Για κάποιους είναι δικαιολογία για να μην ξεκινήσουν ποτέ να γυμνάζονται, για άλλους είναι λόγος ψυχολογικής καταπίεσης. Για κάποιους είναι θέμα χαρακτήρα, για άλλους είναι θέμα χαμηλής αυτοπεποίθησης: το αίσθημα ντροπής στο γυμναστήριο. Κι όμως, αν καταφέρεις να «απελευθερωθείς», βελτιώνεις αυτόματα τα σωματικά και ψυχολογικά αποτελέσματα που θα πετύχεις. Εξάλλου, τι νόημα έχει το να γυμνάζεσαι, αν εσύ ο ίδιος δεν το απολαμβάνεις;
γράφει η Μαρία Λυσάνδρου, δημοσιογράφος Υγείας
Η σκέψη της εγγραφής στο γυμναστήριο για πολλούς είναι τρομακτική. Κι αυτό διότι, παρακολουθώντας τον κόσμο γύρω σου τις πρώτες μέρες, σου δίνεται η εντύπωση ότι όλοι ξέρουν ακριβώς πού να πάνε, τι να κάνουν, πώς να το κάνουν – ακόμα κι αν οι ίδιοι δεν είναι ακριβώς και η… προσωποποίηση του απόλυτου fitness. Και κυρίως: νιώθεις ότι όλα τα μάτια είναι στραμμένα πάνω σου, παρατηρώντας κάθε λάθος κίνηση, κάθε σωματική σου ατέλεια, κάθε σημάδι που φανερώνει ότι είσαι άσχετος με το αντικείμενο.
Η σκέψη ότι όλοι αυτοί οι «άνετοι» υπήρξαν κάποτε και οι ίδιοι αρχάριοι, ίσως να μπορούσε να βοηθήσει. Ίσως… Αλλά δεν είναι αρκετή και, σίγουρα, δεν είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστεί το άγχος του γυμναστηρίου. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι, πιο πρακτικοί:
• Μην ξεκινήσεις ποτέ το γυμναστήριο χωρίς πλάνο. Καλό είναι να έχεις ξεκαθαρισμένο στο μυαλό σου το τι θέλεις να πετύχεις, πριν διαβείς την πόρτα των αποδυτηρίων. Έτσι, θα δώσεις μια ξεκάθαρη εικόνα στον γυμναστή που θα σε αναλάβει, ο οποίος θα σου ετοιμάσει ένα πρόγραμμα κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σου και θα σε καθοδηγήσει σωστά, χωρίς να χρειαστεί εσύ να περιπλανιέσαι, δοκιμάζοντας άσχετες ασκήσεις σε άσχετα όργανα. Γιατί, έτσι, σίγουρα θα τραβήξεις ευκολότερα την προσοχή. Κι αυτό είναι το τελευταίο που θέλεις.
• Πήγαινε προετοιμασμένος, κάνε την έρευνά σου. Η άγνοια μπορεί να αποτελέσει τεράστια πηγή φόβου. Αν μπεις σε ένα γυμναστήριο χωρίς να έχεις ιδέα περί τίνος πρόκειται ακριβώς, θα νιώσεις σίγουρα πολύ πιο φοβισμένος από κάποιον που φρόντισε να μάθει τα βασικά πριν εμφανιστεί. Ζούμε στην εποχή της πληροφορίας! Εκμεταλλεύσου το Ίντερνετ, διάβασε, δες βιντεάκια, εξοικειώσου με την ιδέα του γυμναστηρίου. Έτσι θα μπορέσεις να κατανοήσεις και να συμβαδίσεις καλύτερα με τα όσα θα σου δείξει ο γυμναστής.
• Βάλε μικρούς και εύκολους στόχους, για αρχή. Αν φοβάσαι το γυμναστήριο, ένας βασικός στόχος σου θα πρέπει να είναι το πώς να το ξεπεράσεις. Τουλάχιστον τον πρώτο καιρό, δεν θα έχει τόσο σημασία το τι ακριβώς κάνεις στο γυμναστήριο, όσο το ότι κατάφερες να διαβείς επιτέλους εκείνη την πόρτα. Μπορείς να ξεκινήσεις με ασκήσεις που είναι πιο εύκολες για σένα, ώστε να νιώσεις άνετα με το περιβάλλον. Θα δεις ότι, μόλις χαλαρώσεις, θα τολμήσεις να δοκιμάσεις και δυσκολότερες ασκήσεις, και θα επιδιώξεις να πετύχεις και πιο σύνθετους στόχους.
• Θυμήσου: Κανείς δεν γεννήθηκε πάνω σε ελλειπτικό μηχάνημα. Συμβαίνει σε πολλούς: η ιδέα ότι θα γίνεις ρεζίλι κάνοντας μια απαιτητική άσκηση, μπορεί να σταθεί αφορμή για να εγκαταλείψεις την προσπάθεια. Αντιμετώπισε τον φόβο σου: υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι όλοι κάποτε ήταν στη θέση σου και ότι τους πήρε χρόνο να μάθουν πώς να χρησιμοποιούν τα όργανα σωστά. Όπως πολύ σωστά λέει η ψυχολόγος Yvonne Thomas, η οποία ειδικεύεται σε θέματα αυτοπεποίθησης: «Σκέψου ότι κανείς δεν γεννήθηκε παντογνώστης στη γυμναστική». Όλοι χρειάστηκε να ξεκινήσουν από χαμηλά.
• Δεν χρειάζεται υψηλή αυτοπεποίθηση για να γραφτείς. Η αυτοπεποίθηση θα έρθει σιγά-σιγά, με την εξάσκηση. Την επόμενη φορά που θα είσαι έτοιμος να τα παρατήσεις, σκέψου ότι, αν κάνεις τις ασκήσεις μερικές φορές ακόμα, θα αρχίσεις να νιώθεις και πιο σίγουρος για τον εαυτό σου. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ξεκινήσεις. «Το βασικό νόημα του γυμναστηρίου είναι να σε καταστήσει πιο υγιή, δίνοντάς σου χώρο για να το πετύχεις. Κάθε φορά που νιώθεις εκτός κλίματος ή ανασφαλής, υπενθύμιζε απλά στον εαυτό σου ότι βρίσκεσαι στο σωστό μέρος», τονίζει ο health coach Ricki Friedman.
• Εστίασε στο σώμα σου, όχι στους γύρω σου. Σκέψου ότι είσαι εκεί για να γυμνάσεις το σώμα σου και όχι για ν’ ανησυχείς αν ο φουσκωτός τύπος απέναντι παρατηρεί τα παχάκια σου. Αντί, λοιπόν, να εστιάζεις όλη την προσοχή σου στον περίγυρο, εστίασε στο πώς το σώμα σου γυμνάζεται, αλλάζει και ενδυναμώνεται. Θα νιώσεις περήφανος και, γιατί όχι, εντυπωσιασμένος με το πόσο καλύτερα θα μπορέσεις έτσι να χειριστείς την κατάσταση.
• Άσε τους άλλους που βρίσκονται στην ίδια θέση με σένα να σε εμπνεύσουν. Είναι σίγουρο ότι δεν είσαι ο μόνος αρχάριος στην αίθουσα. Υπάρχουν πολλοί που βρίσκονται στη θέση σου και είναι πρόθυμοι να σου δείξουν την αλληλεγγύη που και εκείνοι έχουν τόσο ανάγκη. Μπορεί ο ένας να εμψυχώνει τον άλλο, με ένα «μπράβο» μετά το τέλος μιας δύσκολης άσκησης ή με ένα «Κι εγώ το πέρασα αυτό», σε μια στιγμή απογοήτευσης. Θα νιώσεις καλύτερα αυτόματα!
Πηγές
https://www.bustle.com/articles/144873-7-ways-to-get-over-feeling-self-conscious-at-the-gym
http://davidturnbull.com/gym-fear/
https://www.popsugar.com/fitness/How-Feel-Embarrassed-Gym-30789427