Ένας για όλους και όλοι για έναν!»: Τα οφέλη των ομαδικών αθλημάτων - Sideral Sport - Για αντοχή απο σίδηρο

Ένας για όλους και όλοι για έναν!»:
Τα οφέλη των ομαδικών αθλημάτων

Όταν το «εγώ» γίνεται «εμείς», τότε οι αθλητές έχουν σίγουρα πολλά να δείξουν αλλά και να κερδίσουν.
Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι οι δηλώσεις κορυφαίων παικτών, κυρίως ομαδικών αθλημάτων, στο τέλος ενός αγώνα εστιάζονται στην ομαδικότητα στην οποία και αποδίδουν οι περισσότεροι τη νίκη. Μιλούν για επιτυχία που οφείλεται στη συνεργασία, στο πάθος και στην τακτική.

Μπορεί οι εκφράσεις αυτές να ακούγονται τετριμμένες, η έννοιά τους όμως αποτελεί μια πραγματικότητα, καθώς αρκετοί αθλητές, κυρίως ομαδικών αθλημάτων, δεν θα μπορούσαν να αναδειχθούν χωρίς την καθοριστική συμβολή των συμπαικτών τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένα περιστατικό που συνέβη το 1956, σε τελικό αγώνα για το κύπελλο ανάμεσα στις ποδοσφαιρικές ομάδες Manchester City και Birmingham City. Κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα, ο τερματοφύλακας της Manchester City, ο Bert Trautmann, ενώ υπέστη ένα πολύ σοβαρό τραυματισμό αποκρούοντας ένα γκολ, παρέμεινε στον αγώνα και βοήθησε την ομάδα του να νικήσει με σκορ 3-1!
Στα ομαδικά αθλήματα, ο στόχος και η προσπάθεια είναι συλλογική, επιδρώντας έτσι θετικά στους αθλητές, αφού μαθαίνουν το «εγώ» να υποτάσσεται στο «εμείς» και όλοι να είναι για έναν και ένας για όλους. Όλοι μαζί συνεργάζονται για να επιτύχουν τον συλλογικό στόχο, που δεν είναι άλλος από τη νίκη. Μέσα στην ομάδα ακολουθούν τους ίδιους κανόνες, διδάσκονται την πειθαρχία και τον σεβασμό απέναντι στον συναθλητή, στον προπονητή και στον διαιτητή.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον συγγραφέα αθλητικής ψυχολογίας J. Taylor, τα ομαδικά αθλήματα διδάσκουν δεξιότητες ζωής, όπως την υπομονή και την επιμονή, τη θετική διαχείριση των αποτυχιών και τη σκληρή εργασία προκειμένου να καταφέρει κανείς τον τελικό σκοπό.
Οι αθλητές μέσα στην ομάδα γνωρίζουν διαφορετικούς χαρακτήρες και προσωπικότητες, με τους οποίους θα πρέπει να συνεργαστούν. Έτσι, εκπαιδεύονται πώς να συμβαδίσουν με έναν δύσκολο συμπαίκτη ή μια ενοχλητική συμπεριφορά, ενώ ταυτόχρονα μαθαίνουν να στηρίζουν και να ενθαρρύνουν τους συμπαίκτες τους στις δυσκολίες ή στις κακές στιγμές που μπορεί να αντιμετωπίσουν σε έναν αγώνα.
Ένα από τα πολλά οφέλη της συμμετοχής σε ομαδικά παιχνίδια είναι η ενίσχυση του υγιούς συναγωνισμού, αλλά και η παράλληλη ώθηση του κάθε μέλους της ομάδας να γίνεται καλύτερο και να αποκτά και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του.
Βέβαια, ένα από τα βασικά μηνύματα που συνήθως μεταφέρονται μέσα από τη συλλογική δουλειά μιας ομάδας και ουσιαστικά αποτελεί και βασικό κανόνα της ζωής είναι: «Δυστυχώς, δεν γίνεται να κερδίζουμε πάντα στη ζωή»! Άλλωστε, στα ομαδικά αθλήματα η ήττα, η αδικία και η απογοήτευση είναι μέρος του παιχνιδιού, που αργά ή γρήγορα γεύονται όλοι οι αθλητές. Γι’ αυτό μαθαίνουν να έχουν επιμονή και αντοχή για να ξεπερνούν τις δύσκολες στιγμές, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι μαθαίνουν να μην εγκαταλείπουν ποτέ τη μάχη.

Εγωισμοί δεν χωρούν
Αρκετές φορές έχουν δει το φως της δημοσιότητας περιστατικά όπου αθλητές ομαδικών αθλημάτων καταλαμβάνονται από τον εγωισμό τους και καρπώνονται μόνοι τους τη νίκη της ομάδας τους, ξεχνώντας την έννοια της ομαδικότητας. Κάτι τέτοιο, όμως, όπως έχει αποδείξει η ιστορία, οδηγεί την ομάδα στην αποτυχία, καθώς επέρχονται συγκρούσεις και διχόνοιες μέσα σε αυτήν.

Φυσικό παυσίπονο
Εκτός από τα σημαντικά οφέλη στην ψυχολογία των αθλητών, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έδειξε πως οι αθλητές που συμμετέχουν σε ομαδικά αθλήματα, έχουν μεγαλύτερη αντοχή στον πόνο από ό,τι θα είχαν αν το άθλημά τους ήταν ατομικό!
Η εξήγηση που δόθηκε από τους ερευνητές ήταν ότι η ποσότητα των ενδορφινών, που απελευθερώνονται στον εγκέφαλο με την άσκηση, είναι μεγαλύτερη, όταν οι αθλητές συμμετέχουν σε ομαδικά αθλήματα.

Διώχνει την κατάθλιψη
Την ίδια ώρα, άλλη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή Γιούργκεν Μπέκμαν του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αθλητές που ασχολούνται με ατομικά αθλήματα κινδυνεύουν περισσότερο από κατάθλιψη, σε σχέση με όσους συμμετέχουν σε ομαδικά αθλήματα.
Το πρόβλημα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οφείλεται αφενός στη μεγαλύτερη ροπή για τελειομανία στα ατομικά αθλήματα και αφετέρου στον ανεπαρκή χρόνο που έχει ο αθλητής για να ανακάμψει από το προηγούμενο στρες, το οποίο συσσωρεύεται και αντιμετωπίζεται ατομικά.

ΠΗΓΕΣ
https://www.forbes.com/sites/quora/2018/03/21/six-reasons-why-team-sports-are-good-for-your-health/#456804d6e259
https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-good-life/201012/team-sports-happiness-and-health
https://www.standard.co.uk/lifestyle/health/5-benefits-of-playing-team-sports-a3115921.html