Διατροφή: Πώς ο σίδηρος ενισχύει τον οργανισμό σας στην ταχύτητα της καθημερινότητας - Sideral Sport - Για αντοχή απο σίδηρο

Διατροφή: Πώς ο σίδηρος ενισχύει τον οργανισμό σας στην ταχύτητα της καθημερινότητας

Τον τελευταίο καιρό μήπως έχετε διαπιστώσει ότι κάθε πρωί δυσκολεύεστε να σηκωθείτε από το κρεβάτι, ακόμη κι αν έχει μεσολαβήσει ένα ξεκούραστο Σαββατοκύριακο;
Την ίδια στιγμή, όσο οι μέρες περνούν, ακόμη και οι απλές δραστηριότητες, τις οποίες μέχρι πρότινος κάνατε με απίστευτη ευκολία, «μοιάζουν βουνό». Κουράζεστε με το παραμικρό και το μόνο που θέλετε είναι απλά να ξεκουραστείτε στην πολυθρόνα ή στο κρεβάτι. Η εύκολη κόπωση αποτελεί ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα, που δείχνει ότι πιθανώς χρειάζεται σίδηρο ο οργανισμός σας.
Ένα από τα πλέον σημαντικά ιχνοστοιχεία, άκρως απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού, είναι ο σίδηρος, ο οποίος αποτελεί το βασικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης, μιας πρωτεΐνης, που μεταφέρει το οξυγόνο στα όργανα και τους μυς, μέσω των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Η παρουσία του είναι καθοριστικής σημασίας γιατί, χωρίς τον σίδηρο, ο οργανισμός θα ήταν συνέχεια εξουθενωμένος, ευάλωτος στις λοιμώξεις, το κεντρικό νευρικό σύστημα θα υπολειτουργούσε, ενώ και οι αποδόσεις του θα ήταν «πεσμένες». 

Οι «κλέφτες» του σιδήρου
Οι αίτιες που έχουν ενοχοποιηθεί για τη μείωση των αποθεμάτων του σιδήρου είναι, μεταξύ άλλων:
• Οι στερητικές δίαιτες.
• H μειωμένη απορρόφηση του σιδήρου από το έντερο λόγω ορισμένων παθήσεων, όπως το έλκος, η ελκώδης κολίτιδα, οι πολύποδες του εντέρου και ο καρκίνος του στομάχου ή του παχέος εντέρου.
• Η έντονη εμμηνόρροια.
• H κατάχρηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως η ασπιρίνη, αλλά και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών, που μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερική αιμορραγία και ως εκ τούτου αναιμία.

Πού βρίσκεται
Ο σίδηρος βρίσκεται στα τρόφιμα με δύο μορφές:
• ως αιμικός, που προέρχεται από ζωικής προέλευσης τρόφιμα (κρέας, πουλερικά, ψάρια) και
• ως μη αιμικός, που λαμβάνεται από τροφές φυτικής προέλευσης (πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια, αποξηραμένα φρούτα, σουσάμι), καθώς και από εμπλουτισμένα τρόφιμα (π.χ. δημητριακά πρωινού).
Όσον αφορά στο ποσοστό απορρόφησής του από τον οργανισμό, ο αιμικός σίδηρος θεωρείται ότι αποθηκεύεται καλύτερα στον οργανισμό σε σχέση με τον μη αιμικό.

Πώς ο σίδηρος ενισχύει μέσα και έξω τον οργανισμό
Ενέργεια στα ύψη
Όταν υπάρχει ανεπάρκεια σιδήρου, τότε ο οργανισμός δεν λαμβάνει το οξυγόνο που χρειάζεται για να λειτουργήσει, με συνέπεια να μην έχει την απαραίτητη ενέργεια για να αντεπεξέλθει ακόμη και σε απλές εργασίες της καθημερινότητας. Έτσι, πολύ συχνά αυτή η κούραση εκδηλώνεται με αδυναμία, εκνευρισμό και δυσκολία στη συγκέντρωση.
Καθόλου τυχαίες δεν είναι οι συστάσεις των ειδικών που προτρέπουν να αντιμετωπίζεται άμεσα η σιδηροπενία στα παιδιά, καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό τους συνδέονται με συμπτώματα εύκολης κόπωσης, αδυναμίας συγκέντρωσης και μειωμένης απόδοσης.

Φροντίζει την ομορφιά
Το όμορφο και ροδαλό χρώμα στο πρόσωπο οφείλεται στην αιμοσφαιρίνη, γι’ αυτό και τα χαμηλά επίπεδά της οδηγούν στη χλωμή όψη. Ειδικά όσοι έχουν πιο σκούρα επιδερμίδα, μπορεί να εμφανίσουν αποχρωματισμό στο εσωτερικό των χειλιών, των ούλων, εξαιτίας της έλλειψης σιδήρου. 

Τριχόπτωση
Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες της κλινικής του Κλίβελαντ στις ΗΠΑ, η ανεπάρκεια σιδήρου αποτελεί μια από τις βασικές αίτιες τριχόπτωσης. Και αυτό γιατί, όταν ο οργανισμός στερείται το πολύτιμο οξυγόνο, το διοχετεύει σε πιο σημαντικές λειτουργίες, με συνέπεια τα μαλλιά να γίνονται αδύναμα και πιο εύθραυστα. 

Δύσπνοια-λαχάνιασμα
Η μειωμένη ροή οξυγόνου στο σώμα πυροδοτεί το λαχάνιασμα και τη δύσπνοια παρά τις βαθιές αναπνοές, με συνέπεια να επηρεάζεται αρνητικά η ποιότητα ζωής των πασχόντων.
Προσοχή! Στην περίπτωση που το σύμπτωμα αυτό εμφανίζεται κάνοντας πράγματα που παλιά δεν σας προκαλούσαν λαχάνιασμα, τότε ίσως χρειάζεται να ελέγξετε τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα, άμεσα. 

Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό
Ο σίδηρος είναι ένα από τα πολλά στοιχεία που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και τονώνουν τη λειτουργία του. Η έλλειψη σιδήρου το καθιστά αδύναμο να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους πιθανούς εισβολείς. 

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών
Όσο πιο χαμηλά είναι τα επίπεδα του σιδήρου, τόσο πιο έντονα είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου των ανήσυχων ποδιών. Για τον λόγο αυτόν, κρίνεται απαραίτητο όσοι παρουσιάζουν το σύμπτωμα αυτό να ελέγχουν τον σίδηρό τους και να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε αυτόν. 

Γεροί μύες
Απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι γεροί και δυνατοί οι μύες είναι ο οργανισμός να μην στερείται σίδηρο, καθώς χωρίς το πολύτιμο αυτό ιχνοστοιχείο η μυϊκή μάζα δεν μπορεί να διατηρήσει την ελαστικότητα και την ευεξία της. Επιπλέον, το οξυγόνο, που μεταφέρεται σε όλο τον οργανισμό από την αιμοσφαιρίνη, είναι απαραίτητο για τη σύσπαση των μυών και τη σωστή λειτουργία τους.

Ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας
Ο σίδηρος παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, δεδομένου ότι ο εγκέφαλος χρειάζεται οξυγόνο για να λειτουργήσει. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί το 20% του οξυγόνου που βρίσκεται σε όλο τον οργανισμό, οπότε πιθανή έλλειψή του έχει άμεση επίπτωση στη γνωστική λειτουργία.

Γεμίστε τις «αποθήκες» σιδήρου
Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (ΣΗΔ: Recommended Daily Allowance-RDA) σιδήρου είναι τα 18 mg. Όμως, κάποιες κατηγορίες πληθυσμού, όπως οι έγκυες, οι φυτοφάγοι και οι γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία, χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες σιδήρου.
Από τις τροφές που έχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σίδηρο είναι το συκώτι.
Φακές και σπανάκι. Για μεγαλύτερη απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό, συνοδέψτε τα με βιταμίνη C, όπως χυμό πορτοκάλι, λεμόνι κ.λπ.
Τα οστρακοειδή δεν είναι μόνο αφροδισιακά αλλά μπορεί να αυξήσουν και την πρόσληψη σιδήρου σε σημαντικά ποσοστά, αφού μόνο έξι μετρίου μεγέθους στρείδια παρέχουν στον οργανισμό 5 mg σιδήρου.
Άλλα τρόφιμα που περιέχουν σίδηρο είναι τα ψάρια (τόνος, σολομός, γαρίδες, σαρδέλες), οι ξηροί καρποί, όπως ο πασατέμπος, τα πράσινα λαχανικά (σπαράγγια, μπρόκολο) και οι μπανάνες.
Πάντως, όταν οι αποθήκες του οργανισμού αδειάσουν, εκτός από την κατανάλωση τροφών σε μεγάλη περιεκτικότητα σιδήρου, ενδεχομένως απαιτηθεί η πρόσθετη λήψη σιδήρου με τη μορφή συμπληρωμάτων. Για την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου, πρέπει να λαμβάνονται με άδειο στομάχι τουλάχιστον ένα τέταρτο πριν το φαγητό. 

ΠΗΓΕΣ
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/iron-deficiency-anemia/diagnosis-treatment/drc-20355040
https://www.healthline.com/nutrition/iron-deficiency-signs-symptoms
https://www.nhs.uk/conditions/iron-deficiency-anaemia/
https://www.verywellhealth.com/iron-deficiency-signs-and-symptoms-2507719