Τένις: Ένα άθλημα με πολύπλευρα οφέλη! - Sideral Sport - Για αντοχή απο σίδηρο

Τένις: Ένα άθλημα με πολύπλευρα οφέλη!

Είναι γνωστή η επιστημονική θεωρία που θέλει την άσκηση να προκαλεί την απελευθέρωση ενδορφινών στον οργανισμό, ανακουφίζοντας τους πόνους και το στρες, και προσδίδοντας μια αίσθηση ευφορίας και αναζωογόνησης. Γι’ αυτό και το τένις, ως ένα άθλημα μεγάλης προβολής και δημοφιλίας, δεν θα μπορούσε να μη συνδεθεί και με την ενίσχυση σώματος και πνεύματος. Ωστόσο, αυτό που είναι πραγματικά εντυπωσιακό, είναι η απρόσμενη βελτίωση που φέρνει στις καθημερινές μας δραστηριότητες.

γράφει η Μαρία Λυσάνδρου, δημοσιογράφος Υγείας

Σύμφωνα με τα όσα λέει ο Δρ. Mehmet Oz, στο βιβλίο του “YOU: The Owner’s Manual” («ΕΣΥ: Οδηγίες Χρήσης», στα Ελληνικά), 20 με 30 λεπτά άσκησης μπορούν να αποδειχθούν το ίδιο αποτελεσματικά με μια ήπια δόση αντι-καταθλιπτικών στην αντιμετώπιση του στρες και της κατάθλιψης. Ειδικότερα το τένις, επειδή παίζεται με «ταίρι», προσθέτει και ένα κοινωνικό στοιχείο, το οποίο πάει τη θετική του επίδραση ένα βήμα παραπέρα: προωθεί την κοινωνικοποίηση, συμβάλλοντας έτσι και στην προσωπική ευτυχία του ατόμου.
Πέραν των παραπάνω, σε έρευνα που έχει χρηματοδοτηθεί από τον κορυφαίο βρετανικό φορέα “The Tennis Foundation” και έχει πραγματοποιηθεί από την εταιρεία ερευνών ComRes, το 91% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι το τένις είχε επιδράσει θετικά στην αυτοπεποίθησή τους, γεγονός που καταδεικνύει πόσο μεγάλη είναι η συμβολή του αθλήματος στη βελτίωση της πνευματικής υγείας και στην επίτευξη του ευ ζην.
Περαιτέρω στατιστικά στοιχεία έδειξαν ότι το 63% των αντικειμένων της μελέτης δήλωσαν ότι ένιωθαν λιγότερο απομονωμένοι, αποδεικνύοντας ότι το τένις αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο για να αποκτήσει κανείς νέους φίλους και να κοινωνικοποιηθεί. Γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το “The Tennis Foundation” υποστηρίζει ένα εύρος μαθημάτων τένις για ανθρώπους με ψυχολογικά προβλήματα.

Απρόσμενα καθημερινά οφέλη
Κάνοντας κανείς εξάσκηση στο τένις, διαπιστώνει ότι οι συνεργατικές ικανότητες που αναπτύσσει παίζοντας, μπορούν να φανούν χρήσιμες στην καθημερινή του ζωή με απρόσμενους τρόπους. Καθώς βελτιώνει κάποιος το παίξιμό του στο τένις, θα δει να βελτιώνεται και η ισορροπία του, η ταχύτητα και η ευελιξία του και στις καθημερινές του ενασχολήσεις. Είναι χαρακτηριστικό, για παράδειγμα, το γεγονός ότι οι προσεγμένες κινήσεις που απαιτούνται για τον έλεγχο της ρακέτας, μπορούν να βελτιώσουν και τις κινητικές ικανότητες του ατόμου, οι οποίες σχετίζονται με τον χειρισμό της κονσόλας όταν παίζει ένα video-game ή όταν (και εφόσον) ασχολείται με κάποιο είδος Καλών Τεχνών.
Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι η ενίσχυση της αυτοπεποίθησης που προκαλείται από την ενασχόληση με ένα τόσο σύνθετο άθλημα όπως το τένις, αυξάνει και τον βαθμό επιδεξιότητας του ατόμου. Σύμφωνα με τον προπονητή τένις Brian Ruffner, οι έφηβοι και γενικά οι νέοι μπορούν να κερδίσουν πολλά από την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στο τένις. Η υψηλή τους αυτοπεποίθηση συνδέεται με βελτιωμένη απόδοση στο σχολείο, αλλά και τακτικότερη παρουσία και υψηλότερους βαθμούς στο κολλέγιο όταν φτάσουν στην αποφοίτηση. Στους δε ενήλικες, αυτή η υψηλή αυτοπεποίθηση μπορεί να φέρει παραμφερή βελτίωση σε εργασιακό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο διαπροσωπικών σχέσεων.

Πηγές
http://www.itftennis.com/scienceandmedicine/health/psychological.aspx
https://www.tennisfoundation.org.uk/research-shows-tennis-positive-impact-mental-health/
https://www.livestrong.com/article/411304-mental-health-physical-benefits-of-playing-tennis/