Αθλητική Ψυχολογία Πνευματική προπόνηση, παράλληλα με τη σωματική! - Sideral Sport - Για αντοχή απο σίδηρο

Αθλητική Ψυχολογία
Πνευματική προπόνηση, παράλληλα με τη σωματική!

Γράφει η Μαρία Λυσάνδρου, δημοσιογράφος Υγείας

Η αθλητική ψυχολογία και η πνευματική «προπόνηση» μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων που βάζει κανείς σχετικά με την υγεία και τη φυσική του κατάσταση. Όπως υποστηρίζει η δρ. JoAnn Dahlkoetter, το μόνο που χρειάζεται είναι να διαμορφώσει νέα κίνητρα και να αλλάξει εντελώς την οπτική του απέναντι στα πράγματα, τόσο σε επίπεδο προπόνησης, όσο και σε επίπεδο καθημερινότητας.

• Θετικές εικόνες
Οι θετικές εικόνες μπορούν κατά την προπόνηση να ενισχύσουν την ταχύτητα, αλλά και τη δύναμή μας. Αν, για παράδειγμα, ενώ κάνουμε τρέξιμο φτάνουμε σε μια δύσκολη ανηφόρα, μπορούμε να οραματιστούμε έναν μαγνήτη να μας «τραβάει» στην κορυφή. Μπορεί να φαίνεται απλοϊκό ως πρακτική, αλλά αν το εφαρμόσουμε σοβαρά, μπορεί να δούμε αποτελέσματα!

• Σκέψεις ενδυνάμωσης
Κάνουμε διαρκώς θετικές δηλώσεις για τον εαυτό μας. Ο αρνητικός τρόπος σκέψης είναι πολύ κοινός: όλοι σε κάποιες περιπτώσεις ασκούμε στον εαυτό μας μια εσωτερική κριτική. Δεν χρειάζεται να πολεμήσουμε αυτές τις σκέψεις, παρά μόνο να τις αποδεκτούμε και να τις αντικαταστήσουμε με μια οπτική που θα μας δυναμώσει. Για παράδειγμα, αν σκεφτόμαστε κάθε φορά «αυτή η άσκηση είναι πολύ επίπονη, με βλέπω να πέφτω κάτω ξερός», ας προσθέσουμε στο μυαλό μας και μια συνέχεια: «…αλλά αξίζει! Αυτό το αίσθημα του πόνου δοκιμάζει τα όριά μου και έτσι βλέπω καλύτερο αποτέλεσμα».

• Αντιμετώπιση αρνητικών καταστάσεων ως πλεονεκτήματος υπέρ μας
Αντιμετωπίζουμε ό,τι μας τύχει στην προπόνηση ως πλεονέκτημα υπέρ μας. Αν, για παράδειγμα, ένα άλλο άτομο μας περάσει στον στίβο, το ακολουθούμε και προσπαθήσουμε να συμβαδίσουμε με τον δικό του ρυθμό. Είναι μια καλή αφορμή να βελτιώσουμε το ρεκόρ μας και να αποκτήσουμε έτσι… άλλον αέρα!

• Διαμοιρασμός των στόχων
Εστιάζουμε στον πιο άμεσο στόχο. Διαχωρίζουμε τον ευρύτερο στόχο μας σε μικρά, διαχειρίσιμα κομμάτια και επικεντρωνόμαστε στο κάθε ένα ξεχωριστά. Λέμε, για παράδειγμα, στην αρχή της προπόνησης: «Προς το παρόν χαλαρώνω και προσπαθώ να βρω τον ρυθμό μου». Το τελικό αποτέλεσμα θα το δούμε όταν έρθει η ώρα του.

• Σωματικό σκανάρισμα
Δίνουμε προσοχή στην ένταση που μπορεί να εμφανίζουν κάποια μέρη του σώματός μας και ο τρόπος εκγύμνασής μας. Κάνουμε ένα σκανάρισμα στο σώμα μας ενώ γυμναζόμαστε, εντοπίζουμε σε ποια σημεία είμαστε σφιγμένοι και χαλαρώνουμε τους μυς μας ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Για παράδειγμα: «Είναι ο αυχένας και οι ώμοι μου αρκετά χαλαροί; Πόση ενέργεια νιώθω να έχουν τα πόδια μου;».

• Πόνος ισοδύναμος της προσπάθειας
Αν νιώθουμε έναν «θετικό πόνο», τον πόνο της προσπάθειας, ο οποίος δεν μας προκαλεί σωματική ζημιά, επιλέγουμε να εστιάσουμε την προσοχή μας στην αναπνοή μας και στον ρυθμό τρεξίματος μας. Επιπλέον, ο πόνος μπορεί να λειτουργήσει ως ένα είδος ανατροφοδότησης σχετικά με το επίπεδο της προσπάθειας που καταβάλλουμε. Για παράδειγμα, «Αναγνωρίζω αυτόν τον πόνο, άρα μπορώ να αντιληφθώ ακριβώς πόσο σκληρά γυμνάζομαι. Είμαι σε καλό δρόμο».

• Αποδέσμευση από το τελικό αποτέλεσμα
Επικεντρωνόμαστε σε αυτό που χρειάζεται να κάνουμε στο παρόν στάδιο (τον ρυθμό, την αναπνοή, τη συγκέντρωση κ.λπ.). Ο τελικός χρόνος και το τελικό σκορ θα διαμορφωθούν μόνα τους μέσα από την προσπάθειά μας.

ΠΗΓΕΣ
http://www.mensfitness.com/training/pro-tips/tips-staying-motivated
http://www.huffingtonpost.com/dr-joann-dahlkoetter/sports-psychology_b_2062354.html