Καταπολεμήστε την παχυσαρκία... κάνοντας διάδρομο! - Sideral Sport - Για αντοχή απο σίδηρο

Καταπολεμήστε την παχυσαρκία… κάνοντας διάδρομο!

Πάνω από το 1/3 των ενηλίκων και 17% των παιδιών στις ΗΠΑ θεωρούνται παχύσαρκοι, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της χώρας. Σύμφωνα, δε, με στατιστικά στοιχεία του 2016, η Ελλάδα κατέχει την 11η θέση στην Ευρώπη στην παχυσαρκία, με τους άνδρες παχύσαρκους στη χώρα μας να φτάνουν σε ποσοστό το 18,3% και τις γυναίκες το 16,4%. Οι ειδικοί λένε ότι η λύση στο πρόβλημα μπορεί να αναζητηθεί στο περπάτημα – είτε σε διάδρομο του γυμναστηρίου, είτε σε εξωτερικό χώρο. Το παν είναι να κάνεις την αρχή!

γράφει η Μαρία Λυσάνδρου, δημοσιογράφος Υγείας

Στην πραγματικότητα, το περπάτημα αποτελεί την ευκολότερη μορφή άσκησης, καθώς μπορείς να την κάνεις με απόλυτη φυσικότητα. Σε μελέτη του 2010, η οποία δημοσιεύθηκε στο “Medicine & Science in Sports and Exercise”, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν βηματομετρητές, προκειμένου να καταγράψουν τα βήματα 1.136 Αμερικανών ενηλίκων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι Αμερικανοί κάνουν λιγότερα βήματα, σε σχέση με τους ενηλίκους σε Αυστραλία, Ελβετία και Ιαπωνία – χώρες οι οποίες παρουσιάζουν αισθητά λιγότερη παχυσαρκία και καρδιοπάθειες, σε σχέση με τις ΗΠΑ. Κι αυτό, από μόνο του, κάτι λέει.

Βρίσκοντας το κατάλληλο μηχάνημα
Οι περισσότεροι επιλέγουν να γυμναστούν στους διαδρόμους γυμναστηρίων, ενώ δεν είναι λίγοι και εκείνοι που προτιμούν να αγοράσουν ένα διάδρομο για το σπίτι, όπου μπορεί να αισθάνονται μεγαλύτερη άνεση.
Στην περίπτωση παχύσαρκων αθλούμενων, δεν θεωρούνται όλα τα μεγέθη διαδρόμων γυμναστικής κατάλληλα. Αν ο αθλούμενος θελήσει να πάρει ένα διάδρομο για το σπίτι, θα πρέπει να φροντίσει να εξασφαλίσει για τον εαυτό του ένα μηχάνημα με ιπποδύναμη 1,75 έως 2 hp, καθώς θα χρειαστεί να σηκώσει περισσότερο βάρος. Επιπλέον, από πλευράς κινητήρα είναι απαραίτητη η δυνατότητα για εντατική χρήση, ενώ προτιμότεροι είναι οι διάδρομοι με πιο μαλακή επιφάνεια, καθώς έτσι θα προστατεύονται καλύτερα οι αρθρώσεις, οι οποίες είναι επιβαρυμένες στα παχύσαρκα άτομα.

Διάδρομος και απώλεια βάρους
Η γυμναστική στον διάδρομο αποδεικνύεται ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος απώλειας βάρους, αλλά και διατήρησης μιας καλής φυσικής κατάστασης:
• Κάνοντας γυμναστική στον διάδρομο, τείνουμε να μιμούμαστε ένα είδος κίνησης, το οποίο μας είναι απόλυτα οικείο από την καθημερινή μας ζωή – το περπάτημα.
• Ένας διάδρομος προσφέρει τη δυνατότητα υπολογισμού της απόστασης που διανύει ο αθλούμενος, των βημάτων, των καρδιακών παλμών, καθώς και των θερμίδων που καίγονται κατά την άσκηση.
• Οι διάδρομοι γυμναστικής «απορροφούν» κατά κάποιον τρόπο το σοκ, καθώς μπορούν να μειώσουν το στρες και την πίεση που ασκείται στις αρθρώσεις, ειδικότερα χαμηλά στην πλάτη, στα γόνατα και στους αστραγάλους.
• Το περπάτημα στον διάδρομο είναι συχνά πιο ευχάριστο, καθώς περπατώντας κανείς μπορεί παράλληλα να παρακολουθεί τηλεόραση ή να ακούει μουσική.
• Η άσκηση σε ένα τέτοιο μηχάνημα (είτε υπό μορφή γρήγορου περπατήματος, είτε υπό μορφή τρεξίματος) αυξάνει την αντοχή σε διάφορες ασθένειες και διασφαλίζει την καλή καρδιαγγειακή λειτουργία, με τον αθλούμενο να έχει τη δυνατότητα να αυξήσει σταδιακά τον βαθμό δυσκολίας και αντίστοιχα την απώλεια θερμίδων.
• Αποτελεί ένα απόλυτα ασφαλές μέσο για περπάτημα ή και τρέξιμο, αφού δίνει στο άτομο την ευκαιρία να γυμναστεί σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον (στο γυμναστήριο ή στο σπίτι), αποφεύγοντας το νυχτερινό περπάτημα (συχνά αργά, μετά τη δουλειά) έξω, σε κάποιο πάρκο ή κάποια απομονωμένη περιοχή.

Βασικά πλεονεκτήματα
Ο διάδρομος ως μέσο άσκησης αποδεικνύεται ευεργετικός για τους ανθρώπους με πρόβλημα κιλών, από πολλές απόψεις:
• Το γρήγορο περπάτημα στον διάδρομο για ένα ημίωρο μπορεί να οδηγήσει στο κάψιμο 150-200 θερμίδων.
• Είναι εύκολο, απλό και δεν χρειάζεται ειδική προπόνηση. Όλοι ξέρουν τι να κάνουν και πώς να το κάνουν, ανεξαρτήτως φυσικής κατάστασης.
• Αποτελεί μία από τις καλύτερες μορφές άσκησης για την καρδιά, η οποία συχνά είναι επιβαρυμένη στα υπέρβαρα άτομα.
• Συμβάλλει στην ελάττωση της υψηλής πίεσης.
• Αυξάνει τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης (HDL).
• Βοηθά στη διατήρηση υγιών και ανθεκτικών οστών, αρθρώσεων και μυών.
• Αυτή η μορφή άσκησης δεν μειώνει μόνο το βάρος καίγοντας θερμίδες, αλλά και το στρες. Άρα, συμβάλλει στην επίτευξη μιας καλής ψυχολογίας, και όχι μόνο: ας μην ξεχνάμε ότι το πολύ στρες συχνά μας οδηγεί και σε μεγαλύτερη κατανάλωση φαγητού. Γιατί, λοιπόν, να το αφήσουμε αυτό να συμβεί; 

Πηγές
http://www.obesity-info.com/2012/03/walking-best-exercise.html
https://www.huffingtonpost.com/sam-cohen/bidding-goodbye-to-obesit_b_10565444.html
https://healthyliving.azcentral.com/treadmill-walking-obesity-6628.html
https://www.livestrong.com/article/1000411-can-walking-enough-reduce-obesity-america/