακολουθείς για να διατηρείς την καλή φυσική σου κατάσταση; Και τι διατροφικές συμβουλές θα έδινες εσύ σε κάποιον που αθλείται συστηματικά μεν, αλλά όχι απαραίτητα σε επαγγελματικό επίπεδο;
Το διατροφικό πρόγραμμα που ακολουθώ είναι πολύ απλό, αλλά το τηρώ με μεγάλη συνέπεια.
Αν μπορούσα να βοηθήσω κάποιον με 2-3 tips, αυτά θα ήταν: α) να αποφεύγει το έτοιμο φαγητό, β) να τρώει πολλά μικρά και ποιοτικά γεύματα, και γ) να μην είναι επιρρεπής στις καταχρήσεις, όπως τα γλυκά και το αλκοόλ.
Τα υπόλοιπα αφήστε τα στο indoor rowing!

Ποια είναι, για σένα, τα σημαντικότερα λάθη που κάνουμε συνήθως ενώ προπονούμαστε, καταλήγοντας να μη βλέπουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα στους κόπους μας;
Το πιο σημαντικό λάθος που κάνουμε όταν προπονούμαστε είναι ότι βιαζόμαστε για το αποτέλεσμα  και, γι’ αυτό  τον λόγο, αρκετές φορές δεν «ακούμε το σώμα μας», το οποίο μας εκλιπαρεί για άλλα πράγματα και άλλες «ποσότητες» προπόνησης  από αυτές που του δίνουμε εμείς.
Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι να ακούμε τον ειδικό προπονητή που μας έχει αναλάβει και να μην οδηγούμαστε στην εξάντληση, προκειμένου να πετύχουμε το στόχο μας.

Είσαι βασικός υπεύθυνος για τη διεξαγωγή του Athens Indoor Rowing Cup. Μίλησέ μας λίγο γι’ αυτή τη διοργάνωση.
Το AIRC2017 ήταν η πρώτη διοργάνωση για το indoor rowing, η οποία πραγματοποιήθηκε με ιδιωτική πρωτοβουλία και είχε σκοπό την ανάδειξη του ευγενούς αθλήματος της κλειστής κωπηλασίας. Συγκέντρωσε 400 συμμετέχοντες, ξεπερνώντας ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, και μπορούμε με ασφάλεια να πούμε πως δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις μεγάλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ποιοι είναι οι προσωπικοί σου στόχοι για το άμεσο μέλλον; Τι να περιμένουμε από σένα;
Έχοντας  φτάσει στο ανώτατο επίπεδο στο οποίο μπορεί να συμμετάσχει ένας αθλητής στο indoor rowing (The World Games 2017) , βάζουμε όριο στον «ουρανό», επενδύοντας στη γνώση και τη διάδοση του αθλήματος, μέσω της δημιουργίας του πρώτου παιδικού τμήματος αποκλειστικά για  κλειστή κωπηλασία.