Ο ρόλος της αισιοδοξίας στον αθλητισμόΝαι, η υψηλή απόδοση μπορεί να είναι και θέμα νοοτροπίας - Sideral Sport - Για αντοχή απο σίδηρο

Ο ρόλος της αισιοδοξίας στον αθλητισμό
Ναι, η υψηλή απόδοση μπορεί να είναι και θέμα νοοτροπίας

Οι γνωστικοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι ο τρόπος με τον οποίο κάθε αθλητής ερμηνεύει τα γεγονότα αποτελεί καταλυτικό παράγοντα για την απόδοσή του. Οι αθλητές που υιοθετούν μία αισιόδοξη ματιά απέναντι στα γεγονότα, υπερβαίνουν σταθερά από πλευράς απόδοσης εκείνους που τα βλέπουν όλα «μαύρα». Αυτό, τουλάχιστον, διαπιστώνουν σε έρευνά τους οι Seligman, Hanrahan και Grove. Σύμφωνα, δε, με τον Αμερικανό φιλόσοφο William James: «Η απαισιοδοξία οδηγεί σε αδυναμία, η αισιοδοξία σε δύναμη». Τυχαίο;

γράφει η Μαρία Λυσάνδρου, δημοσιογράφος Υγείας

Ας ξεκαθαρίσουμε, αρχικά, τι δεν συνιστά «αισιοδοξία»: Αισιοδοξία δεν είναι η αφελής και συχνά αόριστη πεποίθηση ότι όλα θα πηγαίνουν πάντα καλά, σε ένα κόσμο πολύχρωμο και αγγελικά πλασμένο. Στην πραγματικότητα, η αισιοδοξία είναι νοοτροπία, βάσει της οποίας το άτομο έχει θετικές προσδοκίες αναφορικά με σημαντικά μελλοντικά αποτελέσματα. Πρόκειται, ουσιαστικά, για τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύει κανείς τις εκάστοτε περιστάσεις.

Πώς μπορεί, λοιπόν, η υιοθέτηση μιας αισιόδοξης οπτικής να βοηθήσει έναν αθλητή; Ουσιαστικά, με το να είναι αισιόδοξος, αυξάνονται και οι πιθανότητες να είναι πιο επίμονος και πιο στοχοπροσηλωμένος, αλλά και πιο ικανός να διαχειριστεί ανεξέλεγκτες δυσάρεστες καταστάσεις (π.χ. μια κακή εμφάνιση ή μια ήττα), όπως υποστηρίζουν σε μελέτη τους οι Espahbodi, Dugar και Tehranian.
Ο αισιόδοξος αθλητής ελέγχει την πεποίθηση ότι θα πετύχει υψηλή απόδοση, στηριζόμενος στο ότι είναι πραγματικά καλός. Παράλληλα, αντιμετωπίζει τις μη επιτυχημένες εμφανίσεις του ως προσωρινά πισωγυρίσματα, τα οποία μπορεί να στηρίζονται σε συνθήκες που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχό του, όπως π.χ. οι κακές καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του αγώνα. Άρα, η αυτοπεποίθησή του δεν επηρεάζεται αφού, τελικά, θεωρεί ότι ο ίδιος έχει τον έλεγχο της θετικής έκβασης ενός αγώνα και όχι της αρνητικής.

Δεν είναι λίγες οι μελέτες που καταδεικνύουν τα οφέλη της ανάπτυξης μιας αισιόδοξης νοοτροπίας – και ιδιαίτερα στον αθλητισμό:
• Αναφορικά με το ποδόσφαιρο: η αισιοδοξία οδηγεί σε υψηλότερη απόδοση και λιγότερη μεταβλητότητα (Gordan και Kane, 2001)
• Αναφορικά με το μπέιζμπολ και το μπάσκετ: η αισιοδοξία οδηγεί σε περισσότερες νίκες (Rettew και Reivich, 1995)
• Αναφορικά με την κολύμβηση: η αισιοδοξία οδηγεί σε περιορισμένη μεταβλητότητα στην απόδοση (Seligman et al., 1990)
• Αναφορικά με τον αθλητισμό γενικότερα: μέσω μιας αισιόδοξης οπτικής επιτυγχάνεται αποτελεσματική αντιμετώπιση δυσκολιών, δημιουργία περισσότερων κινήτρων και μεγαλύτερη επιμονή (Kavussanu και McAuley, 1995)

Χαρακτηριστικά είναι κάποια από τα παραδείγματα αισιόδοξης αντιμετώπισης των πραγμάτων, τα οποία παραθέτει στο βιβλίο του “Emotional Aptitude in Sports” o βραβευμένος προπονητής του τένις Frank Giampaolo:
• Όταν ο κοντόφθαλμος τρόπος σκέψης, μετά από μία αποτυχία, υπαγορεύει «Ίσως, τελικά, δεν έχω ταλέντο. Ας μην σπαταλάω όλη μου την ενέργεια στην προπόνηση», ο ανοιχτόμυαλος-αισιόδοξος τρόπος σκέψης υπαγορεύει «Ακόμα κι αν χάνω τώρα, με ένα σωστά δομημένο σχέδιο και στοχευμένη προσπάθεια, θα βελτιωθώ και θα επιτύχω».
• Όταν ο κοντόφθαλμος τρόπος σκέψης υπαγορεύει «Κι αν αποτύχω; Οι φίλοι μου, η οικογένειά μου και οι συνάδελφοί μου θα με βλέπουν ως ‘κινητή αποτυχία’», ο ανοιχτόμυαλος-αισιόδοξος τρόπος σκέψης υπαγορεύει «Ακόμα και οι πιο επιτυχημένοι αθλητές έχουν αποτύχει δεκάδες φορές στην καριέρα τους. Η αποτυχία αποτελεί ένα φυσικό στάδιο στην πορεία προς την επιτυχία».
• Όταν ο κοντόφθαλμος τρόπος σκέψης υπαγορεύει «Αν δεν μπορώ να γίνω τέλειος, τότε ποιος ο λόγος να προσπαθώ;», ο ανοιχτόμυαλος-αισιόδοξος τρόπος σκέψης υπαγορεύει «Οι πρωταθλητές είναι εξαιρετικοί στο άθλημά τους, όχι τέλειοι. Σ’ αυτό θα στοχεύσω κι εγώ. Η τελειομανία είναι τοξική».

Οι επιστήμονες, λοιπόν, καταλήγουν στο ότι τα πάντα είναι και θέμα νοοτροπίας στην αντιμετώπιση των πραγμάτων – ακόμα και στον αθλητισμό. Ο Αβραάμ Λίνκολν περιέγραψε κάποτε τον αισιόδοξο άνθρωπο ως εκείνον που «βρίσκει μια ευκαιρία σε κάθε δυσκολία», σε αντίθεση με τον απαισιόδοξο, ο οποίος «βρίσκει μια δυσκολία σε κάθε ευκαιρία». Κάτι θα ήξερε παραπάνω.

Πηγή
http://www.appliedsportpsych.org/blog/2017/01/the-power-of-optimism/
http://www.sportsmind.com.au/index.php/article/goal-setting-and-goal-achievement/entry/sports-optimism-building-a-positive-mental-attitude-in-sport
https://believeperform.com/performance/optimism-in-sport/