Αλάτι και Υγεία Η «νοστιμιά» χρειάζεται προσοχή… - Sideral Sport - Για αντοχή απο σίδηρο

Αλάτι και Υγεία
Η «νοστιμιά» χρειάζεται προσοχή…

Μία από τις συνηθέστερες συστάσεις που ακούει κανείς όταν επισκεφθεί ένα γιατρό ή ένα διατροφολόγο, είναι «Ελάττωσε/Κόψε το αλάτι». Κι αυτό διότι, παρά τα σημαντικά οφέλη του, το αλάτι κρύβει και αρκετές παγίδες. Έτσι, για κάποιον που προσέχει την υγεία και τη γραμμή του, είναι κρίσιμος ο έλεγχος του ίδιου του αλατιού, αλλά και των φανερών και κρυφών πηγών του. Όσες πρακτικές πληροφορίες χρειάζεται να γνωρίζουμε, βρίσκονται εδώ.

Το αλάτι αποτελείται από νάτριο (Na) και χλώριο (Cl). Το αλάτι του εμπορίου, λόγω του εμπλουτισμού του, είναι η κυριότερη πηγή πρόσληψης ιωδίου. Ωστόσο το νάτριο, εκτός από το επιτραπέζιο αλάτι, βρίσκεται και σε άλλα τρόφιμα. Κάποια ποσότητα νατρίου περιέχεται εκ φύσεως στα τρόφιμα, αλλά η μεγαλύτερη ποσότητα προστίθεται σε αυτά για γεύση και συντήρηση.
Το νάτριο συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του μυϊκού και του νευρικού συστήματος, ενώ βοηθά στη ρύθμιση των υγρών του σώματος και της αρτηριακής πίεσης. Ο οργανισμός μας χρειάζεται μόνο μια μικρή ποσότητα νατρίου για να είναι υγιής. Αντίθετα, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νατρίου αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Παράλληλα, είναι πιθανό να σχετίζεται με την εμφάνιση καρκίνου του στομάχου.

Χρήσιμες συμβουλές
• Περιορίζουμε την πρόσληψη αλατιού και προϊόντων που το περιέχουν.
• Καταναλώνουμε λιγότερο από 5 γραμμάρια την ημέρα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού που περιέχεται στα τρόφιμα (5 γραμμάρια ισοδυναμούν με 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι) Προσοχή: Η σύσταση αυτή ισχύει για υγιείς ενήλικες. Άτομα με διαγνωσμένη υπέρταση, νεφρική νόσο και άλλα χρόνια νοσήματα, θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους.
• Για την ενίσχυση της γεύσης των φαγητών, αντί για αλάτι, μπορούμε να χρησιμοποιούμε μυρωδικά ή μπαχαρικά, όπως άνηθο, ρίγανη, δεντρολίβανο, βασιλικό, δυόσμο, δάφνη, θυμάρι, αποξηραμένο σέλινο, πιπέρι, μοσχοκάρυδο, κύμινο κ.ά. Επιπλέον, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξίδι, λεμόνι, σκόρδο, κρεμμύδι κ.ά.
• Όταν χρησιμοποιούμε αλάτι, φροντίζουμε να είναι ιωδιούχο.
• Προτιμούμε σπιτικά φαγητά, στα οποία μπορούμε να ελέγξουμε την ποσότητα αλατιού (κατά την παρασκευή τους, φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε λίγο ή καθόλου αλάτι.
• Ένα καλό «τέχνασμα» είναι να μη βάζουμε την αλατιέρα στο τραπέζι, την ώρα του φαγητού.
• Τρόφιμα της ίδιας κατηγορίας, π.χ. τυριά και αρτοσκευάσματα, διαφέρουν μεταξύ τους στην περιεκτικότητά τους σε νάτριο. Καλό είναι να συμβουλευόμαστε τις ετικέτες της συσκευασίας τροφίμων και να επιλέγουμε αυτά με τη χαμηλότερη περιεκτικότητα.
• Αποφεύγουμε την κατανάλωση λαχανικών σε άλμη (τουρσί).
• Αποφεύγουμε την κατανάλωση κονσερβοποιημένων, επεξεργασμένων και παστών κρεάτων ή ψαριών και αλλαντικών.
Επιλέγουμε ανάλατους ξηρούς καρπούς.

Στα «υπ’ όψιν»:
• 1 γραμμάριο άλατος ισοδυναμεί με 0,4 γραμμάρια νατρίου.
• 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρικό αλάτι περιέχει περίπου 2.300mg νατρίου.
• Υπάρχουν τροφές που είναι «κρυφές» πηγές αλατιού, όπως ψωμί, αρτοσκευάσματα, σάλτσες, μαγιονέζα, προϊόντα σόγιας, δημητριακά πρωινού και μπάρες δημητριακών, ορισμένα γλυκά κ.ά.
• Οι ετικέτες της συσκευασίας τροφίμων μάς ενημερώνουν για την περιεκτικότητά τους τόσο σε νάτριο (πίνακας διαθρεπτικής επισήμανσης), όσο και σε αλάτι (λίστα των συστατικών).
• Σύμφωνα με τις νομοθετικές διατάξεις του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ, 2010), ένα τρόφιμο, ανάλογα με την περιεκτικότητά του σε νάτριο/αλάτι, χαρακτηρίζεται ως:
– Υψηλό σε νάτριο/αλάτι: όταν στα 100 γραμμάρια περιέχει περισσότερο από 0,6 γραμμάρια νατρίου (ή 1,5 γραμμάρια αλατιού).
– Μέτριο σε νάτριο/αλάτι: όταν στα 100 γραμμάρια περιέχει 0,3 έως 0,6 γραμμάρια νατρίου.
– Χαμηλό σε νάτριο/αλάτι: όταν στα 100 γραμμάρια περιέχει 0,1 γραμμάριο νατρίου (ή 0,3 γραμμάρια αλατιού) ή λιγότερο.
– Πολύ χαμηλό σε νάτριο/αλάτι: όταν στα 100 γραμμάρια ή 100 ml περιέχει όχι περισσότερο από 0,04 γραμμάρια νατρίου ή ισοδύναμη ποσότητα αλατιού.
– Ελεύθερο νατρίου/αλατιού: όταν στα 100 γραμμάρια ή 100 ml περιέχει όχι περισσότερο από 0,005 γραμμάρια νατρίου ή ισοδύναμη ποσότητα αλατιού ανά 100 γραμμάρια ή 100 ml.

Πηγή
Διατροφικές Συστάσεις Υπουργείου Υγείας
http://www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metadotika-kai-mh-metadotika-noshmata/c388-egkyklioi/5030-egkrish-diatrofikwn-systasewn-gia-geniko-plhthysmo-kai-eidikes-