Φρούτα και λαχανικάΤο μυστικό είναι στο χρώμα! - Sideral Sport - Για αντοχή απο σίδηρο

Φρούτα και λαχανικά
Το μυστικό είναι στο χρώμα!

Οι ειδικοί της διατροφής συνήθως συστήνουν την κατανάλωση τουλάχιστον πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών μέσα στη μέρα, στα πλαίσια μια υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. Ωστόσο, αυτό που πάντα διευκρινίζουν είναι το πόσο μεγάλη σημασία έχει αυτές οι μερίδες να είναι πολύχρωμες. Κι αυτό διότι τα διαφορετικά χρώματα στα φρούτα και τα λαχανικά υποδεικνύουν και διαφορετικά θρεπτικά συστατικά!

• Τα πράσινα
Λαχανικά: Το μαρούλι, το λάχανο, το σπανάκι, το μπρόκολο, το αγγούρι, η πράσινη πιπεριά και όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Φρούτα: Το ακτινίδιο, το αβοκάντο, το πράσινο μήλο, τα πράσινα σταφύλια και το αχλάδι.
Τι προσφέρουν: Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, φλαβονοειδή και καροτενοειδή, ενώ παράλληλα περιέχουν και σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, φυλλικού οξέος, βιταμινών του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Κ.

• Τα κόκκινα
Λαχανικά: Η ντομάτα, το ραπανάκι, το κόκκινο (ξερό) κρεμμύδι, το κόκκινο λάχανο, η κόκκινη πιπεριά.
Φρούτα: Το κόκκινο μήλο, το καρπούζι, τα κεράσια, οι φράουλες και τα μούρα.
Τι προσφέρουν: Είναι πλούσια σε ανθοκυάνες, καροτενοειδή (π.χ. λυκοπένιο) και βιταμίνη C, ενώ περιέχουν και σημαντική ποσότητα φυτικών ινών και καλίου.

• Τα μοβ-μπλε
Λαχανικά: Η μελιντζάνα, το παντζάρι, το σπαράγγι, τα μοβ φυλλώδη λαχανικά (π.χ. ποικιλίες μαρουλιού ή λάχανου) και το μοβ κουνουπίδι.
Φρούτα: Τα δαμάσκηνα, τα βατόμουρα και τα σύκα.
Τι προσφέρουν: Είναι πλούσια σε ανθοκυάνες και πολυφαινόλες, διαθέτοντας αντιοξειδωτική δράση. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει επικάλυψη με την ομάδα των κόκκινων λαχανικών, κυρίως λόγω των ανθοκυανών.

• Τα κίτρινα-πορτοκαλί
Λαχανικά: Το καρότο, η κολοκύθα, το καλαμπόκι, η κίτρινη και η πορτοκαλί πιπεριά.
Φρούτα: Το πορτοκάλι, το βερίκοκο, το ροδάκινο, τα μανταρίνια, τα νεκταρίνια, το πεπόνι, το γκρέιπφρουτ, ο ανανάς και το μάνγκο.
Τι προσφέρουν: Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, φλαβονοειδή και καροτενοειδή και, παράλληλα, περιέχουν και σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, φυλλικού οξέος, ασβεστίου και καλίου.

• Τα λευκά
Λαχανικά: Το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μανιτάρια, το λευκό κουνουπίδι, το γογγύλι
Τι προσφέρουν: Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, φαινολικές και θειούχες ενώσεις.

ΠΗΓΗ:
http://www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metadotika-kai-mh-metadotika-noshmata/c388-egkyklioi/5030-egkrish-diatrofikwn-systasewn-gia-geniko-plhthysmo-kai-eidikes-