Απόστολος Χρυσαφέλης: «Θέλει υπομονή και επιμονή ο αθλητισμός σε όποιο επίπεδο και αν τον κάνεις» - Sideral Sport - Για αντοχή απο σίδηρο

Απόστολος Χρυσαφέλης: «Θέλει υπομονή και επιμονή ο αθλητισμός σε όποιο επίπεδο και αν τον κάνεις»

Υπήρξε μέλος της Εθνικής Ομάδας Ποδηλασίας και πρωταθλητής Ελλάδος, συμμετείχε σε 8 μαραθώνιους με καλύτερη επίδοση 2 ώρες και 52 λεπτά στην κλασική διαδρομή της Αθήνας και μετρά δεκάδες άλλες διακρίσεις τα τελευταία 20 και πλέον χρόνια που ασχολείται με το τρίαθλο και όχι μόνο. Ο Απόστολος Χρυσαφέλης είναι ένας πολύ δυναμικός αθλητής και προπονητής που δεν σταματά να στοχεύει, να ονειρεύεται, να αγωνίζεται…

Συνέντευξη στον Θεόδουλο Παπαβασιλείου

Πώς μπήκε ο αθλητισμός στη ζωή σου;
Σαν παιδί είχα δοκιμάσει διάφορα αθλήματα αλλά τίποτα δεν μου είχε κινήσει το ενδιαφέρον. Δεν μπορώ να πω πως ήμουν ο άνθρωπος που φαινόταν ότι θα γίνει αθλητής. Μια μέρα είδα αθλητές ποδηλασίας σε ένα κατάστημα ποδηλάτων στη γειτονιά. Η αλήθεια είναι ότι από την αρχή ενθουσιάστηκα και τους ζήτησα να με πάρουν μαζί τους για προπόνηση. Αυτό ήταν. Κόλλησα το μικρόβιο!

Τι είναι αυτό που σε κέρδισε στην ποδηλασία, αλλά και στους μαραθώνιους στη συνέχεια;
Η ποδηλασία συνδυάζει δυο πράγματα που τα αγαπώ, ταχύτητα και αθλητισμό, γι’ αυτό με κέρδισε σαν άθλημα. Η ελευθερία που σου δίνει όταν τρέχεις πάνω σε δυο τροχούς και η αδρεναλίνη όταν κατεβαίνεις γρήγορα μια κατηφόρα είναι κάτι μοναδικό.
Με το τρέξιμο ξεκίνησα να ασχολούμαι στα 25. Πήγαινα για τρέξιμο στο Φάληρο και ανακάλυψα ότι με ξεκουράζει να τρέχω δίπλα στη θάλασσα. Μετά μπήκα σε αγώνες, στην αρχή 5km, και σιγά-σιγά άρχισα να τρέχω μαραθώνιους και υπερμαραθώνιους.

Ποιες θεωρείς τις πιο σημαντικές στιγμές της μέχρι τώρα πορείας σου;
Οι πιο σημαντικές στιγμές σίγουρα είναι τα Πανελλήνια πρωταθλήματα που έχω πάρει και οι συμμετοχές μου σε αγώνες ultra marathon.

Ποδηλασία βουνού και ορεινός μαραθώνιος. Ποιες ιδιαιτερότητες, δυσκολίες έχουν τα δύο αυτά σε σχέση με την «κλασική» τους μορφή;
Είναι και τα δυο αθλήματα που γίνονται στη φύση και αυτό τα κάνει σίγουρα πιο ενδιαφέροντα, αλλά και πιο επικίνδυνα από την κλασική τους μορφή! Η δυσκολία έχει να κάνει με την εναλλαγή του τερέν που σίγουρα διαφέρει από βουνό σε βουνό. Θέλει συγκέντρωση 100% και ιδιαίτερα mental skills.

Είναι αθλήματα που μπορούν να τα κάνουν όλοι ή υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί;
Πιστεύω ότι όλοι μπορούν να τα κάνουν, αλλά λόγω των τεχνικών δυσκολιών, που έχουν οι αγώνες βουνού, προϋποθέτουν ότι θα έχεις πάρει συμβουλές από κάποιον ειδικό και θα έχεις πάντα μαζί σου τον εξοπλισμό για να το κάνεις με ασφάλεια.

Είναι και τα δύο αθλήματα που απαιτούν αντοχή. Αυτό πώς κατακτάται; Με σωστή διατροφή, εντατική προπόνηση…;
Η αντοχή χτίζεται μέρα με την μέρα. Δεν πρέπει να είσαι βιαστικός! Είναι ένα τεράστιο παζλ που έχει χιλιάδες κομμάτια. Η διατροφή είναι πολύ σημαντική, γιατί χωρίς καλό «καύσιμο» ο οργανισμός δεν μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα. Το προπονητικό πλάνο και ο σχεδιασμός του επίσης είναι ένα μεγάλο μέρος του παζλ.
Για εμένα προσωπικά, το κυριότερο όταν ασχολείσαι με αγώνες αντοχής είναι το καθαρό μυαλό, γιατί μόνο έτσι μπορείς να πας κάθε φορά πιο μακριά.

Ποιες βασικές αρχές ακολουθείς σταθερά στο κομμάτι της διατροφής;
Επειδή η προπόνηση είναι απαιτητική, προσέχω πάντα να έχω γεμάτο με ενέργεια το σώμα μου. Η διατροφή μου είναι κατά κύριο λόγο βασισμένη στην πρωτεΐνη!

Και στο κομμάτι της προπόνησης – προετοιμασίας;
Σαν επαγγελματίας προπονητής που είμαι, και σε συνεργασία με τον προσωπικό μου προπονητή, σχεδιάζω πολύ προσεκτικά κάθε βήμα.
Στην αρχή κάθε χρονιάς φτιάχνω το προπονητικό πλάνο και το χωρίζω σε περιόδους ανάλογα με τους αγώνες.
Προσπαθώ να συνδυάσω την προπόνηση με τη δουλειά μου. Ακούω το σώμα μου και όταν υπερβάλλω στην προπόνηση (το συνηθίζω), σίγουρα το σώμα θα με φρενάρει για να προστατευτεί.
Σε περιόδους προετοιμασίας και αγώνων, δίνω μεγάλη σημασία στην ξεκούραση και τη σωστή διατροφή.

Υπάρχουν κάποιες συμβουλές που θα μπορούσες να δώσεις σε άτομα που θέλουν τώρα να ξεκινήσουν;
Η συμβουλή μου σαν προπονητής είναι να δοκιμάζεις πάντα ό,τι σου αρέσει, αλλά με ασφάλεια. Θέλει υπομονή και επιμονή ο αθλητισμός σε όποιο επίπεδο και αν τον κάνεις. Καλό θα είναι να συμβουλεύεσαι έναν ειδικό σε θέματα προπόνησης και διατροφής. Όλοι μπορούν να αθλούνται, ο τρόπος διαφέρει. Με τη βοήθεια του ειδικού μπορεί να είναι αποδοτικό, ασφαλές και ευχάριστο, χωρίς αυτή, όμως, μπορεί να γίνει μέχρι και επικίνδυνο.

Ο πρωταθλητισμός ποιες «θυσίες» απαιτεί;
Στην Ελλάδα είναι δύσκολο να ασχολείσαι με τον πρωταθλητισμό. Δεν υπάρχουν οι υποδομές ούτε από θέμα εγκαταστάσεων ούτε οικονομικά. Οι αθλητές αφιερώνουμε όλο τον προσωπικό μας χρόνο στον αθλητισμό. Έχω επιλέξει τον αθλητισμό σαν τρόπο ζωής και δεν μπορώ να πω ότι κάνω «θυσίες». Κάνω αυτό που αγαπώ από παιδί και προσπαθώ να γίνομαι καλύτερος.

Τι κάνεις αυτήν την περίοδο και τι ετοιμάζεις για το άμεσο μέλλον;
Αυτήν την περίοδο προετοιμάζομαι για τους αγώνες ορεινού τριάθλου XTERRA σε Κύπρο, Ιταλία, Ελλάδα, Πολωνία, Γερμανία, που θα πάρω μέρος.
Το καθημερινό μου πρόγραμμα περιλαμβάνει 3-4 ώρες προπόνηση που προσπαθώ να τις συνδυάσω με το απαιτητικό πρόγραμμα δουλειάς. Μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος τις προπονήσεις στον λογαριασμό μου στο Instagram.
Ο βασικός στόχος για το 2018 είναι η πρόκριση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα XTERRA στην Χαβάη τον Οκτώβριο. Είναι όνειρο ζωής για όλους τους τριαθλητές να βρεθούν στην εκκίνηση με elite αθλητές.
Παράλληλα είμαι στη διαδικασία σχεδιασμού και οργάνωσης κάποιων event φρέσκων και προσιτών για το ευρύ κοινό.

Info Box: Είναι ένας ενθουσιώδης τριαθλητής που του αρέσουν οι προκλήσεις. Βάζει στόχους και ποτέ δεν σταματάει αν δεν τους πετύχει. Ασχολείται με τους αγώνες ποδηλασίας από το 1995. Ως μέλος της εθνικής ομάδας έχει συμμετάσχει και διακριθεί σε αρκετές διεθνείς διοργανώσεις. Επιπλέον στην αθλητική του πορεία έχει λάβει μέρος σε 8 Μαραθωνίους με πιο αξιοσημείωτη την επίδοση των 2h 52min στην κλασική διαδρομή της Αθήνας, το 2014.
Τα τελευταία 3 χρόνια είναι cycling coach και running coach στην ομάδα Outdoor Games Running Team.

Μερικές από τις πρόσφατες επιτυχίες του:
• 2018 – 1η θέση Energy Duathlon (Λουτράκι)
• 2018 – 1η θέση Petroupoli Duathlon (Πετρούπολη)
• 2017 – 7η θέση Mediterranean Triathlon Cup
• 2017 – 1η θέση Energy Duathlon (Καρπενήσι)
• 2017 – 3η θέση Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ορεινού Τριάθλου
• 2016 – 1η θέση (sprint distance) X-terra Greece
• 2016 – 3η θέση Energy run 10km (Πάρνηθα)
• 2016 – 3η θέση κυπέλλου ΜΤΒ Αττικής
• 2016 – 3η θέση Energy Duathlon (Καρπενήσι)
• 2016 – 3η θέση Transition sports 3
• 2015 – 1η θέση Μαραθωνίου Ποδηλασίας Βουνού (Σφαίνδαμη)

Επίσης:
• 1997 – 2000: Μέλος της εθνικής ομάδας Ποδηλασίας
• 2000: Πρωταθλητής Ελλάδος ομαδικού χρονομέτρου ποδηλασίας δρόμου και κάτοχος τρίτης θέσης Πανελληνίου πρωταθλήματος ποδηλασίας βουνού
• 1999: Πρωταθλητής Ελλάδος ομαδικού χρονομέτρου ποδηλασίας δρόμου και κάτοχος κυπέλλου ποδηλασίας βουνού καθώς και κάτοχος 2ης θέσης ολυμπιακού sprint ποδηλασίας πίστας
• 1998: Πρωταθλητής Ελλάδος 4000 m ποδηλασίας πίστας και κάτοχος 3ης θέσης Πανελληνίου πρωταθλήματος 3000 m.
• 1998: Πρωταθλητής Ελλάδος ομαδικού χρονόμετρου ποδηλασίας δρόμου.

E-mail επικοινωνίας: achrysafelis@yahoo.com